artur_w 27.07.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 pod gont chcę ułożyć papę podkładową pytanie czy jak zrobie zakład na papie (nie jest taka cienka) czy na goncie będzie widać odbicie pasa o większej grubości ? czy papę podkładową układać na styk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.07.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Zawsze uklada sie pape na zakladke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur-112 27.07.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Ja układałem na zakładkę - nic niewidać po ułożeniu gontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.07.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 hmmm....a po co chcesz ukladac pod gont bitumiczny pape? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 30.07.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 ja układałem pape podkładowąna zakładke i nic nie widac jak przybijasz gonty - a sam osobiscie kłdłem dach ponad 200 m2 wiec cos wiem o tym tylko pamietaj nie załuj gwoździ papowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.07.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 tez ukladalem gonty samodzielnie i nie dawalem zadnej papy podkladowej - stad moje zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 31.07.2006 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 tez ukladalem gonty samodzielnie i nie dawalem zadnej papy podkladowej - stad moje zdziwienie w/g producenta (ICOPAL) wskazany jest podklad papa P64/1200 pod gont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.07.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 aaaaaaaaaaaaa........... to zupelnie zmienia postac rzeczy - skoro tak napisali tego trzeba sie trzymac U mnie nic takiego nie bylo wiec bez papy ulozylem i jakos hmm ile to juz? 14 a moze i 15 lat bez zadnych zabiegow konserwacyjnych lezy sobie na dachu i nie cieknie (poki co - kiedys zacznie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaele 03.08.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 A co mam zrobic jezeli papa, na ktorej chce w tym roku polozyc gont, pomarszczyla sie? Na stronie poludniowej dachu, chyba od goraca bo lezala juz wczesniej dwa sezony, zrobily sie wybrzuszenia, nalwieksze maja srednice ok.8 cm...Chcemy gont polozyc sami, ale nie mam pojecia co z tym fantem zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.08.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 To samo co z bąlami na tapecie. Przekłuć i lekko podgrzać, docisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.08.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 i zasmarować dodatkowo te przekłucia np. lepikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaele 03.08.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Dzieki wielkie za rade. A mam jeszcze jedno pytanie, co z wentylacja, czy robiliscie ja u siebie?Moje poddasze kiedys bedzie uzytkowe(domek letniskowy) ocieplone welna, plus oczywiscie folie czy wywietrzniki sa konieczne? Tak na babski rozum.. jezeli na folie poloze welne to folia bedzie scisle przylegac do deskowania, gdzie tam miejcse na przeplyw powietrza?? I jeszcze jedna niewiadoma- wywietrznik w kalenicy dachu O.K, a skad to powietrze ma byc zasysane aby byl przeplyw?Przyznaje, ze z fizyka u mnie marnie...Z gory dziekuje za odpowiedzi, ktore sa wazne bo ceny wywietrznikow , dla mnie, chore! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.08.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 i wlasnie popelnisz kardynalny blad - welna NIE MOZE dotykac do deskowania by pozostawic pustke do jej wentylacji MOsze dac paski styropianu na dystans lub po prostu kupic nizsza welne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.08.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Skuteczna wentylacja to podstawa!!! Wlot powietrza przy okapie, dlatego nie wolno podmurować ciany zewnętrznej do samych desek. Powinna pozostać szczelina wentylacyjna 2 cm zabezpieczona siatkš przed owadami. Pomiędzy krokwiami gruboć wełny musi być mniejsza o min. 2 cm od wysokoci krokwi i żadne dystanse nie będš potrzebne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.08.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Podjalem dzis w koncu decyzje czym pokryje remontowany samodzielnie na dniach dach. Tylko gonty bitumiczne - nic innego mi nie przyszlo do glowy. Na normalnym deskowaniu, bez papy jako podklad bo i po co dodatkowy koszt jak i klopot, z samodzielnie wykonywana obrobka z balchy aluminiowej Zaczynam po 15 sierpnia i dokumentacje foto beze robil - a co Pochwale sie pozniej efektem choc uroku chalupie to i tak nie nada gdyz sama w sobie jest......o raaaany..... szkaradna jak noc Co zadecydowalo? Lubie chodzic po dachach wiec moge sam papiaki przybijac Jest to tak banalnie proste pokrycie do wykonania ze nie dosc ze nie ma co tu spie.... to na dodatek wszystkie prace mozna wykonac samodzielnie Podoba mi sie takie pokrycie, po prostu podoba - bardziej od dachowki czy tym bardziej blachodachowki Na 30 lat mam spokoj a jak cos zacznie ciec.....nabije jeszcze jedna warstwe i bedzie znow jak nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.08.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Oj mylisz się przyjacielu! Pokrycie wyglšda na proste ale sp.... można i to wiele. Oczywicie ta uwaga nie dotyczy Twojej osoby. Sš gonty papowe dajšce jednokrotne przekrycie połaci co moim zdaniem bezwzględnie wymaga warstwy papy podkładowej. Bardzo istotnš sprawš jest dokladne rozmierzenie dachu i rozplanowanie krycia. Osobnš sprawš jest wykonanie koszy i obróbka niszy za kominami. Bardzo istotne jest prawidłowe wykonanie wentylowanej kalenicy. Życzę wiele satyswakcji z samodzielnie wykonanego dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.08.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 oj przyjacielu - jeden ulozony mam juz za soba i wiem jakie niespodzianki mnie czekaja A poza tym chocby nie wiem jak ukladac zawsze wyjda Ci co najmniej dwie warstwy papy a nie jedna wiec po kiego podklad? Stad bylo moje pytanie na poczatku - po co go ktos chce zastosowac No chyba ze chce sie zaoszczedzic i uklada sie "troszke inaczej"wtedy faktycznie wychodza miejsca gdzie jest tylko jedna warstwa By to pokrycie spie.... trzeba wyjatkowo sie starac Moze gdybym tego juz raz nie robil nie mowilbym tak autorytatywnie ale naprawde nie wiem jak trzeba sie starac by zepsuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.08.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Szczelnoć dachu to jedno a estetyka to drugie ale obie te sprawy można łatwo sp... Wracajšc do gontów ROCKY Katepala daje miejscami jednokrotne przekrycie a sš jeszcze inne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts