Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze gazowe / instalacja gazowa

Recommended Posts

Mam prośbę o pomoc w interpretacji następującego przypadku.

Otóż na działce stoi sobie w tej chwili domek, do którego doprowadzona jest instalacja gazowa (szafka przy scianie domu).

Nowy domek buduje się obok.

W warunkach przyłączenia do sieci gazowej mam klauzulę, iż warunkiem przyłączenia jest :

-skrócenie istniejącego przyłącza gazowego do linii ogrodzenia

- budowa punktu redukcyjno-pomiarowego w linii ogrodzenia

- budowa instalacji gazowej

I moje pytanie - czy potrzebuje formalnego pozwolenia na budowę instalcji gazowej ? Czy też wystarczy samo zgłoszenie z dołączonym projektem ?

Moja wątpliwość wynika z faktu, iż z tego co wiem, to na samo przyłącze wystarczy zgłoszenie. Natomiast w tym wypadku przyłącze już niby jest...

Dzwoniłem i do gazowni i do gminy, i zdania są bardzo rozbieżne.

HEEEELP......

Mam pytanie, jeżeli posiadam projekt instalacji gazowej wykonany przez fachowca z uprawnieniami, to czy mogę samodzielnie, bez zlecania firmie zajmującej się profesjonalnie tego typu instalacjami, wykonać wewnętrzną instalację gazową. Czy gazownia musi odebrać mi taką instalacje i nie może odmówić podłączenia do sieci miejskiej.

Castorp, po pierwsze, upewnij się, że masz ten projekt instalacji zatwierdzony w ramach pozwolenia na budowę. Jeśli nie, musisz wystąpic o takie pozwolenie. W każdym przypadku wykonanie instalacji gazowej musi być pod nadzorem kierownika budowy mającego uprawnienie w zakresie instalacji gazowych (którego zgłaszasz w PINB), on podpisuje się w dzienniku budowy, pod zgłoszeniem zakończenia budowy i pod protokołem sprawdzenia szczelności instalacji. Bez tego będą problemy i z gazownią i z inspekcją budowlaną.

A ja jeszcze raz w mojej kwestii...

Czy jednak w momencie, kiedy jest już przyłącze i jest doprowadzony gaz, a w warunkach przyłączenia jest mowa o skróceniu przyłącza do linii ogrodzenia, to nie można by podciągnąć tego pod "przebudowę sieci gazowej" ??

Jeżeli tak to zgodnie z Art 29.2 pkt 11 taka operacja wymagałaby tylko zgłoszenia, a nie pozwolenia...

Czy popełniam nadinterpretację ??