Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena-ocencie prosze

gosia100

Recommended Posts

Cena ktora podalam jest juz z ociepleniem, tynkowaniem i kilkoma innymi rzeczami. W sumie klasyczny stan surowy otwarty z dachem wychodzi 45 000. A to juz miesci sie w jakichs normach z tego co pisze Mantra.

Moze jeszcze jakies opinie?

Witaj, z tego co piszesz wynika, że cena jest całkiem do przyjęcia. Oczywiście ludzie Ci napiszą, że za tyle to by 5 domów postawili... ale pod Twoją ocenę zostawiam tego typu teksty. Nie porównujmy cen warszawskich do podkarpacia etc. Czytając wnioskuję, że w zakres prac wchodzi wszystko - fundamenty/stan surowy/strop/więźba/krycie dachówką/tynki wewn/docieplenie i elewacja zewnętrzna. Gdy rozbijesz koszty tych prac na powierzchnie Twojego domu (netto, ścian, dachu - w zależności od rodzaju prac) to wychodzą normalne ceny jaknajbardziej do przyjęcia. Poza tym tak jak napisałaś firma wszystko bierze na siebie i koordynuje zakupy, logistykę etc. Moim zdaniem nie słuchaj doradców na tym forum, którzy dom 200m2 stawiają za 100tys. Musiałbym policzyć dokładnie, ale z tego co piszesz oferta jest ok, potarguj się bo bez tego ani rusz i jeśli to sprawdzony wykonawca to powierz mu budowę. To jest też ważna, jeśli nie najważniejsza sprawa - jeśli wiesz, że ktoś robi dobrze - zapłać mu więcej z czystym sumieniem, będziesz miała spokój na lata. 45000zł za stan surowy z dachem (czy masz na myśli układanie dachówki, orynnowanie, obróbki, montaż połaciówek?) to cena bardzo porządna, bo jak wnioskuję dach też nie jest mały a do tego kopertowy i zapewne z lukarnami. Oczywiście zaraz ktoś napisze, że za 10000zł mu zbudowali... :)

H.

• 2 weeks później...

Witaj Hubik.

Dopiero wrocilam z wakacji, z tad ta cisza.

Niestety cena 45000 to za klasyczny stan surowy z dachem (konstrukcja i pokrycie).

Gdy dochodzi: elewacja - tynk i ocieplenie, parapety zewn, podbitka i cokol

to cena wynosi 75 000 netto.

To juz chyba mocno przesadzone?

Jestem zaskoczona bo w zasadzie juz 3 oferty dostalam prawie identyczne(np mniej o jedynie 5000).

Napisz prosze co o tym sadzisz. A cha, jedna byla o 30000 tansza, ale z kolei boje sie, ze to tez zle - wszyscy pisza, ze najtanszych ofert nie polecaja brac.

gosia100 na tą chwile mam to co widać obok plus schody zew, taras i chudziak czyli pierwszy beton , typowy stan surowy plus dach ''na gotowo ''dom 200m pow. całkowitej za murarke i konstrukcje dachu Ty zapłaciła bys ok.30 tys dekarz ok 10tys wiec Twoje wyceny nie są z kosmosu oczywiście mówie o solidnie wykonanej robocie

jednak zwróć uwage czy koniecznie chcesz polecić zakupy towaru firmie

z doswiadczenia wiem że nikt tak nie wynegocjuje rabatów jak sam inwestor i tu poszukaj oszczędności

na mojej chałupie to już są bardzo duże oszczędności no i pewność że mam to co chciałem

jeśli chcesz mage polecić majstra od murarki jest naprawde świetny

Dom 263 + garaż 32 więc prawie 300 metrów.

Na pocieszenie - wyceny jakie zebrałam :

Wyceny domu

TU - Razem z materiałami :

1. Stan surowy 270.000 zł 2. Prace deweloperskie 554.000 zł 3. Prace pod klucz 698.700 zł

4.

Stan surowy otwarty(robocizna)

Roboty ziemne,ławy i sciany fundamentowe z izolacjami-8tys.PLN

Ściany zewnetrzne,wewnetrzne,schody,strop,kominy,tarasy-25tys.PLN

Więźba dachowa-5tys.PLN

-------------------------------------------------------------------------------------

Razem 38tys.PLN + Pokrycie dachu(dachówka),okna połaciowe,rynny,podbitki-10tys.PLN

Razem = 48.000 pln

5.Robocizna - 48.000 z dachem i oknami

6. Robocizna - stan surowy - 38.000 pln

7. Stan surowy z dachem - 45 tys. zł

Stan deweloperski z tynkami , instalacjami itp. - 135.000 tys. zł

8. Robocizna : 47.168 + 7% VAT

ja za 350 m2 plus garaz 70 m2 dostalem za stan surowy otwarty...141 tys

-mowie o robociznie,nastepny byl 59 tys,nastepny 79 tys i jeszcze 72tys..terminy na pazdziernik albo pozniej....zdecydowalem sie na tego za 72...i juz robia,..ale opinie maja dobra.......ja mysle ze za 75 tys dostajesz dosc duzo roboty...a tanich bym nie bral bo to proszenie sie o klopoty a i tak przyjda po wiecej albo rzuca robote jak sie zorientuja ze dali ciala z wycena. Acha buduje w opolu