Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak poszedłem do gminy z zapytaniem o POŚ pani w architekturze powiedziała mi że jak złożę zawiadomienie o zamiarze to mi każą wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na budowę . Argumentowała to koniecznością poinformowania sąsiadów .

Nie ma podstawy prawnej takiego żądania. Tzn, urząd może sobie kazać .... 8)

No dobrze , ale zawsze może mi oprotestować i pod byle pretekstem zabronić .

Otóż w państwie prawa - a takie przecież mamy 8) - obywatel tym różni się od urzędnika że może robić wszystko to, czego prawo mu nie zabrania a urzędnik może robić wyłącznie to na co prawo mu zezwala.

Nie mogą zabronić "po byle pretekstem". Musi być podstawa prawna.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prosze o radę.

Na przyszły rok planuję budowę domu.

Mam w decyzji o warunkach zabudowy zapis, że "do czasu realizacji gminnej sieci kanalizacyjnej dopuszcza się odprowadzenie ścieków sanitarnych do zbiornika bezodpływowego..."

Czy w związku z tym skazany jestem tylko na szambo???

Trochę poczytałem i...

JUż CHYBA ZNAM ODPOWIEDź:

Na szambo trzeba mieć pozwolenie - więc musi być w decyzji o warunkach zabudowy.

Zgodnie z ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz.U. z 2003 r. nr 80, poz. 717) realizacja inwestycji, na budowę której nie jest wymagane pozwolenie, nie musi wiązać się z uzyskaniem decyzji o ustalenie warunków zabudowy.

A zgodnie z Prawem budowlanym - nie wymaga pozwolenia przydomowa oczyszczalnia ścieków (tylko zgłoszenia!). Tak więc mogę budować małą przydomową oczyszczalnię (do 5m3 /d) pomimo wpisania szamba w decyzji o war.zab. - muszę ją tylko zgłosić.

Pozdrawiam wszystkich ;)

No chyba że ktoś zna inne zapisy, które przeoczyłem.

Prosze o radę.

Na przyszły rok planuję budowę domu.

Mam w decyzji o warunkach zabudowy zapis, że "do czasu realizacji gminnej sieci kanalizacyjnej dopuszcza się odprowadzenie ścieków sanitarnych do zbiornika bezodpływowego..."

Czy w związku z tym skazany jestem tylko na szambo???

Trochę poczytałem i...

JUż CHYBA ZNAM ODPOWIEDź:

Na szambo trzeba mieć pozwolenie - więc musi być w decyzji o warunkach zabudowy.

Zgodnie z ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz.U. z 2003 r. nr 80, poz. 717) realizacja inwestycji, na budowę której nie jest wymagane pozwolenie, nie musi wiązać się z uzyskaniem decyzji o ustalenie warunków zabudowy.

A zgodnie z Prawem budowlanym - nie wymaga pozwolenia przydomowa oczyszczalnia ścieków (tylko zgłoszenia!). Tak więc mogę budować małą przydomową oczyszczalnię (do 5m3 /d) pomimo wpisania szamba w decyzji o war.zab. - muszę ją tylko zgłosić.

Pozdrawiam wszystkich ;)

No chyba że ktoś zna inne zapisy, które przeoczyłem.

U mnie w planie przestrzennego zagospodarowania jest zapis, że do czasu wybudowania kanalizacji dopuszcza się tylko szambo bezodpływowe. Byłem zapytać w starostwie jak wygląda sprawa z oczyszczalną. Powiedzieli mi (i to sam naczelnik), że muszę dokonać zgłoszenia, a jak go dokonam to oni wyślą mi zakaz budowy ze względu na niezgodność z planem :( W tej chwili budowana jest kanalizacja (mam już w drodze), ale gmina za przyłączenie chce drobne 12.500,00 zł (dwanaście tysięcy pięćset złotych)

Mam tą samą sytuację!

powiem krotko

raz w podatkach

potem robia z tego kanalizacje i potem 2x płać 12tys zł!

chcieli socjal to mają, tylko dlaczego ja tez?

a moze tak nigdzie nie zglaszac?

oficjalnie to sie ma szambo i juz ?

wiem wiem - sami kapusie - ale moze jednak?

a ja mam znowu taka sytuacje

W warunkach zabudowy mam przydomowa oczyszczalnie.

a w pozwoleniu na budowe taki zapis.

cytuje dokladnie.

