ania1719508426 30.07.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Jak poszedłem do gminy z zapytaniem o POŚ pani w architekturze powiedziała mi że jak złożę zawiadomienie o zamiarze to mi każą wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na budowę . Argumentowała to koniecznością poinformowania sąsiadów . Nie ma podstawy prawnej takiego żądania. Tzn, urząd może sobie kazać .... No dobrze , ale zawsze może mi oprotestować i pod byle pretekstem zabronić . Otóż w państwie prawa - a takie przecież mamy - obywatel tym różni się od urzędnika że może robić wszystko to, czego prawo mu nie zabrania a urzędnik może robić wyłącznie to na co prawo mu zezwala. Nie mogą zabronić "po byle pretekstem". Musi być podstawa prawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusz_m 02.08.2006 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Prosze o radę. Na przyszły rok planuję budowę domu. Mam w decyzji o warunkach zabudowy zapis, że "do czasu realizacji gminnej sieci kanalizacyjnej dopuszcza się odprowadzenie ścieków sanitarnych do zbiornika bezodpływowego..." Czy w związku z tym skazany jestem tylko na szambo??? Trochę poczytałem i... JUż CHYBA ZNAM ODPOWIEDź: Na szambo trzeba mieć pozwolenie - więc musi być w decyzji o warunkach zabudowy. Zgodnie z ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz.U. z 2003 r. nr 80, poz. 717) realizacja inwestycji, na budowę której nie jest wymagane pozwolenie, nie musi wiązać się z uzyskaniem decyzji o ustalenie warunków zabudowy. A zgodnie z Prawem budowlanym - nie wymaga pozwolenia przydomowa oczyszczalnia ścieków (tylko zgłoszenia!). Tak więc mogę budować małą przydomową oczyszczalnię (do 5m3 /d) pomimo wpisania szamba w decyzji o war.zab. - muszę ją tylko zgłosić. Pozdrawiam wszystkich No chyba że ktoś zna inne zapisy, które przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 02.08.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Prosze o radę. Na przyszły rok planuję budowę domu. Mam w decyzji o warunkach zabudowy zapis, że "do czasu realizacji gminnej sieci kanalizacyjnej dopuszcza się odprowadzenie ścieków sanitarnych do zbiornika bezodpływowego..." Czy w związku z tym skazany jestem tylko na szambo??? Trochę poczytałem i... JUż CHYBA ZNAM ODPOWIEDź: Na szambo trzeba mieć pozwolenie - więc musi być w decyzji o warunkach zabudowy. Zgodnie z ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz.U. z 2003 r. nr 80, poz. 717) realizacja inwestycji, na budowę której nie jest wymagane pozwolenie, nie musi wiązać się z uzyskaniem decyzji o ustalenie warunków zabudowy. A zgodnie z Prawem budowlanym - nie wymaga pozwolenia przydomowa oczyszczalnia ścieków (tylko zgłoszenia!). Tak więc mogę budować małą przydomową oczyszczalnię (do 5m3 /d) pomimo wpisania szamba w decyzji o war.zab. - muszę ją tylko zgłosić. Pozdrawiam wszystkich No chyba że ktoś zna inne zapisy, które przeoczyłem. U mnie w planie przestrzennego zagospodarowania jest zapis, że do czasu wybudowania kanalizacji dopuszcza się tylko szambo bezodpływowe. Byłem zapytać w starostwie jak wygląda sprawa z oczyszczalną. Powiedzieli mi (i to sam naczelnik), że muszę dokonać zgłoszenia, a jak go dokonam to oni wyślą mi zakaz budowy ze względu na niezgodność z planem W tej chwili budowana jest kanalizacja (mam już w drodze), ale gmina za przyłączenie chce drobne 12.500,00 zł (dwanaście tysięcy pięćset złotych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 02.08.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Mam tą samą sytuację! powiem krotkoraz w podatkachpotem robia z tego kanalizacje i potem 2x płać 12tys zł! chcieli socjal to mają, tylko dlaczego ja tez? a moze tak nigdzie nie zglaszac?oficjalnie to sie ma szambo i juz ?wiem wiem - sami kapusie - ale moze jednak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 08.08.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 a ja mam znowu taka sytuacje W warunkach zabudowy mam przydomowa oczyszczalnie. a w pozwoleniu na budowe taki zapis. cytuje dokladnie. Budowę szamba I etapu oczyszczalni scieków. Jak wy to byscie zinterpretowali. musze jeszcze zgłaszac POS czy poprostu budowa POS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 08.08.