Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można jednofunk. k. gazowy podpiąć do bojlera ?

Recommended Posts

Cześć,

No właśnie. Mam już elektryczny bojler Biawar 140 l, który obecnie podpięty jest też pod piec węglowy. Ponieważ zakładam gaz to zastanawiam się czy mogę go podpiąć pod piec gazowy - którego jeszcze nie mam ? Jakie parametry musiałby spełniać ten jednofunkcyjny kocioł gazowy żeby zapewnić ciepłą wodę ?

Aha czy da się to tak podpiąć żeby jednocześnie nie wyciąć obecnego podpięcia tzn. jeśli chce to:

- grzeje wodę prądem,

- grzeje piecem węglowym,

- grzeje kotłem gazowym ??

Chodzi o to że jeśłi będe grzał zimą węglem to nie mam zamiaru używać kotła gazowego do grzania wody ciepłej i odwrotnie jeśli z jakiś powodów przełączę na gaz to niech też woda ciepła jest.

pewnie kilka zaworów wystarczy i bedzie można przełączać sobie który kocioł ma grzać wodę , kotly gazowe 1 funkcyjne . pewnie mają możliwość sterowania zasobnikiem ( np. sterowanie do pompy obiegowej zasobnika i czujnik temperatury wody w zasobniku ) pewnie przydałby się też w instalacji zawór mieszający 3 lub 4-ro drogowy , powiedz hydraulikowi co ma być zrobione i jak ma działać napewno coś wykombinuje.

Witam. proponuję podejść kompleksowo do sprawy, dokonując inwestycji z instalacją kotła gazowego.

Wersja z możliwością podgrzewania bojlera kotłem węglowym, gazowym i prądem jest raczej nie wskazana, choć możliwa do zrealizowania. Po pierwsze efekt ekonomiczny może być znikomy, po drugie ograniczysz sobie w znacznym stopniu komfort, po trzecie możesz tak się zakombinować w zamykaniu zaworów, że może doprowadzić to do nieszczęścia.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie do podgrewania CWU tylko kotła gazowego (oczywiście zostawiamy grzałkę elektryczną, pomimo, że nie będzie użytkowana).

W celu uzyskania komfortu eksploatacji należy zastosować nastęoujący układ:

Kocioł gazowy z dwoma pompami, z realizacją priorytetu CWU. Do sterowania CO wskazany jest programator (sterownik) tygodniowy (teraz to są naprawdę małe pieniądze). Na zasilaniu kotła węglowego niezbędna jest pompa obiegowa sterowana termostatem przylgowym, zmocowanym do rury zasilającej (kotła węglowego) i nastawionym np na 40 stopni. Oczywiście hydraulik powinien wiedzieć gdzie i jakie zastosować zawory zwrotne, zawór różnicowy i filtry przed pompami.

Jak będzie działał taki układ:

Ustawiasz wymagane temperatury na programatorze. Palisz w kotle węglowym. Temperatura w pomieszczeniach jest wyższa lub równa nastawom, kociol gazowy nie włącza się do obsługi CO, obsługuje tylko CWU. Przestajesz palić w kotle węglowym. Spada temperatura w pomieszczeniach poniżej nastaw na programatorze, automatycznie załącza się kocioł gazowy i utrzymuje zadaną temp. pomieszczeń. Włącza się i wyłącza sterowany programatorem. Zaczynasz palić w kotle węglowym, wzrasta temperatura w pomieszczeniach powyżej nastaw programatora, automatycznie wyłącza się kocioł gazowy do obsługi CO. Wszystko działa automatycznie i nie kręcisz żadnymi zaworami. do obsługi kotła gazowego nawet możesz nie zagłądać do kotłowni.

Ten układ jest optymalny i musi działać.

Pozdrawiam lukol-bis.

[/code]