Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Muzyka - rock gotycki, industrial, 4AD, EBM itd.

Heath

Recommended Posts

Witajcie i dziękuję za zaproszenie do wątku! Niewątpliwie dzięki Beksińskiemu i jego wspaniałych wieczorach możemy czuć tę muzykę i niepowtarzalne gotyckie brzmienia. Jeśli chodzi o mnie to jestem pasjonatą brzmienia The Sisters of Mercy i arcy-boskiego A Clan of Xymox. Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich,

H.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...Ciekawy jestem czego słuchacie teraz - większość z największych już się rozpadła lub nic nowego nie tworzy...

Melduje się podstarzały heavy-metalowiec. :wink: :lol:

Chociaż młodzieńcem będąc słuchałem głównie Metalliki, Slayera, Over Kill a zachwycał mnie Mercyful Fate z Kingiem Diamondem, to również w mojej płytotece jednym z ulubieńców było Sisters of Mercy. Dlatego zgłaszam swoją obecność na pokładzie mrocznego wątka. :wink:

A czego teraz słucham??? "Fallen" Evanescence. Ale jam korzenie metalowe skażone Kingiem Diamondem - więc vocal Amy Lee zachwyca mnie za każdym razem. :wink: :p

"Fallen" Evanescence. Ale jam korzenie metalowe skażone Kingiem Diamondem - więc vocal Amy Lee zachwyca mnie za każdym razem. :wink: :p

Ha! Boorg ty też w tych kliamtach? Super!

Co do "Fallen" - kilka kawałków bardzo mi się podoba, ale bardzo się zdziwiłem kiedy przeczytałem że oni grają "goth - cośtam" :o :o . To samo się tyczy bardzo popularnej w Niemczech kapeli Within Temptation (znany kawałek Ice queen http://youtube.com/watch?v=w5_B7j-rG8c ) która jest też uznawana za jedną z najlepszych grup grających rock gotycki :o

Ps. Czego słuchasz przy lakierowaniu? :wink: :lol: Ja zauważyłem że na moje nadszarpnięte wizytą dekarzy nerwy wspaniale działa Cocteau Twins - Treasure. To zresztą jedna z najwspanialszych płyt w historii.

[

Przypomniała mi się jeszcze Anne Clark - śpiewająca poetka, chociaż niedawno wyszła płyta z danceowymi przeróbkami jej kawałków :o

Jej muza to klimaty 4AD - SPV. Polecam szczególnie płytę "Hopeless Cases" a numery do zapoznania to : Hope Road, Now, Empty me, This be the verse.[/i]

Właśnie włączyłam Anne Clark - Hopeless Cases :D :D :D

Z gatunku tych lżejszych i bardziej melodyjnych brzmień 4AD ale słucha się przyjemnie :D

Właśnie włączyłam Anne Clark - Hopeless Cases :D :D :D

Z gatunku tych lżejszych i bardziej melodyjnych brzmień 4AD ale słucha się przyjemnie :D

Ja mam szczególny sentyment do tej płyty były to moje poczatki zapoznawania się z tym rodzajem muzyki. Mój kolega z klasy ze szkoły sredniej miał brata który miał setki kaset z taką muzyka. Miał mi przegrać Clannad - Legend, ale sobie zapomniał co to miał nagrać i wrzucił mi kilka kawałków z Hopeless Cases i "Livonii" His name is alive, no i tak się zaczęło :D. Potem już poszło wartko - clan of xymox, front 242, cocteau twins, cassandra complex itd itp.

Moje ulubione numery z tej płyty to This be the verse, Now i Theme without words 2 - ten ostatni numer jest przepiekny.

Ja też już zdobyłem to co polecałaś, zacznę od dziś przsłuchiwać. :D

Szukam właśnie polecanych przez Ciebie His name is alive - Livonia i tej składanki Lonely is an eyesore ale na mp3 jest z nimi problem . Nic to , nikt nie mówił że będzie łatwo 8)

jest, jest, sam ściągałem :oops: 8)

właśnie znalazłem na osiołku swoje 2 ulubione kawałki The Cure - "A forest" i "Just like heaven".

Szukam właśnie polecanych przez Ciebie His name is alive - Livonia i tej składanki Lonely is an eyesore ale na mp3 jest z nimi problem . Nic to , nikt nie mówił że będzie łatwo 8)

właśnie znalazłem na osiołku swoje 2 ulubione kawałki The Cure - "A forest" i "Just like heaven".

No to zaraz zapuszczam osiołka i niech mi nie jęczy że ciężko :wink: bo go wymienię na inny model 8) :wink:

• 3 weeks później...

No to zaraz zapuszczam osiołka i niech mi nie jęczy że ciężko :wink: bo go wymienię na inny model 8) :wink:

i co? znalazłaś? jakby co to mam zaprzyjaźniony serwer FTP 8)

teraz trochę progresji:

Collage

Porcupine Tree

Variete

Riverside

Marillion

Jak milo slyszec, ze ktos slucha mojego zaprzyjaznionego zespolu Riverside :D

A Progresje w Warszawie znasz?

Słucham Riverside, słucham z wielką przyjemnością :D Out of Myself jak na debiut to dla mnie bomba. Wczoraj (lepiej późno niż wcale) dorwałem płytę Indukti S.U.S.A.R, gdzie w jednym z kawałków Mariusz się udziela. Nie mogłem się oderwać od słuchania... Załogę Riverside znasz osobiście?

Co do Progresji to znam ze słyszenia, niestety nie miałem przyjemności tam się wybrać.

• 6 months później...