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 odp do wicekK a sprawdzałe http://www.ekoserwis.waw.pl ? Do Krupiarza ciesz się, że masz normalnych urzędników w starostwie nie to co my . W warunkach zabudowy mielimy zapisane albo szambo albo PO, w projekcie opisana była PO. Złożylimy zgłoszenie (chyba za bardzo chcielimy przestrzegać prawo) i co odpowiedziało starostwo?? NIE bo NIE, u wojewody też pracujš ludzie, którzy nie wiedzš co to jest PO i też powiedzieli NIE bo NIE. Na szczęcie Sšd Administracyjny unieważnił decyzje obu instancji z powodu RAŻĽCEGO naruszenia prawa. Jeżeli kto ma jakie z tym tematem pytania to jestem ekspertem po przestudiowaniu prawa i napisaniu wielu pism Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.08.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 odp do wicekK a sprawdzałe http://www.ekoserwis.waw.pl ?... ...Jeżeli kto ma jakie z tym tematem pytania to jestem ekspertem po przestudiowaniu prawa i napisaniu wielu pism Ya oczyszczalnia z ekoserwis jest z rozsączaniem - ja potrzebuję biologiczną , taką żebym mógł odprowadzać ścieki ( a w zasadzie to lekko brudna woda ) do studni chłonnej . A skoro przeszedłeś cały ten łańcuszek oswołań to może jesteś w stanie ospowiedzieć na pytanie - jaka powinna być odległość studni chłonnej od ujęć wody pitnej . Jak dużą masz działkę i jak jest z odległościami od sąsiadów ? Ja ze względu na niedużą działkę chciałbym oczyszczalnię o dużym stopniu oczyszczenia - no bo sam też nie chciałbym pić swoich lekko przefiltrowanych fekaliów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 09.08.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Ekoserwis ma takš oczyszczalnię, nazywa się "Łęg" "MECHANICZNO BIOLOGICZNA OCZYSZCZALNIA CIEKÓW TYPU "ŁĘG". Co do odległoci od studni chłonnej to najlepiej zadzwoń do Ekoserwisu, tam pracujš kompetentni ludzie i odpowiedzš najlepiej. Ja mam działkę 1000 m2, ale wodę mamy z wodocišgu więc nie mam problemu z odległociami. My planujemy takš z rozsšczaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olzy Smierci 15.08.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Wicekk - informuj na bierzaco o poczynaniach w Gminie.Ogolnie jestem tym przerazony ze tyle zalezy od jednego czlowieka - trafisz na zakapiora i tylko dla tego masz placic po 150 zl miesiecznie za wywoz szamba.Ja tez chce robic bezdrenazowa ze wzgledu na wysoki poziom wod - oferta Bioeko wydaje sie byc ciekawa.Czy ktos ma doswiadczenia w Gminie Wawer w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.08.2006 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 a mi w gminie (koło Torunia) powiedzieli, że zupełnie nie ma problemu ze zmianą szAmba na POŚ, że jest to bardziej ekologiczne i gmina jet "na tak". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.08.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 a mi w gminie (koło Torunia) powiedzieli, że zupełnie nie ma problemu ze zmianą szAmba na POŚ, że jest to bardziej ekologiczne i gmina jet "na tak". No to tylko pozazdrościć cywilizowanego urzędu. U mnie w Stolycy są na nie, bo POŚ jest be. Koniec dyskusji. Ciemnogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.08.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 gmina generalnie uchodzi za uciążliwą, ale pod tym względem jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olzy Smierci 16.08.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 aniu a gdzie sie budujesz - ktora to gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 21.08.