Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odzysk ciepła ze ścieków bytowych

Bigbeat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 235
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"Termostat można przerobić..."

Tremostatu samochodowego NIE MOŻNA PRZEROBIĆ!!!

Jak twierdzisz, że się da, to pokaż jak przerabiasz cegłę na złoto.

Wtedy uwierzę!

Znasz budowę tego cudu?

Wiesz JAK i CZEMU on działa?

Adam M.

Witam

Żeby cegle na złoto się tak łatwo przerabiało jak termostaty.

Fajnie by było :D :D :D

Przynajmniej dla mnie skoro Discovery twierdzi ze nie można.

Hoc patentu to chyba nie będę miał, bo znam kilku taksówkarzy którzy też przerabiali.

A'propos gdzie dostarczyć ten przerobiony.

Fakt ze tylko o 10 o, ale przerobiony.

Powinien jeszcze leżeć gdzieś w garażu.

Pozdrawiam

Jani_63

a mi przychodzi coś podobnego do głowy...

jak by oczyszczalnie ścieków , znaczy sam zbiornik osadnik gnilny czy jak to się tam zwie owinąć rurą PVC od GWC :) , cos mi sie wydaje że temperatura w zimie wokół tego zbiornika powinna być jednak kilka stopni wyższa niż temperatura gruntu w innym miejscu... nie ma tu bezpośredniego połączenia więc w razie draki czyli rozszczelnienia zbiornika albo rur od GWC defakto nic sie nie stanie... Wydajnośc takiego GWC powinna być chyba zauważalnie większa przy jednoczesnym zmniejszeniu całej pętli od GWC. Co prawda w lecie może byc lipa z chłodzeniem ale...

W praktyce, w ciągu doby będzie pewnie kilka kąpieli (i to, być może, nie tylko rano i wieczorem, ale i w dzień, np. po pracy - vide ostatnie upały),

taka mała uwaga... odkąd w końcu uruchomiłem kabinę prysznicową - jakieś 1,5 mca temu - żaden z domowników (4 osoby) nie wziął kąpieli w wannie (tylko prysznic). A ile wody idzie na prysznic?

Odzysk ciepła wydaje mi się interesujący używanie szarej wody do sanitariatów już nie bardzo. Lepiej byłoby wsadzić gdzieś zbiornik na deszczówkę 1m3 i zasilać deszczówką sanitariaty i np przyłącze pralki. Mimo tych zastrzeżeń trzymam kciuki.

Jak rozumiem, sugerujesz, że należy założyć osobny wątek generalnie o odzysku szarej wody?... Moim zdaniem to nie ma sensu. Chyba że znasz taki wątek, to wklej proszę link. Mnie nie udało się takowego znaleźć.

http://forum.muratordom.pl/post3302566.htm#3302566

jeszcze nie odpaliłem instalacji... Ale prawie skończona jest...

• 1 year później...
  • 1 month później...

Witam,

chciałabym (bardzo nieśmiało) podciągnąć wątek. Przeczytałam cały i połowy nie rozumiem, ale jako że kiedyś w Muratorze wyczytałam (bodajże w artykule o kanadyjskim budownictwie energooszczędnym), że instalacja odzysku ciepła ze ścieków jest dość prosta, zamawiając projekt - chciałam i to. W projekcie instalacji mam to uwzględnione. Opis wygląda tak: "Zaprojektowano odzysk ciepła ze ścieków przy pomocy wymiennika GFX. Wymiennik jest montowany na pionowych przewodach kanalizacyjnych. Urządzenie składa się z rury dn75 lub dn100, przez którą przepływają ciepłe ścieki oraz miedzianej spirali dn25 owiniętej wokół rury kanalizacyjnej. Ciepło przekazywane jest ze ścieków przepływających przez pion do zimnej wody płynącej jednocześnie ku górze w spirali okalającej tę rurę. W tym celu zaprojektowano piony kanalizacji zimnej i piony kanalizacji ciepłej".

Czy to Waszym zdaniem ma sens?

Hydraulik, który robił mi wycenę instalacji tego nie uwzględnił oczywiście, bo nigdy czegoś takiego nie widział. Zastanawiam się też, czy znacie może jakiś hydraulików, którzy taką instalację (okolice Warszawy) już robili (u mnie jeszcze kocioł na gaz i solary w systemie)?