Budowę szamba I etapu oczyszczalni scieków.

Jak wy to byscie zinterpretowali. musze jeszcze zgłaszac POS czy poprostu budowa POS ?

odp do wicekK a sprawdzałeœ http://www.ekoserwis.waw.pl ?

Do Krupiarza ciesz się, że masz normalnych urzędników w starostwie nie to co my :cry: . W warunkach zabudowy mieliœmy zapisane albo szambo albo POŒ, w projekcie opisana była POŒ. Złożyliœmy zgłoszenie (chyba za bardzo chcieliœmy przestrzegać prawo) i co odpowiedziało starostwo?? NIE bo NIE, u wojewody też pracujš ludzie, którzy nie wiedzš co to jest POŒ i też powiedzieli NIE bo NIE. Na szczęœcie Sšd Administracyjny unieważnił decyzje obu instancji z powodu RAŻĽCEGO naruszenia prawa. :p Jeżeli ktoœ ma jakieœ z tym tematem pytania to jestem ekspertem po przestudiowaniu prawa i napisaniu wielu pism :lol:

odp do wicekK a sprawdzałeœ http://www.ekoserwis.waw.pl ?...

...Jeżeli ktoœ ma jakieœ z tym tematem pytania to jestem ekspertem po przestudiowaniu prawa i napisaniu wielu pism :lol:

Ya oczyszczalnia z ekoserwis jest z rozsączaniem - ja potrzebuję biologiczną , taką żebym mógł odprowadzać ścieki ( a w zasadzie to lekko brudna woda ) do studni chłonnej .

A skoro przeszedłeś cały ten łańcuszek oswołań to może jesteś w stanie ospowiedzieć na pytanie - jaka powinna być odległość studni chłonnej od ujęć wody pitnej .

Jak dużą masz działkę i jak jest z odległościami od sąsiadów ?

Ja ze względu na niedużą działkę chciałbym oczyszczalnię o dużym stopniu oczyszczenia - no bo sam też nie chciałbym pić swoich lekko przefiltrowanych fekaliów .

Ekoserwis ma takš oczyszczalnię, nazywa się "Łęg" "MECHANICZNO BIOLOGICZNA OCZYSZCZALNIA ŒCIEKÓW TYPU "ŁĘG". Co do odległoœci od studni chłonnej to najlepiej zadzwoń do Ekoserwisu, tam pracujš kompetentni ludzie i odpowiedzš najlepiej. Ja mam działkę 1000 m2, ale wodę mamy z wodocišgu więc nie mam problemu z odległoœciami. My planujemy takš z rozsšczaniem.

Wicekk - informuj na bierzaco o poczynaniach w Gminie.

Ogolnie jestem tym przerazony ze tyle zalezy od jednego czlowieka - trafisz na zakapiora i tylko dla tego masz placic po 150 zl miesiecznie za wywoz szamba.

Ja tez chce robic bezdrenazowa ze wzgledu na wysoki poziom wod - oferta Bioeko wydaje sie byc ciekawa.

Czy ktos ma doswiadczenia w Gminie Wawer w tej kwestii?

a mi w gminie (koło Torunia) powiedzieli, że zupełnie nie ma problemu ze zmianą szAmba na POŚ, że jest to bardziej ekologiczne i gmina jet "na tak".
a mi w gminie (koło Torunia) powiedzieli, że zupełnie nie ma problemu ze zmianą szAmba na POŚ, że jest to bardziej ekologiczne i gmina jet "na tak".

No to tylko pozazdrościć cywilizowanego urzędu. U mnie w Stolycy są na nie, bo POŚ jest be. Koniec dyskusji. Ciemnogród.

Zgodnie z obietnicą relacjonuje postępy w dyskusji z gminą w kwestii POŚ-a.

