Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyd.Oczyszcz.Ścieków a zapis szamba w dec.o warunk.zabub.

Recommended Posts

Prosze o radę.

Na przyszły rok planuję budowę domu.

Mam w decyzji o warunkach zabudowy zapis, że "do czasu realizacji gminnej sieci kanalizacyjnej dopuszcza się odprowadzenie ścieków sanitarnych do zbiornika bezodpływowego..."

Czy w związku z tym skazany jestem tylko na szambo???

Miejscowość, w której będę budował, leży na wzgórzu, a na działce to sama glina. Kanalizacja ma być za kilka lat, nie mniej jednak budowa szamba, jego eksploatacja a potem podłączenie do kanalizacji to będą takie same koszty jak budowa oczyszczalni (tylko że poniesione jeden raz).

Jestem jeszcze przed adaptacją projektu.

Czy powinienem udać się do gminy w sprawie zmiany decyzji o war. zabudowy?

Czy ktoś miał podobny dylemat?

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ania, do odważnych świat należy... Jednak spróbuje. Koszt papierka znikomy, a przynajmniej podadzą podstawę. Domyślam się, że w razie decyzji odmownej mogę się odwoływać, ewentualnie wnosić o zmianę warunków zabudowy. Ponieważ nową siedzibę zamierzam zasiedlić dopiero w przyszłym roku, to jest kilka miesięcy na walkę...

Jak to mówią - gwardia umiera, ale się nie poddaje...

Też mam taką samą sytuację, ale mój wykonawca przekonał mnie jednak, że nie warto się bić, dając za przykład jednego ze swoich klientów, który mimo zaleceń gminy zrobił POŚ - skończyło się na grzywnie i nakazie rozbiórki.

Odpuściłem, stawiając na inne rozwiązania ograniczające ilość odprowadzanych ścieków (np. powtórne wykorzystanie wody "szarej").

Witam,

Temat jest bardzo ciekawy.

Sytuację jak większoś powyżej mam podobną.

W WZ mam zapisane że ścieki mają być odprowadzone do szczelnego szamba, o to samo wnioskowałem w pozwoleniu na budowę. Złożyłem odpowiedni projekt zbiornika bezodpływowego (nie myślałem wtedy o POŚ).

Ale teraz mam chęć na zrobienie POŚ. Dzwoniłem do gminy, ci mnie odesłali do starostwa (bo to wydaje pozwolenie na budowę i tam przedkłada się zgłoszenie o zamiarze wykonania POŚ).

Bardzo uprzejmy pan wytłumaczył mi, że nie muszę mieć żadnego projektu (choć tak niektóre starostwa wymagają), muszę tylko dokonać zgłoszenia tj.

1. Wypełnić druczki dostępne u nich na miejscu w starostwie.

2. Na mapę do celów projektowych nanieść usytułowanie POŚ wraz z zaznaczeniem odległości na działce (powiedział, że może być to mapa ta którą wykorzystywałem do pozwolenia na budowę - więc już formalnie "nieaktualna", na której było wrysowane zagospodarowanie działki, może być to kopia oryginału) - nie muszę robić aktualnej mapy, co by mnie kosztowało kilkaset złotych ;-)

3. Załączyć ogólne prospekty planowanej POŚ ("jak Pan kupi to Pan coś tam dostanie - to trzeba dołączyć")

Na odpowiedź czeka się z 3-4 tygodnie, ale z tonu głosu wywnioskowałem, że nie będzie żadnych problemów, w moim przypadku będzie to tylko formalność.

Powiedział, że to jedyne miejsce gdzie cokolwiek zgłaszam.

