Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga drewniana - pomocy!!!

Recommended Posts

Fachowiec montował u mnie podłogę drewnianą na legarach. Wczoraj weszłam na ta podłoge i strasznie skrzypi. Ponieważ u znajomych nie skrzypi aż tak, więc wzbudziło to moją wątpliwość czy jest ona dobrze położona. Wolałabym wymienić ją już teraz niż za rok, jak już dom będzie zamieszkały.

1. Legary mają 15 cm i są przytwierdzone do wylewki za pomocą kątowników metalowych. Nie leżą na tej wylewce, tylko "wiszą w powietrzu" - kątowniki utrzymują je jakiś 1 cm nad wylewką. Mam wątpliwość czy tak powinno być i pewnie stąd to skrzypienie.

2. Od początku miałam wątpliwość czy dobrze jest kładziona wełna mineralna między legarami. Położyli mi wełnę mineralną na folię i folię na wełnę. Niestety jest to chyba zwykła folia, a nie żadna paroprzepuszczalna. Obawiam się, że ta wełna miedzy foliami zgnije, bo jak się tam dostanie kropla wody, to już się nie wydostanie.

3. W łazience jest drewno egzotyczne merbau. Ponieważ jest cienkie, więc wykonawca postanowił ocieplić całość styropianem, a na ten styropian położył kratownicę drewnianą. Efekt tego jest taki, że jak się po tym chodzi, to całość się zapada.

Czy tak powinno to być zrobione? Obawiam się, że teraz muszę zerwać całą podłogę, wydać znowu koszmarną kwotę i całość wymienić. Czy moje obawy są słuszne?

Witam!

1. Moim zdaniem legary nie powinny "wisieć w powietrzu", w miejscach mocowania kotwami powinny być kliny inaczej cała podłoga "wisi" na gwoździach które są mocowane do kotew. To musi pracować. Ważne jest również dobre wypoziomowanie legarów inaczej na niektórych deska może nie stykać się z lagarem i pracuje (skrzypi)

2.Ja mam tylko folię pod wełną nad nie mam nic. Przy desce na pióro-wpust raczej nie ma potrzeby użycia foli na wełne. Niektórzy stosują papier falisty ale użycie zwykłej foli to raczej pomyłka.

3. Przy cienkiej desce powinno się wylać wylewkę na styropian a deskę przykleić do wylewki.

Moim zdaniem, jeżeli teraz coś skrzypi i się ugina to później może być tylko gorzej. Lepiej to poprawić teraz przed lakierowaniem (chyba) niż później od nowa zrywać całą podłogę.

Pozdrawiam.

u mnie własnie wczoraj skończyli robic podłoge na legarach,

wygląda to tak - legar ściskany przez śrubę do podłogi , poziom wyrównany klinami.Śruba przechodzi przez kliny aby sie nie wysuwały.dodatkowo pod legar pianka montażowa, między legary wełna , na to folia paroprzepuszczalna, na to płyta osb 22mm, a na to klejona deska i nic nie skrzypi nie pracuje.

A łazienka u ciebie to juz kompletne nieporozumienie

Twój opis jest na tyle skromny, że znalezienie żródła nieszczęścia zwanego skrzypieniem jest ... ... delikatnie mówiąc trudne. Ja - z całym szacunkiem dla przedmówców - nie zwalałbym całej winy na legary.

Dlatego proszę o więcej szczegółów.

1. Jak wielka jest powierzchnia podłogi (długość/szerokość)?

2. Jaki jest kształt pomieszczenia (prosty, łamany, są jakieś słupy)?

3. Jak gęsto legary są przykręcone do wylewki (co 50 cm, co metr)?

4. Czy legary są utrzymywane na kątownikach, czy dodatkowo pod nimi zastoswano jakieś elementy dystansujące (kołki, kawałki gumy, plastiku, drewna itp.)?

5. Czy legary są położone jako osobne elementy, czy w jakikolwiek sposób połączone je ze sobą?

6. Jak gęsto położono legary (co 50 cm = gęściej/rzadziej)?

7. Jakie deski położono (rodzaj drewna, wymiary desek (długość/szerokość/grubość)?

8. W jaki sposób mocowano do legarów deski (wiercono przez deski i na śruby, wiercono przez pióro i na śruby, nabijano gwoździami przez pióro (jakimi i w jaki sposób))?

9. Jak zrobiona jest wentylacja podłogi (wywiercone otwory czy szerokie dylatacje (takie około 20-30 mm)?

10. Czy skrzypienie ma charakter miejscowy, czy skrzypi wszędzie?

11. Czy jak przykładasz łatę 2 m. to przylega ona do desek "po całości" czy są prześwity (dołki/górki)?

i to tyle odnośnie skrzypienia. :roll:

A teraz łazienka:

Jeżeli drewno jest zbyt cienkie to musimy je pogrubić, czyli przykleić trwale do czegoś sztywnego. Nie wiem czemu wykonawca wymyślił jakąś kratownicę. Gdyby użył płyty OSB minimum 18 mm i przykleił poliuretanem do tego drewno egzoryczne, to byłoby sztywne że ho ho! :wink: