Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia i skład węgla - rozwiązania

wiewióra1976

Recommended Posts

Jak to u was wygląda? Moi rodzice maja w piwnicy, schodzi się tam bezpośrednio z mieszkania, więc pył jednak się wciska. Czy ktoś ma kotłownię z osobnym wejściem z zewnątrz? Z jakimis udogodnieniami pozwalającymi na zrzucenie paliwa bezpośrednio z ciężarówki do składu (czy to w ogole mozliwe?)?

Przeglądając projekty nie zauważyłam, żeby kotłownie w ogóle były dostosowane do tego taniego, ale brudzącego paliwa... :(

Ja mam kotłownię dosyć dużą (9m), z osobnym wejściem z tyłu domu oraz drugim prosto z garażu. Musimy ją mieć taką "na uboczu domu", bo zamierzamy ogrzewać dom na węgiel, ekogroszek itp.

Przeglądając projekty nie zauważyłam, żeby kotłownie w ogóle były dostosowane do tego taniego, ale brudzącego paliwa...

Ja też to zauważyłam. Większość kotłowni znajduje się w centrum domu, wchodzi się do nich bezpośrednio z hollu.

Zgadzam się! Większość projektów ma z punktu widzenia użytkowania węgla kuriozalnie wręcz rozwiązany problem kotłowni. Zupełnie tak, jakby projektanci założyli z góry ogrzewania olejem lub gazem :-? Znalazłam nawet kilka projektów, w których kotłowni w ogóle nie było! :o :o :o

Nasza kotłownia będzie miała ok. 7 mkw (wejście z garażu i z zewnątrz). Z myślą o piecu na ekogroszek musimy jednak przeprojektować komin - w przeciwnym wypadku piec z podajnikiem się nie zmieści. Opał będzie w workach w murowanym budynku gospodarczym. Jeśli zaś chodzi o samo paliwo, to z naszego punktu widzenia jest optymalne - na olej raczej nas nie stać, gazu nie ma. Rodzice od kilku lat z powodzeniem stosują groszek w Beskidach i uważają, że jest to znakomite rozwiązanie, nawet dla ludzi w podeszłym wieku (ze względów ekonomicznych zrezygnowali z ogrzewania gazem).