mackre 28.07.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Mam problem. Najprawdopodobniej ta zimę będe grzał tylko kominkiem.Tylko czy mogę zrobić całą instalacje ,przygotowac wszystko pod odbiór gazu, założyć piec i podpiąć pod niego kominek z płaszczem, a piec nie będzie działał bo nie bedzie gazu? Musiałbym zalac posadzki już żeby to wszystko jakoś wykończyć jak to widzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 28.07.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 a na ten czas załatwić zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 28.07.2006 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 jaki zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 28.07.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 zbiornik gazu do zasilania kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 28.07.2006 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 czyli kocioł musi być zasilany? myślałem że samym kominkiem z płaszczem da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 28.07.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 aaaaaa, tego to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 28.07.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Da radę. Zastosuj tylko wymiennik płytowy przy połączeniu kotła z kominkiem...Z drugiej strony - po co chcesz już kupować kocioł gazowy skoro nie będziesz zimą nim grzał? A jak później będzie tańszy lub będziesz chciał inny typ? Nie lepiej narazie zasilić grzejniki/podłogówkę tym kominkiem z płaszczem wodnym w obiegu otwartym a póżniej jak już będziesz miał gaz spiąć je razem przez właśnie wymiennik płytowy? Z drugiej strony, jeśli będziesz miał ogrzewanie gazowe to czy konieczny jest kominek z płaszczem? Do instalacji z piecem gazowym także potrzebujesz prądu (sterownik, pompy obiegowe) tak samo jak do kominka z płaszczem. W przypadku awarii zarówno jedno jak i drugie stanie. Nie lepiej dać kominek z DGP? Są takie wodne wymienniki ciepła na czopuch wydechowy - ten wymiennik możesz dodatkowo włączyć w obieg wodny grzejników. A jak prądu dla pomp zabraknie to przestawiasz mu przepustnicę na bypass i nie martwisz się zagotowaniem wody... Tarnawa ma coś takiego w swojej ofercie, kiedyś też widziałem takie coś u jakiejś firmy, która wystawiała to na allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 28.07.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Mackre nie musisz mieć kotła do kominka z pł. wod.Możesz przygotować instalacje pod kocioł (nie mając kotła)Sam paliłem tylko w kominku choć mam też kocioł i butlę z gazem na propan.Ale musisz liczyć się z uciążliwością ciągłego palenia .Nie ma wakacji w zimie .Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts