Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie urządzenia biurowe macie w domu?

ania1719508426

Recommended Posts

Zakładam, że komputer to ma większość.

Zaczęłam się zastanawiać nad drukarką. Jak już zaczęłam się zastanawiać, to ktoś podsunął mi pomysł kombajnu drukarka+fax+jeszczecoś.

Niby mogę sobie wydrukować w pracy.... :roll:

Podzielcie się doświadczeniem - które z urządzeń biurowych znakomicie się sprawdza w domu?

(Pytanie oczywiście do tych co nie prowadzą w domu firmy)

Witaj aniu, ja mam fax, drukarkę i skaner. Fax ma parę ladnych latek ale dziala ok bo dobra firma, a drukarkę tylko laserową kup bez porownania z innymi, a kiedyś też miala takie coś wszystko w jednym i to sprzedałam bo bylo G warte jak to mowią jak coś jest na wszystko to jest na nic...

Zyczę trafnych wyborow...

Oprocz kompa i laptopa, mam tylko drukarke laserowa.

Fax uzywalam kiedys jak jeszcze netu nie bylo, teraz na domowe potrzeby jest wogole nie przydatny dla mnie. Kolorowa drukarka i skaner leza w piwnicy. Drukarka bo jak chcialam cos wydrukowac to sie okazywalo ze tusz zasechl :wink: a skaner po kupieniu cyfrowki tez jest nie przydatny...... no chyba ze naprawde musze do kogos fax wyslac a skaner jest z funkcja fax-a to przynosze do domu, albo na szybko kopie z czegos tam zrobic.

Nic wiecej biurowego chyba nie posiadam.

Pytanie oczywiście do tych co nie prowadzą w domu firmy

więc nad drukarką laserową należałoby się zastanowić, czy rzeczywiście właśnie taka

laserówka drogo kosztuje przy zakupie, kolorowa szczególnie, a w domu z reguły mało się drukuje

jest ekonomiczna tylko przy dużej ilości wydruków

mono w domu nie bardzo się sprawdza, bo co na niej drukować?

teksty z netu?

dlatego zdecydowałam się na HP PSC 1610 - drukarka, skaner i xero w jednym

atramentowa, kolorowa

kupiłam za małe pieniądze w netowym sklepie

kolorowa laserówka nie zamortyzowała by mi się do końca moich dni :wink:

chociaż teraz już tańsze można dostać

skaner bardzo się przydał, jak dziecko pracę dyplomową pisał - nie robił żadnych notatek z wypożyczonych książek, tylko skanował

potrzebne do pracy ilustracje, tabele i wykresy też skanował, a potem obrabiał i wklejał do pracy, jako jpg-i

ja skanuję z gazet przepisy kulinarne, wzory robótek na drutach, a nawet ciekawe artykuły, coby makulatury nie zbierać

i wszystkie przedcyfrówkowe zdjęcia mam poskanowane

szczególnie te "zabytkowe", od czasów pradziadków :)

xero sie przydaje, jak do załatwiania urzędowych spraw trzeba natychmiast skopiować jakiś dokument

bez faxu sie doskonale obywam, bo przeskanowane "coś" mogę wysłać mailem

jest nawet bardziej czytelne niz faxowane byle jakim faxem :wink:

• 1 month później...

U nas router coby siec byla, bo jeden komp juz dawno przestal nam wystarczac. Oczywiscie z łączem bezprzewodowym, cobym mogla z laptopem do altanki pojsc :lol:

Drukarke kupilismy laserowa mono. Kolorowa nam po nic a czarnobialych wydrukow troche sie generuje. Kupilismy OKI bo u nich w przeciwienstwie do HP byl model z zamknieta szuflada na papier. To jest wazne, kiedy dom na wsi i jeszce niewykonczony i kurzy sie bardziej niz w przecietnym mieszkaniu. Drukarka wisi na routerze (printserver) co jest bardzo wygodne.

Niszczarka do dokumentow nie jest mi potrzebna. Mam kominek ;) A fax ? Wysylam najwyzej trzy razy w roku, wiec chyba by sie nie zwrocil. Myslalam o skanerze, ale zamierzam zainwestowac w syfruwke super zoom, wiec chyba skaner nie bedzie mi potrzebny.

Ja rowniez mam kombajn:drukarka-skaner-ksero.Bardzo jestem zadowolona w sumie male urzadzenie nie zajmuje duzo wiecej miejsca niz drukarka a jaki pozytek.Oczywiscie ze skanera nie czesto korzystam ale czasami w najmniej oczekiwanym momencie sie nagle przydaje.Koszt kombajnu od drukarki tez nie jest duzo wyzszy wiec radzilabym kombajn.

U mnie przydatna jest drukarka atramentowa z funkcja kopiowania i skanowania. Aby zrobic fotokopie czegokolwiek nie trzeba latac i szukac zakladow z tego typu usluga. Atramentowa bo drukuje sobie zdjecia ( nie wiem czy laserowa jest to mozliwe) Jakosc zdjec do uzytku domowego dla mnie jest wystarczajaca, gdy zalezy mi na super zdjeciu wtedy oddaje do zrobienia fachowcom. Skan tez sie przydaje, choc rzadziej.

Inne przedmioty biurowe przydatne w domu to male - kupione za grosze: zszywacz, dziurkacz, klej biurowy, pinezki ktorymi przypinam karteczki z waznymi zapiskami na tablicy z grubej tektury obok komputera . To jest przydatne bo ciagle trzeba pamietac - jakies telefony, hasla do logowania itd. Mozna tez uzywac do tego celu karteczek z klejem. . Obok komputera mam tez kalendarz. :p