Aż nie wierzyłem i zadzwoniłem jeszcze raz, zapytałem czy na pewno nie muszę robić specjalnego projektu, wnioskować o zmianę decyzji dot. pozwolenia na budowę gdyż tam mam szambo a budynek jeszcze nieodebrany. Potwierdził to co powiedział wcześniej. Powiedział jeszcze, ze dostałem zgodę na budowę zbiornika szczelnego w decyzji o pozwoleniu na budowę, ale jest to zgoda "opcjonalna", jak chcę to mam zgodę i mogę wybudować szambo, jezeli nie, to nie muszę, ale ścieki mam odprowadzać "zgodnie z prawem", czyli może być POŚ, a ten jest tylko na zgłoszenie.

Trochę to głupie bo deczyję o warunkach zabudowy wydaje gmina i ta nakazuje w decyzji szambo, a zgłoszenie składa się do starostwa i to mówi (póki co), że może być POŚ.

W przyszłym tygodniu składam kwity, zobaczymy. Dam znać co do efektu.

Pozdrawiam

Mam tylko nadzieję, że starostwo nie będzie tego jakoś specjalnie konsultowało z gminą, ich "planami" i nie dostanę decyzji odmownej.

Rozmawiałem też z przedstawicielami gminy, jakiś szczególnych, konkretnych planów co do kanalizacji na moim terenie nie ma. Jakieś wzmianki a-la pobożne życzenia są zapisane na rok 2010, ale pani powiedziała, że nie powzięto zadnych konkretnych zobowiązań.

Pozdrawiam

Dokładnie: chodzi o pieniążki dla gminy.

Z reguły tam, gdzie planują zrobienie kanalizacji, nie pozwalają na POŚ.

U nas w gminie powiedzieli znajomemu, który zapytał, czy może jednak można POŚ: proszę pana, a jaką my mamy gwarancję, że pan potem przełączy się na kanalizację? a co by było, gdyby wszyscy tak zrobili sobie oczyszczalnie? kto by nam zwrócił koszty wybudowania kanalizacji?

I, w sumie, doskonale ich rozumiem :D :D :D

W moim wypadku, gmina również ma "plany" odnośnie budowy kanalizacji. Pytanie tylko... kiedy ?? Na moje pytanie, dostałem odpowiedź w stylu, że w ciągu najbliższych 2 lat to na pewno nie, a później to jeszcze nie wiadomo...

Dzisiaj będąc na budowie, widziałem się z inwestorami, którzy budują się w okolicach Warszawy. Próbowali z POŚ-em, ale dostali odpowiedź odmowną, która dla mnie jest pewnym kuriozum. Otóż odmowa była uzasadniona trudnymi warunkami geotechnicznymi (gleba gliniasta). A przecież teoretycznie POŚ da się zrobić w prawie każdych warunkach.

A o swoich postępach w negocjacjach z gminą będę informował na bieżąco...

U mnie kanalizacja ok 45 m od działki . Niestety kolektor na głębokości 5 m i przyłączenie do niego to parę dziesiątków kzł .

We wniosku o warunki zabudowy napisałem szambo - ale w samych warunkach nic nie ma o sposobie odprowadzenia ścieków .

Jak poszedłem do gminy z zapytaniem o POŚ pani w architekturze powiedziała mi że jak złożę zawiadomienie o zamiarze to mi każą wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na budowę . Argumentowała to koniecznością poinformowania sąsiadów . Fakt - działka 20,5*35 z trudem pozwala na zachowanie minimalnych odległości . W trosce o dobro sąsiadów należy ich poinformować .

We wniosku o pozwolenie umieszczę szambo .

Potem wystąpię o POŚ biologiczną ze studnią chłonną ( a grunt mam odpowiedni - robiłem badanie geotechniczne ), załączę jakieś certyfikaty i może się uda .

Mam tylko nadzieję, że starostwo nie będzie tego jakoś specjalnie konsultowało z gminą, ich "planami" i nie dostanę decyzji odmownej.

Rozmawiałem też z przedstawicielami gminy, jakiś szczególnych, konkretnych planów co do kanalizacji na moim terenie nie ma. Jakieś wzmianki a-la pobożne życzenia są zapisane na rok 2010, ale pani powiedziała, że nie powzięto zadnych konkretnych zobowiązań.