(u mnie jeszcze kocioł na gaz i solary w systemie)?

Ja bym jeszcze zrobil koniecznie!! kominek z plaszczem wodny. No bo jak nagrzejesz wode jak akurat gaz ruscy zakreca, slonce swiecic nie bedzie, wylacza prad a Tobie akurat sie do ubikacji nie bedzie chcialo?? Jak juz bedziesz mial kominek z plaszczem wodnym, bedziesz tez mogl sie zastanowic co zrobic jak gajowy drewna do kominka nie sprzeda.

Kominek ma jeszcze jedna zalete - bedzie mogl sobie romantycznie wieczorami przed kominkiem zasiasc, i liczyc kiedy sie te wszystkie inwestycje "zamortyzuja" wzgledem produkcji ciepla tylko z gazu.

;-)

Marcin

Rozumiem że, darując sobie ironię, chcesz powiedzieć, że pomysł bez sensu? Dlatego, że się nie opłaci? Właśnie szukam kogoś kto mi to wyceni i wtedy będę mogła sama stwierdzić ;)
A czy masz policzone ile % ciepla odzyskasz z tych sciekow? 1m3 gazu (~0,7 PLN??) podrzejesz 200l wody z 10C do 50C. Nawet jak odzyskasz (jestem optymista) 50% tego ciepla, to oszczedzisz 35gr dziennie - 130PLN w skali roku.

Czesciowa wode bedziesz grzala sloncem, wiec koszt bedzie mniejszy niz cena gazu (zakaldajac ze solary dostaniesz od gminy prawie za darmo - bo jak placisz za solary 100% to wyjdzie drozej niz grzanie samym gazem. Na pierwszy rzut oka widac, ze to byla by inwestycja na wieeeele lat, dodatkowo niepotrzebnie komplikujaca caly uklad hydrauliczny.

Reasumujac, tak, na szybko wyglada ze to sie nijak nie oplaci.

Oczywiscie wszystko zalezy od skali problemu. Zalozylem 200l cieplej wody dziennie i gaz z sieci.

marcin

I stałą cenę gazu ;) A tak na szybko masz pomysł jaka może być różnica w cenie instalacji bez odzysku i z tym odzyskiem (bo nie wydaje mi się on specjalnie skomplikowany)?

Jak sie wrzuci do googla wymiennik GFX, to czasem wyskakuje koszt 500USD. Razem z montazem, pewnie drugie tyle. Niech bedzie 2500PLN. WIec koszt nie kosmiczny, ale moje zastrzezenia ciagla budzi oplacalnosc pomyslu.

Takie zdjecie znalazlem.

http://www.rynekinstalacyjny.com.pl/images/stories/ri_2007_05/rynek-instalacyjny-2007-05-s072-001.jpg

Nie wyglada to skomplikowanie, ale:

- na oko jest 2m rura, owinieta wezownica. Scieki przez to tylko smignal - nie zdazal za duzo ciepla oddac. Cos tam producent pisze o filmie bakteryjnym ktory spowlania przeplyw sciekow w rurze kanalizacyjnej. Ale to jest zamontowane na pionowym odciunku rury kanalizacyjnej. Jakby ta rura od srodka nie zarosla - scieki szybko przeleca.

- Druga sprawa. Na to trzeba miec miejsce. Bedziesz miala dom z piwnica? Bo jesli bez piwnicy odzyskasz cieplo tylko z lazienki na gorze. Lazienka dolna, pralka, zmywarka te scieki poleca prosto do kanalu, bo ten wymiennik ma dobre 2m dlugosci. Jesli dom z piwnica to takie rzeczy jak pralka tez pewnie w piwnicy. Nie odzyskasz ciepla tak czy siak ze 100% sciekow. Czesc sciekow poleci prosto do kanalu.

- Po trzecie. Woda sama przez wezownice nie przeplynie. Trzeba ja przepchnac pompka obiegowa, ktora prad zjada, malo, ale raczej musi chodzic non-stop. 10W pompka obiegowa chodzaca non-stop zje 90kWh (45PLN) w skali roku.

