Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchenna wyspa...

Recommended Posts

Na takiej powierzchni jak piszesz, ja skłoniłabym się raczej ku półwyspowi, a nie wyspie. W przypadku wątpliwości polecam skonsultować projekt jeszcze z jakimś innym studiem kuchennym - na pewno doradzą projektanci.

Z tego, co wiem opinie są podzielone, ale wielu speców od wnętrz nie projektuje wysp w pomieszczeniach mniejszych niż 20m ze względu na to, że w dobrze zaprojektowanej kuchni muszą być zachowane odpowiednie proporcje zabudowy i odległości pomiędzy meblami (ciągi komunikacyjne), aby była ona funkcjonalna i nie sprawiała wrażenia zbytniej ciasnoty. Taka była opinia naszego projektanta.

pzdr.

Czy w kuchnio-jadalni o wymiarach 4x4 jest możliwość zrobienia chociaż malutkiej wyspy? Mam taką w projekcie ale martwie się, że zostanie niewiele miejsca na część jadalną :cry:

Poradźcie proszę, zanim nie jest za poźno!!

"chociaż malutką" , czyli 40*40 cm :p ostatecznie można :wink:

[400 - 2 (60+120)]

bedzie się można oprzeć i polozyć na niej 1 talerz i moze coś jeszcze zrobić :-?

Między ścianą a wyspą może być min. 80 cm (tyle co drzwi) ale gdyby tam były jakieś szafki lub szuflady musza się swobodnie otwierać i musi być więcej. W prawdzie możesz się do nich dostawać bokiem, ale to nie będzie wygodne. Stół jak coś to może się juz wtedy zmieścić -taki typowy śniadaniowy, malutki- stykając się z wyspą.

Wygodny stół razem z krzesłami potzrebuje 270 cm w szerokości, by z dwóch stron wygodnie odsuwać krzesła. 400-270=130 cm. Za mało, żeby dojść do wyspy z dwóch stron, bo wychodzi po 65 cm.

Cześć Arluka, jako posiadacz sporej wyspy z płytą elektr. i zlewozmywakiem chciałbym Ci jakoś pomóc, jednak po rozrysowaniu Twoich 4x4 m, wnioski mam nie za ciekawe :-? Gdyby to była sama kuchnia to piękna wyspa 120x120 nawet by weszła. Jednak konieczność zainstalowania jadalni moim zdaniem powoduje, że chyba musisz odpuścić. Jeśli przy stole chcesz mieć w miarę wygodne 4 miejsca siedzące to pozostają jedynie blaty robocze przy ścianach plus może rzeczywiście niewielki, symboliczny półwysep (który też jest b. praktycznym rozwiązaniem, rozbija monotonię "przyściennych" mebli i ekstra wygląda).

Arluka,

Ja mam podobny problem ale z wyspy nie zamierzam rezygnować. Zastanów się nad opcją wyspy, której balt nieco wystaje i wtedy mozna tam umiescić miejsca do siedzenia i szybkich posiłków. Albo do wyspy przyklejony nizszy stół. Albo zastanów się nad umieszczeniem szafek tylko na jednej ścianie? Ja z układu L zrezygnowałam...

Moja kuchnia ma 385x485 i wyspa nawet spora się mieści bez problemu...

Pytanie o jakiej jadalni w takim razie mówimy. Jeśli Arluce chodzi o kawałek blatu i 2 taborety to pewnie. Ale jeśli mówimy o jadalni, w której spędza się dużą część dnia (dzieci np. rysują bo dzieci wbrew pozorom nie lubią rysować w swoich pokojach :wink:) to moim zdaniem wyspa odpada...

Czy w kuchnio-jadalni o wymiarach 4x4 jest możliwość zrobienia chociaż malutkiej wyspy? Mam taką w projekcie ale martwie się, że zostanie niewiele miejsca na część jadalną :cry:

[400 - 2 (60+120)]

bedzie się można oprzeć i polozyć na niej 1 talerz i moze coś jeszcze zrobić :-?

no przecież to normatywny wymiar do ugniatania miękkiego ciasta ...

a potem w ogień piekarnika ;)

No to jeszcze coś. Tak dokładnie to długość pomieszczenia to 4,5 m. Więc- 60cm blat ze zlewozmywakiem, 80 cm na przejscie i 80 lub max 100 na wyspę. To daje max 240 cm. Pozostaje 210 na stół.... Teraz żałuje, że nie pomyślałam wcześniej o poszerzeniu tego pomieszczenia, a mury już stoją :cry:

Jeżeli 450cm to powinno się zmieścić.

Blat kuchenny-60cm

przejście -100cm

wyspa-70cm

Czyli 230cm

Zostaje 220 na stół i przejście.

Stół odstawiony od śiany o 70cm

szerokość stołu-80cm

zostaje 70 na przejście-do zaakceptowania pod warunkiem,że nie ma w jego świetle żadnych szafek i szuflad.

[400 - 2 (60+120)]

no przecież to normatywny wymiar do ugniatania miękkiego ciasta ...

a potem w ogień piekarnika ;)

a jeśli ciasto woli byc ugniatane na większej przestrzeni??