kropi 20.09.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Co do solarów - pan elektryk przedstawił mi ciekawe rozwiązanie zastosowane przez jego sąsiada - otóż sąsiad ów wykorzystał stare acz sprawne (tj. szczelne choć wątpliwej urody) karoryfery panelowe z demobilu, umalował je na ciemno szary i podpiął pod wężownicę w boilerze elektrycznym, całość zalawszy płynem jakimś niezamarzającym uzupełnił pompką o mocy kilkudziesięciu watów. Przez całe lato miał ciepłą (ponoć BARDZO ciepłą) wodę w cenie kilku godzin pracy tej pompki. Całość instalacji "solarnej" pochłonęła kilka godzin pracy i parę stówek na pompkę i rurki. Myślę, że dobrym patentem byłoby np. umieszczenie takich kaloryferów tuż pod blaszanym dachem, wtedy ani widu ani słychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.09.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 No bo tak na prawdę, solary to takie kaloryfery, zamknięte w ładnej obudowie. Budowa jest bardzo podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 21.09.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Witam. Jeżeli macie Państwo w planach ogrzewanie gazowe, proponowałbym przemyśleć sprawe nad kotłem z zasobnikiem wielowarstwowym. np. Vaillanta zasobniki wielowarstwowe nie są wieksze jak 100 litrów, zas wydatek wody mają nawet jak ze 170 litrowego tradycyjnego zasobnika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alec 21.09.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 U mnie 300l na 4 osoby, ale gazem grzejemy tylko 100l i to starcza (temp. 42stopnie), pozostałe 200 z solara od lutego do listopada i czasem nie wiemy co z tym wrzatkiem wtedy robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 24.09.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Założyliśmy 200 litrów, dwupłaszczowy, wiszący, jeszcze nie mieszkamy. Tak naprawdę chcieliśmy mieć jak największy (bo mamy dużą narożną wannę), ale ograniczało nas miejsce. jak to powiesiłeś? Bo mi przy 120 l wychodzą śruby ze ściany (Max) co do tematu uważam że przy korzystaniu głównie z prysznica 120 l spokojnie wystarczy nawet teraz jest za dużo, jest nas 2+1, Grzejemy grzałką elektryczną a jak uruchomię piec to woda będzie jeszcze szybciej podgrzewana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts