Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zbiornik 200l na c.w.u. to dużo, czy mało?

Recommended Posts

Co do solarów - pan elektryk przedstawił mi ciekawe rozwiązanie zastosowane przez jego sąsiada - otóż sąsiad ów wykorzystał stare acz sprawne (tj. szczelne choć wątpliwej urody) karoryfery panelowe z demobilu, umalował je na ciemno szary i podpiął pod wężownicę w boilerze elektrycznym, całość zalawszy płynem jakimś niezamarzającym uzupełnił pompką o mocy kilkudziesięciu watów. Przez całe lato miał ciepłą (ponoć BARDZO ciepłą) wodę w cenie kilku godzin pracy tej pompki. Całość instalacji "solarnej" pochłonęła kilka godzin pracy i parę stówek na pompkę i rurki.

Myślę, że dobrym patentem byłoby np. umieszczenie takich kaloryferów tuż pod blaszanym dachem, wtedy ani widu ani słychu 8)

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Założyliśmy 200 litrów, dwupłaszczowy, wiszący, jeszcze nie mieszkamy. Tak naprawdę chcieliśmy mieć jak największy (bo mamy dużą narożną wannę), ale ograniczało nas miejsce.

jak to powiesiłeś? Bo mi przy 120 l wychodzą śruby ze ściany (Max)

co do tematu uważam że przy korzystaniu głównie z prysznica 120 l spokojnie wystarczy nawet teraz jest za dużo, jest nas 2+1, Grzejemy grzałką elektryczną a jak uruchomię piec to woda będzie jeszcze szybciej podgrzewana