Jarek.P 08.11.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Jest lepiej niż setne części stopnia. Przejrzyj watek. Jacyś zapaleńcy opisywali rezultaty. Przy optymalnych przepływach parę stopni można urwać. No właśnie, jak pisałem, nie wierzę w to, zdrowy rozsądek mi na to nie pozwala, po prostu na mój gust ciepłe ścieki mają tu zbyt krótki kontakt z zimną wodą, na bardzo ograniczonej powierzchni w dodatku. Zapaleńcy... wybaczcie, ale różne rzeczy czasem wypisują. Ten jaśkowy syfon na pewno jest tu skuteczniejszy, pozostaje jednak otwarte pytanie o sens ekonomiczny takich zabaw. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mydlo 08.11.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Widzę że temat się odgrzał. Takie było główne założenie mojego posta. Ja również jestem sceptyczny wobec sprawności, jednak kierunek jest na pewno słuszny. Moim zdaniem można by poprawić sprawność gdyby woda z wanny lub prysznica wpadała do zbiornika z wymiennikiem ciepła i wypływała z niego na zasadzie przelewu. Rozwiązanie to jednak znacznie podnosi koszty które można obniżyć poprzez samodzielne wykonanie tej prostej konstrukcji. Bez obliczeń to dyskusja ślepych o kolorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.11.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Widzę że temat się odgrzał. Takie było główne założenie mojego posta. Ja również jestem sceptyczny wobec sprawności, jednak kierunek jest na pewno słuszny. Moim zdaniem można by poprawić sprawność gdyby woda z wanny lub prysznica wpadała do zbiornika z wymiennikiem ciepła i wypływała z niego na zasadzie przelewu. Rozwiązanie to jednak znacznie podnosi koszty które można obniżyć poprzez samodzielne wykonanie tej prostej konstrukcji. Bez obliczeń to dyskusja ślepych o kolorach. Wydaje się że obrałeś dobry kierunek w kombinowaniu z szarymi ściekami.Mam takie coś. I po przeszło rocznej eksploatacji mogę powiedzieć, że warto. Bo podgrzanie o 1oC dobowej ilości powietrza wentylacyjnego kosztuje o,6kWh . A wymiennik daje mi 4-5kWh.Do tego GWC i mam świeże powietrze o średniej zimowej temp. +/- 18oC. Nawet jak na zewnątrz -20. Sensem ekonomicznym z takiej zabawy jest rezygnacja z rekuperatora,bo go w tym momencie nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.11.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Prezentowane przez tu rozwiązanie działa na zasadzie przekazywania energii strumieni przeciw prądowych. Podobne zjawisko działa w rekuperatorach powietre - powietrze. Swego czasu duża efektywnością podobnego układu chwalił się bachus - http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11630114&sid=1bbc57405b8b0f6ee38c249b78c48cb1#11630114 Osiągnął odzysk ciepła na poziomie 75%. Ja jednak uważam, iż osiągnięcie nawet 50% sprawności układu jest warte zachodu. Załóżmy typową 4-osobową rodzinę. Roczne zużycie energii na CWU to ok. 2500kWh. Licząc, że grzejemy wodę wodociągową czystym prądem (przepływowy ogrzewacz wody) w taryfie płaskiej (0,55gr za 1kWh) to nasz roczny rachunek z energetyki wzrośnie o 1375zł. Stosując pompę ciepła z COP=3 kwotę tą obniżymy do 458 zł. Jeśli zrobimy taki syfon jaskowy, a w nim zwiniętą rurkę PEX, to wydamy na taki układ max. 500zł. Przy pesymistycznym założeniu odzysku ciepła na poziomie 50%, inwestycja zwraca nam się po 2 latach. Czy nie warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.11.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Pozioma rura kanalizacyjna, w świetle której jest wstawiona bariera w formie spirali z cieńszej rurki - taki wymiennik będzie na pewno o wiele skuteczniejszy od rury kanalizacyjnej owiniętej rurą wodną z zewnątrz, ale jak długo to popracuje do pierwszej awarii? Kilka miesięcy? Gotów byłbym kupić czteropak piwa, wiadro popcornu i wygodny składany fotelik. I usiąść z tym wszystkim i przyglądać się, jak autor rozwiązania czyści to po kilku miesiącach eksploatacji. Ciekaw jestem też bardzo, w jaki sposób autor to czyści. Bo że zapcha się na amen włosami sklejonymi mydlanotłuszczowym osadem jest pewne, jak amen w pacierzu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.11.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Zawór spustowy. Coś na wzór z tego rysunku:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=221494&d=1383073283 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.11.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 A włosy, osady? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.11.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Kwestia fi rury/zaworu spustowego. Sądzę, że 50-75 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.11.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Nie chodzi o fi, tylko o jego zawartość. Jeśli w środku będzie wężownica, to na niej będą się wieszać kłaki, nie wyeliminujesz tego. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.11.