Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zbiornik 200l na c.w.u. to dużo, czy mało?

Recommended Posts

Witam,

chciałem spytać o wasze doświadczenie z zasobnikami c.w.u.. Czy zbiornik o pojemności 200l jest duży, czy mały dla dwójki osób, z dziećmi w planach?

Czy warto kupić mniejszy teraz, np. 120 albo 150l (póki nie ma dzieci), a za jakiś czas wymienić na większy np. 200 albo 300l?

Czy zainstalowanie mniejszego zbiornika, np. 150 zamiast 200l, przyniesie jakieś zauważalne oszczędności w zużyciu gazu potrzebnego do ogrzania i podtrzymania temperatury wody w zbiorniku?

Pozdrawiam,

M

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zalezy ile kto lubi stać pod prysznicem, albo ile razy napełnia wannę :lol:

Jak będą jakieś zawody to wystawię Żonkę ;-)

A - jeszcze zależy czy jest zmywara czy nie, bo na to [edit: czyli zmywanie ręczne] marnuje się straszne ilości wody. U rodziców jest 80-ka i na 4 dorosłe osoby plus zmywanie jest ciutek za mało. U siebie montuję 150-kę na tryb rodzinny i dodatkowo 50-kę w drugiej łazience, dla gości. I oczywiście zmywarę 8)

(Jak żona wyjedzie na wakacje to ta 50-ka z zapasem dla mnie wystarczy...)

myslalem ze zmywarke podłacza sie do zimnej wody ?

chyba ze masz spaloną grzałke ? to sorry za post :lol:

chociaż znam ludzi ktorym hydraulik podłaczył CIEPŁA WODE do spłoczki kibelka ....takiego czegoś to nawet w USA nie mają :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol

:

Czy zainstalowanie mniejszego zbiornika, np. 150 zamiast 200l, przyniesie jakieś zauważalne oszczędności w zużyciu gazu potrzebnego do ogrzania i podtrzymania temperatury wody w zbiorniku?

zmierz czas podgrzewania 1l i 5l wody na gazie ...proste doswiadczenie - prosta odpowiedz

Raczej chodziło mi o to, że zmywając ręcznie zużywamy więcej ciepłej wody niż używając zmywarki.

Nie ma znaczenia czy zmywarkę podłączysz pod ciepłą czy pod zimną wodę (i tak ją jakoś trzeba podgrzać) a jeśli masz tanią ciepłą to nawet lepiej, po co płacić więcej skoro można mniej?

Raczej chodziło mi o to, że zmywając ręcznie zużywamy więcej ciepłej wody niż używając zmywarki.

Nie ma znaczenia czy zmywarkę podłączysz pod ciepłą czy pod zimną wodę (i tak ją jakoś trzeba podgrzać) a jeśli masz tanią ciepłą to nawet lepiej, po co płacić więcej skoro można mniej?

a tanią można mieć z układu solarnego z zbiornikiem na wodę 300 l i dwoma wężownicami

a ile ludzi ma podłączoną pralkę pod ciepłą wodę...

ja sam musiałem kiedyś zmienić podłączenie po jakimś hydrauliku.

Poprzednia szefowa mojej żony w mieszkaniu miała tak samo.

a w temacie:

a może mniejszy zasobnik ale o większej wydajności - mianowicie płaszczowy?

Ja mam taki - 140 litrów (2 dorosłe osoby plus na dole w osobnym mieszkanku babcia - która zużywa minimalne ilości) w planach dzieci. Jak na razie to spooookoojnie wystarcza.

Witam,

chciałem spytać o wasze doświadczenie z zasobnikami c.w.u.. Czy zbiornik o pojemności 200l jest duży, czy mały dla dwójki osób, z dziećmi w planach?

200l mamy w domu w którym mieszkam w chwilo obecnej, jest to dom dwurodzinny, 4 osoby dorosłe i dwoje dzieci i wody wystarcza dla wszystkich, dla jednej rodziny 120l wystarczy.

200l to za dużo. Spokojnie wystarczy 150 a nawet 120 l.

Za to ważniejsza jest moc wężownicy co przekłada się na szybkość grzania. Najlepiej żeby wężownica mogła przenosić moc równą (ew. większą) niż moc kotła dla CWU. Wtedy nawet jak opróżnisz zasobnik, to kocioł zaczyna grzać i za parę-parenaście minut znowu jest woda gorąca.

Z tego co się orientowałem to Biawary są dobre pod tym względem (mam taki 150l na na razie 3 osoby).

Ja mam teraz bojler elektryczny 80 L. Przy czteroosobowej rodzinie to stanowczo za mało. Trzecia-czwarta osoba korzystająca z prysznica ma już zimną wodę. W nowym domu będę miał zasobnik 300 L z dwiema wężownicami i grzałką el. Zastanawiałem się nawet nad 400 L, ale był prawie 1000 zł droższy.

anpi

Też przerabiałem 80l bojler elektryczny. Ale teraz zasobnik 100l to zupełnie inna bajka! A to dlatego, że bojler miał grzałkę 1,5 czy 2kW a zasobnik ma wężownicę coś około 10kW! Gorąca woda leci po ok. 15 min.

Z pewnością. Tylko zależy do czego taki zasobnik jest podłączony. Bo jeśli jest piec gazowy, to nie ma problemu, podgrzeje wodę w 20 minut. Ale u mnie będzie kominek (w zimie) i solary (w lecie). Więc im większa pojemność, tym lepiej.