Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom Zelaznego

Recommended Posts

mam wielką przyjemność przedstawić państwu mój dom. Możecie go zobaczyć klikając na podany niżej adres:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=6414&grupa=0&kat=2&a=zelazny1

Jest to dom według projektu z pracowni Archipelag, dostosowany do naszych potrzeb. Zbudowany z betonu komórkowego 36,5 cm bez dociepleń pokryty dachówką celtycką Braasa...

a zresztą co ja tu będę wypisywał jakieś "techniczności". Chociaż wiem, że ten dom nie jest doskonały, to dla mnie jest najpiękniejszy, bo to mój dom. I jesli wszystko dobrze pójdzie to na Wielkanoc zasiądę na swoim fotelu, przed swoim kominkiem i pomaluje sobie jajka... kurze oczywiście.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom jest superek, bardzo fajny efekt daje to zewnętrzne wykończenie (z kamienia?), a fotki zimowe są szczególnie ładne, no i strażnik niczego sobie :smile:

Życzę Ci, żeby żadne przeszkody nie zaistniały i żebyś mógł sobie te jajka malować już we własnym domu.

Pozdrawiam, miłych Świąt :smile:

Ciekawy projekt. Obłożenie świetne. Czy przypadkiem nie podnosiłeś ścianki kolankowej? Wydaje mi się, że dom stracił proporcję pomiędzy wysokością ścian a wystawaniem okapu dachu. A może tak mi się wydaje :razz:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Majka dnia 2003-03-22 10:47 ]

dziękuje wszystkim za miłe słowa, to miłe słyszeć te ciepłe słowa o swoim domku.

Majka - jesteś bardzo spostrzegawcza, tak to prawda, że doszła ścianka kolankowa z 3 bloczków i zgadzam się z Tobą,że zachwiało to proporcję bryły budynku. Ale w ramach przeróbek dołożyliśmy użytkowe poddasze i trzeba to było zrobić. gdybym to teraz robił jeszcze raz to ścianka kolankowa byłaby o jeden bloczek niższa.

Mamy zamiar jakoś te dysproporcje zniwelować dodając coś na elewacji nad oknami, chociaż jeszcze nie wymyśliliśmy co. Może macie jakieś sugestie?

Bela - ta cegła przy kominku już tak zostanie, w domu mamy jeszcze kilka miejsc z odsłoniętą nieotynkowaną cegłą i to murowaną normalnie bez fugowania.

Teska - wykończenie na zewnątrz to zwykły piaskowiec kupiony bezpośrednio w kamieniołomie

pzodrawiam

zelazny

Zelazny

może pomysłem jest to,co zrobiła Anula

Spójrz w jej album

onet-fotoalbumy

kategoria chatka puchatka

dom anuli i pawła

spójrz w komentarze do jej dziennika

ona zrobiła ciemniejszy pas pod okapem

:smile:

Luśka - w okrąglaku będzie jadalnia, połączona z kuchnią i jadalnią. Stanie tam wielki, solidny drewniany stół, który, mam nadzieję stanie się "sercem" tego domu. swojego "nicka" dostałem w prezencie, już nie pamiętam od kogo. "Śnieżny" też mi się podoba, choć jeszce bardziej wolałbym "Słoneczny".

Karolina - Silikatynk "baranek" firmy Kreisel, jest to gotowy tynk, kładzie się go szybko i łatwo, niedrogi

• 2 months później...
z radoscia wszystkim donosze, ze juz od 1,5 miesiaca mieszkam w swoim domu. ach jaka to piękna sprawa... choć nie wszystko jest jeszcze wykończone, ale zupełnie mi to nie przeszkadza. w miom albumie (adres podany w pierwszej wiadomości) możecie obejrzeć kilka zdjęć wnętrz. pozdrawiam i wszystkich zachęcam budujmy i mieszkajmy u siebie...

dzięki za miłe słowa, też jestem zauroczony, aż nie chce mi się rano wychodzić z domu, ale niestety trzeba, bo kredyt w banku sam się nie spłaci.

w salonie na podłodze są panele z Castoramy, nie pamiętam teraz firmy, ale mogę to sprawdzić kosztowały 31 zł. za m2. zdecydowalismy się na panele bo mamy w salonie ogrzewanie podłogowe, no i bardzo nam się spodobał ten wzór pociętej, starej dechy

cegły w salonie i kuchni to najzwyklejsze i najtańsze cegły. są dwukrotnie zaimpregnowane "Delfinem", więc nie brudzą nas i same się nie brudzą. ściana jest wymurowana w sposób mało staranny, żeby nadać jej wygląd jeszcze bardziej rustykalny

meble w kuchni zostały zamówione w zakładzie stolarskim, który produkuje je już takie przetarte. można też zamówić drzwiczki do szafek kuchennych, zakład mieści sie w Tomaszowie Mazowieckim, dla chetnych służę numerem telefonu. jest naprawdę nie drogi. kuchnia bez AGD wyniosła nas poniżej 3000 złotych

pozdrawiam wszystkich wykończających swoje domy