Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odzysk ciepła ze ścieków bytowych

Bigbeat

Recommended Posts

hmmm... wymiennik poziomy pompy ciepła jest poniżej granicy przemarzania gruntu więc nie zamarznie, zamarznąć mogą ścieki w drenażu przy ostrych i długoterminowych mrozach Cyba że otulimy kołdrą trawnik pod którym będzie drenaż ;)

Warunki dla wymiennika pompy ciepła się nie będą gorsze niż jakby nie było drenażu ścieków nad nim, a jak będzie zima lżejsza to dadzą wilgotniejszy grunt może trochę ciepła oddadzą w grunt i poprawią właściwości cieplne tego gruntu.

To taka moja teoria nie wiem czy słuszna.

Sam wymiennik oczywiscie nie zamarznie, bo jest w nim glikok tudziez propan w pompie o bezsposrednim odparowaniu za marza duzo ponizej 0C.

Ale jego temperatura z powodzeniem moze byc ponizej 0C. Przeciez ten wymiennik Ci wyciaga stamtad cieplo, duzo ciepla, co powoduje, ze granice przemarzania nie bedzie taka jak gdzie indziej. CZyli grunt dookola wymiennika moze byc zmrozony.

Jak pod drenazem dasz wymiennik ktory cieplo wyciaga (i potrafi zejsc z temperatura otaczajacego gruntu ponizej 0C) a nad drenazem masz ujemna zimowa temperature, to zwiekszasz szanse wlasnie, ze ten drenaz zamarznie (czego jak sie domyslam raczej bys nie chcial).

Do tego, drenaze maja to do siebie ze po XX latach sie zamulaja. Trzeba je wymieniac. Jak Ci koparkowy pol metra za daleko zejdzie i jeszcze chwyci rure od wyminnika to i wymiennik bedziesz musial naprawiac. A recznie to z cala pewnoscia nie chcialbys drenazu rozkopywac (fuj).

Moim zdaniem gra nie warta swieczki. Zyskasz niewiele dla pompy ciepla, ryzykujesz gorsze dzialanie drenazu. Co mozesz zyskac. 100, 200PLN na sezon oszczednosci w zuzyciu pradu przez pompe?

marcin

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 235
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisjaj w TokFm leciała reklama http://dworekpolski.pl Szczególnie zaakcentowano odzysk ciepła ze ścieków.

Tak to wygląda:

http://www.dworekpolski.pl/tech-i-eko/energia/ciepla-woda

Wężownica kręcona w środku - efektywniejsza pewno niż nawinięta na rurę od zewnątrz. No ale czy się to nie zasyfi w szybkim tempie?

No i nie widać żeby to był syfon jak u jaśka - więc nie spodziewam się cudów.

• 2 months później...

Sens to ma jak produkujesz ciepło z 100 pokoi hotelowych ... na siłę się zgodzę

Sens to ma jeżeli produkujesz to Ciepło z duzych jednorazowych zrzutów .. wanien z jakis zakładów leczniczych ... zgodzę się

Sens to ma jeżeli produkujesz Ciepło z odrzutu i nie tylko morzesz ale nie masz jak nadmiaru energii usunąć do środowiska ... wtedy trzeba

Ale kilka dm3? zimnej wody ... instalacja wróci się ... nie wróci się w czasie swojego użytkowania ... może jak ją rozbierzesz i sprzedasz może wtedy .. :)

A jaki jest zysk? Ale tak uczciwie, jaka jest temperatura wody wchodzącej, a jaka wychodzącej z wymiennika?

Jeszcze nie praktykuje, więc nie wiem. Dopiero co zbudowałem ten wymiennik. Chata jeszcze się robi.

Pomóż, bo nie mogę znaleźć. :confused:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6705749&viewfull=1#post6705749

@ Barth3z:

Bardzo interesujące! No, te 400 zł to pod warunkiem, że wykorzystałeś trochę materiałów odpadowych, ale i tak bardzo interesujące.

"Tama" rzeczywiście niezbędna.

Słabym punktem jest dolna rura i kolanko w górę. Z samego założenia będą tutaj stać stale ścieki, a jak będą płynąć, to bardzo powolutku. Inaczej mówiąc całość będzie pracować jak osadnik. Nawet przy separacji ścieków szarych od czarnych, w tych pierwszych jest niesiony osad (osady z mydła, farfocle z ubrań z pralki, resztki ze zmywarki itp.). Będzie się to wszystko kumulowało na dnie i ograniczało przepływ. Niezbędne będzie mocne przepłukanie od czasu do czasu (także po to, aby oczyścić spiralę). Bardzo by w tym pomogła rewizja w miejscu trójnika, dzięki której mógłbyś to raz na jakiś czas przepłukać mocnym strumieniem wody bez takich problemów jak ma jasiek71.

Rewizję będę miał na tyle dużą, że spokojnie wyczyszczę co potrzeba. W posadzce pomieszczenia technicznego będzie wyprowadzona rura teleskopowa z pokrywą żeliwną. Dzięki niej będę mógł nawet całą wężownicę wyciągnąć.

Mam jeszcze kilka innych pomysłów na poprawienie sprawności tego wymiennika, choćby włożenie w środek szczelnej rury PVC fi 200 - 250 i zasypanie jej piaskiem/żwirem. To spowoduje, że znacząco zmniejszy się ilość wody w zasobniku a woda zrzutowa będzie lepiej przekazywała ciepło do wody wodociągowej. Opomiaruję ten zasobnik i porobię testy, które pokażą co lepsze. Czy większa pojemność potrafiąca przyjąć całą wodę z pralki, zmywarki itp. czy jednak nastawiać się na odzysk w czasie rzeczywistym - np. prysznic.

PS. Teraz zdecydowałbym się na mniejszą i tańszą studzienkę - 315/160. Np. taką: http://allegro.pl/studnia-kanalizacyjna-315-160-zestaw-teleskop-i4926922730.html

Edytowane przez Barth3z

@jasiek71

Dobrze pamiętam że Urura sklejana z rurek odkurzaczowych i mająca by-pass do przeczyszczenia?

Nie zazdroszczę, ale daj znać jak było w środku.

od ponad roku jest nieco nowsza wersja ale bez tego spustu pod spodem...

samo upuszczanie praktycznie nic nie daje bo problemem są włosy i tego typu zanieczyszczenia które zawieszają się na rurkach, wcześniejszy wymiennik raz czyściłem ,nic trudnego bo wystarczy tylko silnym strumieniem wody przepłukać go od przeciwnej strony ...

ten nowy założyłem i nawet do niego nie zaglądałem więc się zasyfił z biegiem czasu, ma specjalnie zrobione zawory i śrubunki na zimnej wodzie dla ułatwienia demontażu...

trzeba będzie pomyśleć nad jakąś rewizją z sitkiem przed nim co by ograniczyć obsługę do minimum...:rolleyes:

O właśnie. Wystarczy jakiś koszyczek i raz na rok go opróżniać.

...może przedłużyć rurę wlotową i podwiesić w środku na poprzeczce coś takiego http://www.niltech.pl/pl/filtry-i-wyroby-z-sit/filtry-siatkowe/kosze-filtracyjne-siatkowe

...a tutaj taki za grosze :p http://allegro.pl/koszyk-do-smazenia-frytek-i-gotowania-warzyw-20cm-i4895505055.html

Edytowane przez inż.maliniak