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Wężownica będzie tylko na ściankach rury pionowej. Coś takiego tylko w pionie:http://obrazki.elektroda.pl/3271129700_1299332037.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.11.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Barth. To co na szkicu pokazałeś to nie jest dobry pomysł. Należało by wykorzystać ruch wirowy wody przy spuszczaniu z wanny czy z prysznica . Ruch wirowy osiągniesz jak wylot ze zbiornika będzie w jego osi a nie z boku. Ruch wirowy w takim zbiorniku będzie go czyścił z osadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.11.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=146913&d=1352478349W razie ewentualnego zapchania,ścieki mają możliwość przejścia górą omijając zbiornik .Przeszło rok eksploatacji i nie ma osadu . Ścianki zbiornika też są wolne od błony biologicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.11.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Barth. To co na szkicu pokazałeś to nie jest dobry pomysł. Należało by wykorzystać ruch wirowy wody przy spuszczaniu z wanny czy z prysznica . Ruch wirowy osiągniesz jak wylot ze zbiornika będzie w jego osi a nie z boku. Ruch wirowy w takim zbiorniku będzie go czyścił z osadu. Można tak jak na przedstawionym filmiku, czyli liczyć na odzysk z przeciw prądu i wtedy będzie tak jak opisujesz, a można na zasadzie syfonu. bachus osiągnął niby 75% sprawność. To jest bardzo dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.11.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Barth. nie jest problemem osiągnąć sprawność 75% czy 100%. Możliwe jest osiągnięcie nawet wyższej sprawności,bo przecież wodociąg daje +4 do+10oC. Wszystko kwestia doboru ilości mediów.Dla POŚ sprawność 100% nieosiągalna ze względu na istniejące w niej życie,ale przy kanalizacji miejskiej czemu nie. System staje się opłacalny pod warunkiem ,że odzyskujesz całą energię z wszystkich szarych ścieków. Odzyskiwanie z jednego czy dwóch pkt. to zabawa-doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.11.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Zgadza się nydar. Masz pomysł jak to zrobić jeszcze lepiej niż robi to RSŚ? W tym zakresie jest jeszcze pole do popisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.11.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Mam POŚ więc za dużo nie mogę.Zimą wodociąg daje +4 do +5oC .Ścieki odpływające do POŚ + 7oC. To chyba niezły wynik . Nic więcej odzyskać nie mogę bo popsuję działanie oczyszczalni. Tak z innej beczki. Dziwnym zbiegiem okoliczności ilość powietrza dostarczanego do domu przy WW nie schładza bardziej RSŚ jak do + 7oC. Taka relacja. Ilość ludzi/ilość powietrza/ilość ścieków. Przy WM by to nie zadziałało .Za dużo powietrza i zbyt niska temp.za RSŚ. Można by nawet zamrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.11.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 GWC przed RSŚ'iem powoduje, że temp. ścieków jest taka jaka powinna, czyli pomiędzy 7-12 (optymalna dla POŚ). Ale ja twoje rozwiązanie znam, wiem jak działa. Mi zależy na odzyskaniu ciepła z wody szarej do wody użytkowej, najlepiej bezobsługowo, bezmechanicznie, bezpompkowo, bezwiatrakowo, czyli wykorzystać ciśnienie wody wodociągowej. Teraz pytanie, jak najlepiej zrealizować odzysk, aby woda "zużyta" wypływająca z domu miała temp. wody wodociągowej ? PS. Piwnica odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.11.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Np.Zbiornik woda -szare ścieki. Dwupłaszczowy. Nie zarośnie. Ale przepisy sanitarne.Komercyjnie to problem.Dla siebie to twoje ryzyko.Można zrobić płaszcz poza spawami zbiornika z szarymi ściekami.Miejsce posadowienia tuż przy fundamencie ,dobrze zaizolowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 02.02.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Np.Zbiornik woda -szare ścieki. Dwupłaszczowy. Nie zarośnie. Ale przepisy sanitarne.Komercyjnie to problem.Dla siebie to twoje ryzyko. Można zrobić płaszcz poza spawami zbiornika z szarymi ściekami.Miejsce posadowienia tuż przy fundamencie ,dobrze zaizolowany. ... myślałem ze wpałem na fajny pomysł ale widze ze temat juz rozwinięty ... Od początku .... potrzebuje wpuścić do domu powietrze ... najlepiej wstepnie podgrzane GWC nie mam i nie chce rozkopywać juz działki bruków itp. Jestem podpięty do kanalizacji miejskiej w której non stop płynie woda ciepła zimna i inne podpowiedzcie czy takie cos jak na rysunku ma prawo dzxiałac powiedzmy jak GWU tylko w moim przypadku rura w rurze ogrzewałbym powietrze czerpane z zew. przeciwpradowo wywalajac to co płynie w kanalizacji ? Jakie rury zastosować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.02.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Obawiam się, że zimą na zimnej rurze powietrznej będzie ci się skraplać i zamarzać para ze ścieków, całość szybko może się stać niedrożna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts