Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tolerancja wymiarow

Recommended Posts

Witajcie

Mam pytanie: jaka jest tolerancja wymiarow realizacji domu wzgledem projektu, jesli w projekcie dlugosc domu to powiedzmy 14,5, w rzeczywistosci wyjdzie 14,3 albo 14 m to co wowczas? Oczywistym jest ze realizacja nieco sie rozni od wymiaow projektowych ale ile to dopuszczalny odchyl a ile to fuszerka

Poza tym mam jeszcze jedno pytanie: w moim oryginalnym projekcie sciana byla 1W(36,5cm) i dom ma 14,1m dlugosci, gdy zmienilem sciane na 2w 24+15cm to wg wykonawcy 14,1 m bedzie zachowane i bedzie to zewnetrzny obrys sciany konstrukcyjnej czyli powierzchnia wewn. sie zwiekszy a po dodaniu ocieplenia dom faktycznie bedzie rowniez z zewnatrz wiekszy o - jak latwo policzyc - 30 cm (2x15cm)

Jesli tak to gdy dom bedzie juz stal i geodeta bedzie robil inwentaryzacje powykonawcza to czy - z uwagi na to ze przez te 15 cm z kazdej strony odleglosc od granicy dzialki bedzie za mala - moge miec problemy z odebraniem budynku?

wiem ze to skomplikowany temat ale jesli ktos sie w tym orientuje i ma jakies doswiadczenia to prosilbym o rade

pozdrawiam

Adrek

tak generalnie precyzję określają jednostki wymiarów (jeżeli chodzi o projekty)

co do wykonawstwa to już normy

jesli w projekcie dlugosc domu to powiedzmy 14,5m

to powinieneś mieć z dokładnością do 1/10 m (nie 10cm :D )

jeżeli długość 1450 cm to co do centymetra

reszta to fuszerka

moduł materiałów przyjętych do wykonania może też trochę zmienić wymiar ale nie powinno to mieć miejsca