Pozdrawiam

A jakiej wielkości masz działkę - co z wymaganymi odległościami od ujęć wody ?

A właśnie - całyczas szukam namiarów na POŚ biologiczne-bez rozsączania - z możliwością odprowadzania do studni chłonnej lub zamkniętego zbiornika - jakieś tam kontakty mam , tylko każdy powyżej 10 kzł - szukam tańszych ofert .

Teoretycznie takiej oczyszczalni gmina nie może zabronić .Wystarczy tylko wybudować zamknięty zbiornik na wodę i zadeklarować że będzie się tę wodę zużywać do podlewania ogródka .

W praktyce z takiej oczyszczalni wychodzi woda o czystości deszczówki a może lepiej .

Jak poszedłem do gminy z zapytaniem o POŚ pani w architekturze powiedziała mi że jak złożę zawiadomienie o zamiarze to mi każą wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na budowę . Argumentowała to koniecznością poinformowania sąsiadów .

Nie ma podstawy prawnej takiego żądania. Tzn, urząd może sobie kazać .... 8)

Jak poszedłem do gminy z zapytaniem o POŚ pani w architekturze powiedziała mi że jak złożę zawiadomienie o zamiarze to mi każą wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na budowę . Argumentowała to koniecznością poinformowania sąsiadów .

Nie ma podstawy prawnej takiego żądania. Tzn, urząd może sobie kazać .... 8)

No dobrze , ale zawsze może mi oprotestować i pod byle pretekstem zabronić .

Już w pierwszej rozmowie pani powiedziała że ludzie nie budują oczyszczalni bo tu są za małe działki . A jak ja wubuduję oczyszczalnię to zmuszę sąsiadów do zachowania od niej odległości 30 m do ujęć wody .

Z kolei moja inwestycja nie może narzucać sąsiadom miejsca ujęcia wody .

Wszystko jakby logiczne - i tem motyw powiadomienia sąsiadów też , no bo jak mi tej POŚ nie oprotestują to potem będą musieć wiercić studnie poza strefą oddziaływania .

Jest tak jak opisał to Krupiarz.Ja mam to za sobą. W projekcie miałem szambo a mam oczyszczalnię.Ale to świadomy wybór ba mam 40 cm ziemi a pod nią idealny piasek.Wszystko wsiąka jak w gąbkę. Problem jest z drzewami,ale przed zasadzeniem w wykopie zrobiłem misy z ubitej ziemi z gliną żeby woda za szybko nie uciekała.

Pozwolenia nie trzeba.Tylko zgłoszenie.Moja gmina zażądała projektu i nowego planu zagospodarowania z naniesioną POŚ. Dałem im to.Zbiornik 3500l kupiłem k/Rybnika tel.605283503. Trzykomorowy . Drenaż zrobiłem sam z rur karbowanych . Lecą trzy gałęzie po 15m i łączą się na końcu.Tam jest wywiewka.Oprócz tego pion ma wywiewkę ponad dach.

Ja jeszcze w kwestii formalnej .

W przepisach o odległościach ujęć wody od miejsc odprowadzenia ścieków jest napisane Odległość studni dostarczającej wodę do picia i na potrzeby gospodarcze od najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzone są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód – 30 m. Odległość osadnika gnilnego od studni dostarczającej wodę do picia i na potrzeby gospodarcze–15m(Dz.U.Nr 116/91r.poz.503§8; Dz.U.Nr 75/02 r.poz.690 §31).

Odległość oczyszczalni ścieków od. granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy), lub ciągu pieszego - 2m (Dz.U. Nr 75/02 r. poz.690 §36).

Jaki jest stopień określony w przepisach dot. ochrony wód - bo może na odprowadzenie wody z POŚ biologicznej , gdzie stopień oczyszczenia jest powyżej 95% nie trzeba zachowywać tej odlwgłości ?