Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktos z Was mieszka na 8a?

Recommended Posts

Rozumiem że 8a to 8 arów, czyli 800 m.kw.

To jest ostatnio całkiem typowa wielkośc działki budowlanej.

Ostatnio byłem u znajomych którzy maja dom o pow. 180 m. na działce 340 m. kw.

I mają jeszcze kawałek ładnego trawnika i inne ogrodowe atrakcje jak hustawka itp.

Na 800 m. mozna normalnie budować, mieszkać i żyć.

budować i mieszkać - zgoda

ale czy żyć -no tu mam wątpliwości

ja na pewno bym sie nie zdecydował

chyba ze działka miałaby inne walory np ściana lasu na 3 bokach a 4 dojazd

odpowiedz sobie na pytanie czego oczekujesz od domu i działki

czy chcesz mieś duzy ogród , miejsce na grila (nie takiego działkowego tylko prawdziwego), oczyszczalnie ścieków, miejsca do parkowania , miejsce na rozstawienia jakiegoś basenu na lato albo zrobienie stałego?

czy chcesz mieć jak na pracowniczych ogródkach ze nie wychodząc z domu słyszysz o czym sąsiedzi rozmawiają i czuć co jedzą nba obiad ?

tak naprawdę to na te pytania sobie odpowiedz i z nich wyjdzie jaka działka ci jest potrzebna

800 m2 i dom 110 m2 zupełnie wystarczy, chyba, że uwielbiasz ciagle podlewać trawnik, zajmować sie kwiatkami lub masz pieniadze na automatyczne podlewanie i ogrodnika.

A tak naprawdę duże działki są świetne ale dużo pracy przy nich, no i ile kosztuje ogrodzenie :D .

Ważne też gdzie jest ta działka i na czym wam zależy. Ja wolę 800m2 i mieć blisko do pracy, szkoły itp. niż hektary i problemy z dojazdem zimą.

budować i mieszkać - zgoda

ale czy żyć -no tu mam wątpliwości

zalezy jak kto lubi, ja mam szeregowca i 360 m2 ogrodka... dla mnie wystarczajaco 8) a jeszcze chyba zrobie ogromny taras z plytek zamiast trawy do polowy ogrodu :wink: dla mnie jest wazne zebym miala stol krzesla i mozliwosc wylozenia sie na lezaku przy kawie :lol:

A ze nie mam zaciecia do zieleniny, to bedzie jej jak najmniej.

Ja nie mieszkam, ale mam kilku znajomych, ktorzy postawili domy nawet na mniejszych dzialkach i sa zadowoleni. Mysle, ze sporo zalezy od otoczenia. jesli w okolicy to srednia wielkosc dzialek, dzialka jest w miescie, nie masz jakis wybujalych aspiracji odnosnie ogrodu to jak najbardziej OK. Jesli to na wsi i sasiedzi maja dzialki po 2, 3 tysiace metrow to byc moze mozesz czuc sie na niej nieco klaustrofobicznie. I jeszcze jedna niemniej od wielkosci wazna - ksztalt dzialki. Ile ta dzialka ma szerokosci? Jak daleko bedziesz miec do sasiada?

• 3 weeks później...

Nasza też nie przekracza 800 m kw, ale za to w centrum miasta, 5 minut pieszo do parku, 5 minut do przedszkola, szkoły podstawowej, i liceum. Bliziutko przychodnia, stadion. 10 minut piechotą do Urzędu Miasta.

Coś za coś. Zależy co komu pasuje. Ze względu na odległości i ewentualne problemy komunikacyjne, ja wolałam małą działkę w centrum niż dużą na przedmiesiu.

Nasza też nie przekracza 800 m kw, ale za to w centrum miasta, 5 minut pieszo do parku, 5 minut do przedszkola, szkoły podstawowej, i liceum. Bliziutko przychodnia, stadion. 10 minut piechotą do Urzędu Miasta.

Coś za coś. Zależy co komu pasuje. Ze względu na odległości i ewentualne problemy komunikacyjne, ja wolałam małą działkę w centrum niż dużą na przedmiesiu.

o i to są argumenty ...........

bo jak widzę działki kupione u mnie na wsi po 1000 m2 to nie rozumiem właścicieli

albo wieś i duza działka albo miasto z wygodami i wtedy pójscie na kompromis na małą działkę

tylko prosze mnie nie atakować za ta wypowiedz

akceptuję to że są inne podejścia do zycia ja przedstawiam swoje