Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie gontu

Recommended Posts

Dzieki wielkie za rade.

A mam jeszcze jedno pytanie, co z wentylacja, czy robiliscie ja u siebie?Moje poddasze kiedys bedzie uzytkowe(domek letniskowy) ocieplone welna, plus oczywiscie folie czy wywietrzniki sa konieczne? Tak na babski rozum.. jezeli na folie poloze welne to folia bedzie scisle przylegac do deskowania, gdzie tam miejcse na przeplyw powietrza?? I jeszcze jedna niewiadoma- wywietrznik w kalenicy dachu O.K, a skad to powietrze ma byc zasysane aby byl przeplyw?Przyznaje, ze z fizyka u mnie marnie...

Z gory dziekuje za odpowiedzi, ktore sa wazne bo ceny wywietrznikow , dla mnie, chore!

Skuteczna wentylacja to podstawa!!! Wlot powietrza przy okapie, dlatego nie wolno podmurować œciany zewnętrznej do samych desek. Powinna pozostać szczelina wentylacyjna 2 cm zabezpieczona siatkš przed owadami. Pomiędzy krokwiami gruboœć wełny musi być mniejsza o min. 2 cm od wysokoœci krokwi i żadne dystanse nie będš potrzebne. Pozdrawiam.

Podjalem dzis w koncu decyzje czym pokryje remontowany samodzielnie na dniach dach.

Tylko gonty bitumiczne - nic innego mi nie przyszlo do glowy.

Na normalnym deskowaniu, bez papy jako podklad bo i po co dodatkowy koszt jak i klopot, z samodzielnie wykonywana obrobka z balchy aluminiowej

Zaczynam po 15 sierpnia i dokumentacje foto beze robil - a co ;)

Pochwale sie pozniej efektem choc uroku chalupie to i tak nie nada gdyz sama w sobie jest......o raaaany..... szkaradna jak noc

Co zadecydowalo?

Lubie chodzic po dachach ;) wiec moge sam papiaki przybijac :) Jest to tak banalnie proste pokrycie do wykonania ze nie dosc ze nie ma co tu spie.... to na dodatek wszystkie prace mozna wykonac samodzielnie

Podoba mi sie takie pokrycie, po prostu podoba - bardziej od dachowki czy tym bardziej blachodachowki

Na 30 lat mam spokoj a jak cos zacznie ciec.....nabije jeszcze jedna warstwe i bedzie znow jak nowy

Oj mylisz się przyjacielu! Pokrycie wyglšda na proste ale sp.... można i to wiele. Oczywiœcie ta uwaga nie dotyczy Twojej osoby. Sš gonty papowe dajšce jednokrotne przekrycie połaci co moim zdaniem bezwzględnie wymaga warstwy papy podkładowej. Bardzo istotnš sprawš jest dokladne rozmierzenie dachu i rozplanowanie krycia. Osobnš sprawš jest wykonanie koszy i obróbka niszy za kominami. Bardzo istotne jest prawidłowe wykonanie wentylowanej kalenicy. Życzę wiele satyswakcji z samodzielnie wykonanego dachu. Pozdrawiam.

oj przyjacielu - jeden ulozony mam juz za soba i wiem jakie niespodzianki mnie czekaja :)

A poza tym chocby nie wiem jak ukladac zawsze wyjda Ci co najmniej dwie warstwy papy a nie jedna wiec po kiego podklad?

Stad bylo moje pytanie na poczatku - po co go ktos chce zastosowac :)

No chyba ze chce sie zaoszczedzic i uklada sie "troszke inaczej"wtedy faktycznie wychodza miejsca gdzie jest tylko jedna warstwa

By to pokrycie spie.... trzeba wyjatkowo sie starac

Moze gdybym tego juz raz nie robil nie mowilbym tak autorytatywnie ;) ale naprawde nie wiem jak trzeba sie starac by zepsuc