Otóż przed chwilą dostałem oficjalny sprzeciw przeciwko planowanej budowie. Uzasadnienie - niezgodność z warunkami zabudowy oraz późniejszym pozwoleniem na budowę ( W w/w dokumentach miałem zdanie " tymczasowo do czasu wybudowania kanalizacji dopuszcza się odprowadzenie ścieków bytowo-gospodarczych do szczelnego zbiornika na nieczystości płynne...").

Tak więc 1:0 dla gminy...

Zamierzam odwołać się od decyzji, uzasdniając, iż instalacja oczyszczalni spełniającej identyczne funkcje co szambo, będzie niewielkim odstepstwem od planu zagospodarowania działki, a więc także pozwolenia na budowę.

Równolegle wystąpie też chyba o zmianę treści warunków zabudowy... tylko czy w momencie, kiedy jest już pozwolenie na budowę, a domek jest w stanie surowym, to jest to logiczne ??

A może ktoś ma jakiś inny genialny pomysł ?

Zabawię się w proroka i zgadnę.... Dostaniesz sprzeciw gminy.

Niestety, muszę cichutko szepnąć "a nie mówiłam..." :oops:

A teraz uwaga:

W uzasadnieniu odwołania do SKO napisz tak:

Sprzeciw jest oczywiście bezzasadny, gdyż zgodnie z art. 30 ust. 6 Ustawy "prawo budowlane" organ może wnieść sprzeciw w trzech konkretnych przypadkach, a żaden z nich nie zachodzi w przedmiotowym postępowaniu. Gmina nie posiada Miejscowego Planu Zgospodarowania przestrzennego, z którym planowana inwestycja byłaby sprzeczna, zgłoszenie nie dotyczy robót objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę i nie dotyczy budowy obiektu tymczasowego w miejscu, w którym taki już istnieje. Nie ma więc podstaw prawnych do wniesienia sprzeciwu ze strony gminy. Wskazywany w decyzji fakt posiadania pozwolenia na budowę szamba nie wyklucza zaś możliwości realizacji przydomowej oczyszczalni ścieków. W związku z powyższym wnoszę o uchylenie przedmiotowej decyzji.

I na razie nic więcej nie rób. Terminy w warszawskim SKO nie są obecnie powalająco długie i w październiku powinna przyjść odpowiedź.

PS Jeżeli skorzystasz z tego co napisałam i ci się uda to uśmiecham się nieśmiało o kopie dokumentów - będę walczyć o to samo za parę miesięcy. :wink:

Aniu - zgadza się. Miałaś rację.... Niemniej jednak musiałem to zrobić, aby móc dalej ciągnąć temat. Dlatego napisałem, że jest 1:0 dla gminy. Mecz jednak trwa... Dzięki za pomoc w redakcji odwołania - na pewno skorzystam. Tylko jedno pytanko dodatkowe - piszesz o odwołaniu do SKO... Natomiast je w decyzji mam klauzulę o możliwości wniesienia odwołania do wojewody mazowieckiego.. Czy to jest to samo ??
O, faktycznie - jeszcze w maju miałam decyzję z SKO w treści a już w lipcu mam tak jak ty - wojewodę. Szczerze mówiąc nie wiem, czy to tylko zmiana formułki, czy niestety zmiana kadry. No cóż, nie ma wyjścia - trza próbować. A może zadzwoń jutro na Senatorską do SKO to ci powiedzą co faktycznie oznacza ta zmiana - tel: 620 22 42 , 622 49 61 do 64

jutro zadzwonię... dam znać na forum o wynikach.

A tak na marginesie, to w klauzuli o możliwości odwołania, jest taki fajny zapis iż odwołanie do Wojewody może być "...w terminie 14 dni od daty doręczenia, za moim pośrednictwem."

To niby do kogo mam adresować ? Do Wojewody, czy też do tej miłej Pani, która wniosła sprzeciw ? :o

armarak, odwołanie faktycznie składa się do Wojewody za poœrednictwem organu, który wydał decyzję odmowną. Jak już pisałam, na odpowiedź od Wojewody czekaliœmy 7 m-cy, ale za to wyrok w Sšdzie Administracyjnym zapadł po 4 m-cach od złożenia. Dziœ mija termin uprawomocnienia i zabieramy się za POŒ :lol: Pozdrawiam i życzę powodzenia!