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Zgodnie z obietnicą relacjonuje postępy w dyskusji z gminą w kwestii POŚ-a.Otóż przed chwilą dostałem oficjalny sprzeciw przeciwko planowanej budowie. Uzasadnienie - niezgodność z warunkami zabudowy oraz późniejszym pozwoleniem na budowę ( W w/w dokumentach miałem zdanie " tymczasowo do czasu wybudowania kanalizacji dopuszcza się odprowadzenie ścieków bytowo-gospodarczych do szczelnego zbiornika na nieczystości płynne..."). Tak więc 1:0 dla gminy...Zamierzam odwołać się od decyzji, uzasdniając, iż instalacja oczyszczalni spełniającej identyczne funkcje co szambo, będzie niewielkim odstepstwem od planu zagospodarowania działki, a więc także pozwolenia na budowę.Równolegle wystąpie też chyba o zmianę treści warunków zabudowy... tylko czy w momencie, kiedy jest już pozwolenie na budowę, a domek jest w stanie surowym, to jest to logiczne ??A może ktoś ma jakiś inny genialny pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 21.08.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Zabawię się w proroka i zgadnę.... Dostaniesz sprzeciw gminy. Niestety, muszę cichutko szepnąć "a nie mówiłam..." A teraz uwaga: W uzasadnieniu odwołania do SKO napisz tak: Sprzeciw jest oczywiście bezzasadny, gdyż zgodnie z art. 30 ust. 6 Ustawy "prawo budowlane" organ może wnieść sprzeciw w trzech konkretnych przypadkach, a żaden z nich nie zachodzi w przedmiotowym postępowaniu. Gmina nie posiada Miejscowego Planu Zgospodarowania przestrzennego, z którym planowana inwestycja byłaby sprzeczna, zgłoszenie nie dotyczy robót objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę i nie dotyczy budowy obiektu tymczasowego w miejscu, w którym taki już istnieje. Nie ma więc podstaw prawnych do wniesienia sprzeciwu ze strony gminy. Wskazywany w decyzji fakt posiadania pozwolenia na budowę szamba nie wyklucza zaś możliwości realizacji przydomowej oczyszczalni ścieków. W związku z powyższym wnoszę o uchylenie przedmiotowej decyzji. I na razie nic więcej nie rób. Terminy w warszawskim SKO nie są obecnie powalająco długie i w październiku powinna przyjść odpowiedź. PS Jeżeli skorzystasz z tego co napisałam i ci się uda to uśmiecham się nieśmiało o kopie dokumentów - będę walczyć o to samo za parę miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 21.08.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Aniu - zgadza się. Miałaś rację.... Niemniej jednak musiałem to zrobić, aby móc dalej ciągnąć temat. Dlatego napisałem, że jest 1:0 dla gminy. Mecz jednak trwa... Dzięki za pomoc w redakcji odwołania - na pewno skorzystam. Tylko jedno pytanko dodatkowe - piszesz o odwołaniu do SKO... Natomiast je w decyzji mam klauzulę o możliwości wniesienia odwołania do wojewody mazowieckiego.. Czy to jest to samo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 21.08.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 O, faktycznie - jeszcze w maju miałam decyzję z SKO w treści a już w lipcu mam tak jak ty - wojewodę. Szczerze mówiąc nie wiem, czy to tylko zmiana formułki, czy niestety zmiana kadry. No cóż, nie ma wyjścia - trza próbować. A może zadzwoń jutro na Senatorską do SKO to ci powiedzą co faktycznie oznacza ta zmiana - tel: 620 22 42 , 622 49 61 do 64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 21.08.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 jutro zadzwonię... dam znać na forum o wynikach. A tak na marginesie, to w klauzuli o możliwości odwołania, jest taki fajny zapis iż odwołanie do Wojewody może być "...w terminie 14 dni od daty doręczenia, za moim pośrednictwem." To niby do kogo mam adresować ? Do Wojewody, czy też do tej miłej Pani, która wniosła sprzeciw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 21.08.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 armarak, odwołanie faktycznie składa się do Wojewody za porednictwem organu, który wydał decyzję odmowną. Jak już pisałam, na odpowiedź od Wojewody czekalimy 7 m-cy, ale za to wyrok w Sšdzie Administracyjnym zapadł po 4 m-cach od złożenia. Dzi mija termin uprawomocnienia i zabieramy się za PO Pozdrawiam i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 21.08.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Dzięki za życzenia.... Walka może być długa, ale jakby co tam na razie gdzie mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts