annanatali 27.07.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Chyba mam nietypowe problemy, bo nie znajduje odpowiedzi na forum:1. Czy ocieplać fundamenty wiaty garażowej połączonej z domem (w projekcie mam tak, ale czytałam gdzieś, że nie trzeba)?2. Czy dawać styropian na dach (przeczytałam, że tak dzięki temu latem choćby samochód się nie nagrzewa od słońca)3. czy ocieplać podłogę na gruncie w takiej wiacie?Dodam, że na razie będzie to wiata, ale za parę lat może zrobimy z tego garaż, ale oczywiście nieogrzewany.Co byście zrobili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 27.07.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Ja bym na Twoim miejscu dociepliłbym ścianę i fundament domu stykający się z wiatą a resztę w/g uznania i zasobności kieszeni. Styropianu na dach na pewno bym nie dawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annanatali 28.07.2006 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 A fundamenty pod garaż na całości czy tylko np. do kolejnych narożników w garażu oddalonych od ściany domu o 6 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 28.07.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Zerknij na mój wątek:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=76098&highlight=fundament+tarasu Dotryczy on co prawda fundamentu tarasu, ale chyba tak samo należy go traktować. Co do dawania sturopianu pod dach to moim zdaniem jest to idiotyczne - przecież wiata jest otwarta (ruch powietrza), a dach sam w sobie blokuje bezpośredni dostęp promieni słonecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 28.07.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Aha, teraz dopiero doczytałam, że zrobicie z tego garaż. No więc ja bym ociepliła fundament na całej długości (jak wymurujecie ściany, to też ocieplić, oczywiście). No i wtedy dopiero ocieplić dach. Aha, nie zapomnijcie też (później) ocieplić ściany między domem a garażem. Jeśli teraz robicie docelową wylewkę (tzn. później bedziecie tylko ją wykańczać - ewentualnie), to oczywiście również należy ją ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annanatali 28.07.2006 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Dominikams co do tarasu to też mam zrobiony tak jak ty teraz tzn. bez ścianek bocznych, ale w wiacie-garażu muszę ze względu na wielkośc konstrukcji (43 m2) i obciążenia zrobić fundamenty dookoła i faktycznie je ocieple na całości, by potem nie musieć tego rozkopywać.Garaż wiata ma wspólny dach z domem. Nad garażem jest składzik wysokosci w najwyższym miejscu 1,8 m i tam będe trzymac jakieś pierduły, deski, opony. Wiata ma dwie ściany jedna wspólna z domem a druga niezależna równoległa do domu. Dom oczywiście ocieple dokładnie dookoła a ściane przeciwległą i dach nad grażem pozostawie nieocieplony.W projekcie oczywiście wszystko jest ocieplone. Równiez podłoga na gruncie pod wiatą. Jej też nie ocieple, bo ułoże tam żwir piaek i polbruk.Teraz jest zachowane te minimum, żeby za dużo nie wydac i było dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 28.07.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 1. ocieplić ścianę domu wspólną z wiatą2. skoro ścian wspólna tzn stoją na tym samym fundamencie => ocieplić go3. nic poza tym nie ocieplać - skoro garaż też będzie nieocieplony wspólny dach dom i wiata - z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annanatali 28.07.2006 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Dom z silikatów, ściana wiaty tez z sylikatów, konstrukcja stropu w domu murowana - strop monolityczny, konstrukcja stropu nad wiatą drewniana, dach domu i garażu - twarde deskowanie - pokryty blachodachówką. Podałam moze troche zbędnych informacji,ale przynajmniej wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 28.07.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 wcale nieto oznacza, że stropy są rozdzielone, gdyby monolit to trzeba by go ocieplić od dołujeżeli wspólny dach to ściana pomiędzy składzikiem a domem ocieplona z zachowaną ciągłością ocieplenia z połaci dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annanatali 28.07.2006 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 super i dzięki wszystkim mądrym głowom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts