Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm czy ytong

Recommended Posts

Po pierwsze: w projekcie mamy ścianę dwuwarstwową 24cm ytong i 16cm styropian. Coś się nam zdaje że na nasze warunki (450 m n.p.m.) to nie jest ciepła ściana, pomijam temat styropianu który zawsze mogę na wełnę wymienić.

Po drugie: ceramika jest naturalna, cieplejsza, a ściany zrobimy 29 cm.

Po trzecie (i to zadecydowało o zmianie): i architekt i kilku wykonawców odradzało nam bloczki (nie z powodu braku doświadczenia budowy przy użyciu tego materiału).

My wybraliśmy silikaty bo:

1. są najcięższe z klockowych materiałów budowlanych = najlepiej izolują akustycznie

2. są najzdrowsze (woda, piasek, wapno)

3. nie robi się w nich grzyb (a w każdym razie truniej niż w ceramice lub BK)

4. są cholernie mocne, więc dadzą solidne oparcie drzrwiom, oknom, ciężko obładowanym półkom, etc.

5. są równiutkie (czyli łatwiej ładnie je zatynkować, łatwiej wybudować pionową, równą ścianę)

6. są tańsze od Porothermu

7. można je murować na pióro-wpust i łączyć warstwy na klej, a nie zaprawę - czyli masz mniej powierzchni ściany o gorszych parametrach niż wybrany materiał budowlany (powierzchnia ściany przypadająca na klej w stosunku do bloczków silikatowych jest dużo mniejsza niż pow. zajęta przez tradycyjną zaprawę w stos. do powierzchni pustaków ceramicznych)

8. latem będzie chłodniej w takim domu, niż w domu z BK lub ceramiki

9. ... chcieliśmy zaeksperymentować.

wada: są kiepskim izolatorem cieplnym (to druga "zaleta" wysokiej gęstości - mało w nich powietrza). ale my planujemy na bloczek o szerokości 24 cm dać 15 cm wełny, więc nie powinno być jakiejś tragedii z uciekającym ciepłem.

Pozdr.

EiM

Po pierwsze: w projekcie mamy ścianę dwuwarstwową 24cm ytong i 16cm styropian. Coś się nam zdaje że na nasze warunki (450 m n.p.m.) to nie jest ciepła ściana, pomijam temat styropianu który zawsze mogę na wełnę wymienić.

Po drugie: ceramika jest naturalna, cieplejsza, a ściany zrobimy 29 cm.

Po trzecie (i to zadecydowało o zmianie): i architekt i kilku wykonawców odradzało nam bloczki (nie z powodu braku doświadczenia budowy przy użyciu tego materiału).

Dziwne, bo przy tej grubości izolacji o ciepłocie ściany decyduje praktycznie tylko izolacja,

Dziwi mnie też użycie w ścianie dwuwarstwowej Ytong'a zamiast bardziej pospolitego i tańszego betonu komórkowego chyba terminu "ytong" używa się zamiast "beton komórkowy",

Możesz podać argumenty architekta i wykonawców?

Ceramika wcale nie jest cieplejsza, ma tylko większą pojemność cieplną ze względu na większą masę. Dłużej się nagrzewa i wolniej stygnie.

Gość Kali

Jestem zdania, że jak ściana 1W to Ytong, a jak 2W lub 3W to silikaty lub ceramika. BK jest cieplejszy od ceramiki, co ma znaczenie przy 1W, a praktycznie nie ma przy 2W. No a jak 1W i BK, to jednak Ytong jest z wszystkich BK najdokładniejszy, co jest ważne.

Ja buduję ściany zewnętrzne z Ytonga 40 cm, a wewnętrne z Silki. I jest to efekt długich rozważań i przemyśleń, mam nadzieję że się sprawdzi :)

... ale my planujemy na bloczek o szerokości 24 cm dać 15 cm wełny, więc nie powinno być jakiejś tragedii z uciekającym ciepłem.

Rozumiem, ze taką ścianę 24cm silki + 15cm wełny można po prostu otynkować (jak zwykłą ścianę 2 warstwową)? Czy jednak trzeba to robić jak ścianę 3 wartwową z np. cegłą klinkierową?

Chciałbym wybudować dom z Silki, ale tylko część ścian pokryć cegłą klienkierową i waham się czy nie będzie to pomyłka.

Pzdr,

TS

Chciałbym wybudować dom z Silki, ale tylko część ścian pokryć cegłą klienkierową i waham się czy nie będzie to pomyłka.

A czemu ma to być pomyłką ?

Wszystko jest kwestią właściwego doboru ocieplenia i ogólnie mówiąc

zachowania jakości budowania, poczynając od fundamentów.

Silikat jest takim samym mateiałem jak każdy inny.

Może inaczej...........dlaczego chciałbyś wybudować dom z silki ???

A czemu ma to być pomyłką ?

Wszystko jest kwestią właściwego doboru ocieplenia i ogólnie mówiąc

zachowania jakości budowania, poczynając od fundamentów.

Silikat jest takim samym mateiałem jak każdy inny.

Może inaczej...........dlaczego chciałbyś wybudować dom z silki ???

Mówiąc o pomyłce chodzi mi o to, że ściany z silki kojarzą mi się jednoznacznie ze ścianą trójwarstwową. Rozumiem zatem, że silka 24cm + 15cm wełny +tynk jako sciana dwuwarstwowa bedzie również ok?

Oczywiście że tak, chociaż w takim przypadku zamiast wełny dałbym styropian.

Bo :

1/ Wełna do klejenia na ściane ( twarda) jest sporo droższa od tej do ściany 3W.

2/ Jakąkolwiek dasz wyprawkę na tą wełnę, to bedzie ona praktycznie nieprzepuszczalna ( kłóci się to z tezą, że wełna powinna byc wentylowana, ale w przypadku 2W taki argument właściwie upada z powodów technologicznych).

3/ Skoro wełna będzie szczelnie odizolowana od otoczenia to w istocie niczym się nie różni od styropianu, czyli.......patrz pkt.1

Cokolwiek wybierzesz, spełni swoje zadanie w zakresie ocieplenia.

robimy ściany 2W i na wełnę będzie położony tynk silikatowy na zbrojeniu z siatki.

czy wełna, czy styropian? Powiem szczerze, że jedynym argumentem przemawiającym w naszym przypadku za wełną był fakt, że wełna sprawia na mnie wrażenie mniej chemicznej, bardziej naturalnej substancji... I tyle. W styropianie czułbym się jak w foliowej torebce (podświadomie) i tyle. Dla psychicznego komfortu wybrałem wełnę. Kosztuje mnie to 10-12 tys. więcej niż cena styropianu o grubości 15 cm.

Ale daje mi:

1. poczucie psychicznego komfortu

2. przeświadczenie o niepalności elewacji

3. przeświadczenie o tym, że w wełna nie zanika z czasem od powietrza...

może są jakieś inne argumenty, ale nie przychodzą mi w tej chwili do głowy.

pozdr.

M