Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZBROJENIE DZIAŁKI a POZWOLENIE NA BUDOWĘ

Recommended Posts

Niniejszym chciałem powitać wszystkich Forumowiczów :) Jestem pod wrażeniem zawartości merytorycznej tego forum. Mam nadzieję, że również wniosę trochę doświadczeń do niego. Za uchybienia formalne z góry przepraszam ;)

A teraz do meritum. Kupiłem działkę budowlaną. Działka jest nieuzbrojona (dziewicza). Mam w związku z tym pytania.

1. O co starać się najpierw: pozwolenie na budowę, czy o przyłączenie mediów?

2. Czy mając wodę na działce (wodociąg lub studnia) dostanę pozwolenie na budowę (prąd z agregatu, pozostałe wymogi formalne, projekty, etc. są)?

Czytałem w historii o harmonogramach prac, ale niektóre opinie wzajemnie się wykluczają.

Pozdrawiam,

Paweł

Bolechowice k/ Krakowa

Złóż wniosek o wydanie warunków na wode, prąd [gaz]. Dowiedz sie w wodociagach i ZE ile się poczekasz na przyłącze. Jeśli z jakiś względów długo, to lepiej robić je wcześniej (i niezależnie od pozwolenia) jeśli natomiast twierdzą ze "od ręki" to można zaryzykować i projekty przyłaczy zrobić hurtem razem z innymi projektami (adaptacją i zagospodarowaniem ter.) i z pozwoleniem na budowę. Ja wybrałem drugi wariant, bo nie zależało mi za bardzo na czasie.

A.

U mnie w gminie trzeba było przedstawić obietnice podłączeń - prądu i kanalizy od ich gestorów po to by otrzymać już warunki zabudowy. Ale możesz to załatwiac jednicześnie. Powiedzą Ci co jest wymagane.

Gaz jest nie wymagany, bo możesz mieć piec na olej lub na drewno czy elektryczny. Woda też nie musi być bo napiszą Ci w warunkach, że masz mieć studnie. Kanaliza jak jest w terenie to musisz mieć od nich papier i prad też jest konieczny.

W innych gminach można tez to załatwiac przy pozwoleniu na budowe, u mnie było to wymagane juz wcześniej.