Jaki mialby by byc mechanizm wlaczania pompki obiegowej? Splywajace scieki uruchamiaja jakos pomke obiegowa? Jesli zas pompka obiegowa chodzi non-stop, wiecej ciepla stracisz niz odzyszkasz. Scieki przez rure kanalizcyjna leca kilkanascie minut dziennie.

Przez reszte czasu bys przepychala ciepla wode przez zimna wezownice na zimnej rurze kanalizacyjnej czyli rozpraszasz/tracisz eenrgie. Nawet jak postawisz ogrzewacz tuz przy wymienniku. Mozna sie bawic w jakis proste sterowniki czasowe, ale to polsrodek.

- Po kolejne. zeby zminimalizoawac straty, wymiennik powinien stac tuz obok zbiornika CWU jak na zdjeciu. Masz na o miejsce?

- w zbirniku CWU masz wyzsza temperature niz maja scieki. W zbiorniku masz np 50C, ale do kapieli musisz wode ciepla wymieszac z zimna do np 40C. Nie bedzie czasem tak, ze bedziesz przez wezownice przepychala wode 50C i probowala odebrac cieplo ze sciekow ktore maja 40C?? To sie raczej nie uda.

W internecie w reklamach pisza, ze producent podaje, ze w "optymalnych" warunkach mozna odzyskac 50% energi. Czyli znajac zycie w praktycze odzyskasz 25%.

Gdyby to byl jakis hotel, duzy budynek, gdzie scieki plyna praktycznie non-stop, albo gdy mozna by bylo postawic jakis maly bufor sciekow - o, tu by sprawa wygladala lepiej.

marcin

Dzięki! Ja znalazłam (dzięki forum ;) ) coś takiego: http://www.retherm.com/HomeIntro.htm To jest chyba to kanadyjskie rozwiązanie (zimna woda np. ze studni jest przez wężownicę na kanalizacji doprowadzana do kotła). Ale myśleliśmy nad tym wczoraj i czytaliśmy nasz projekt i wychodzi nam na to, że u nas jest to inaczej pomyślane. Nie jako odzysk ciepła ze wszystkich ścieków (mamy kilka pionów i na wylocie ogólnym ta temperatura chyba nie byłaby już za wysoka), tylko obieg przy ciągłym zużyciu ciepłej wody (praktycznie więc chyba tylko prysznice - u nas 4). Rura doprowadzająca wodę zimną do prysznica jest na jakimś odcinku przepuszczona przez tą wężownicę owiniętą na spływie z prysznica. Czyli: bierzesz prysznic (a ja uwielbiam polewać się ciepłą wodą), ciepła woda spływa, trochę ogrzewa zimną, która dopływa i w ten sposób tylko mniej dodajesz gorącej do mieszania. Ale może rzeczywiście to się nie kalkuluje...

Dzięki! Ja znalazłam (dzięki forum ;) ) coś takiego: http://www.retherm.com/HomeIntro.htm To jest chyba to kanadyjskie rozwiązanie (zimna woda np. ze studni jest przez wężownicę na kanalizacji doprowadzana do kotła).
No i pieknie. Brak pompek obiegowych, bo scieki wstepnie podgrzewaja zimna wode doplywajaca do zbiornika CWU. W takim ukladzie moje zastrzezenia co do energetycznosci, strat na wezownicy itd, znikaja. Ale dziala to tylko dla prysznica lub ogolnie w sytuacjach gdy pobierasz ciepla wode i wtej samej chwili produkujesz scieki. Gdybys chciala wziasc kapiel, to juz bys ciepla nie odzyskala z wody spuszczonej z wanny (rozmija sie zrzut cieplych sciekow z uzupelnienaniem wody w zbiorniku CWU.

Musisz to jakos oszacowac. Mi wychodzi, ze sie to na dzien dzisiajszy w PL nie oplaca. MOze w kanadzie maja drozsza energie. Wtedy taki sam wydatek na wymiennik ma szanse sie szybko zwrocic.

marcin

Dla mnie absolutna bomba i jednocześnie genialny przykład na poparcie tezy, że wiara czyni prawdziwe cuda :lol2:

A tu dowód na to, że można pójść krok dalej:

http://moto.onet.pl/1650899,1,motocykl-toaleta,artykul.html?node=19737

J.