The_Pooh 28.07.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Mam taki zapytajnik.Gdy mocniej stapne (a waze ponad 100) w rogu wylewka lekko sie ugina i slychac "tarcie" styropianu.Styropian FS20, Austrotherm. Pod sciana dylatacje (pasma) i wystajaca folia podkladowa (czarna budowalna).Martwic sie tym bardzo przed polozeniem plytek?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.07.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Jak to ugina się wylewka??? Nie słyszałem, żeby beton się giął... Jakie duże jest to pomieszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 28.07.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 U mojej kolezanki ktora odbierala mieszkanie (zaprosila mnie na odbior) u developera uginaly sie wylewki - byly po prostu za cienkie ok 3cm. Developer twierdzil ze tak moze byc. Podczas odbioru "leciutko" skoczylem w kazdym rogu i w ten sposob rozwalilem wszystkie narozniki wylewki w mieszkaniu. Latwy dowod ze jednak wylewka jest skopana. Po krotkiej awanturze z kierownikiem budowy oraz przedstawicielem developera zgodzilem sie na 2 tygodniowy termin naprawy wylewek. Za dwa tygodnie juz nic nie uginalo...Wylewka nie powinna sie uginac gdyz moze tu skutkowac w oddzieleniu sie naroznika nawet przy niewielkim nacisku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 28.07.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Beton podczas wiązania kurczy się. Im bardziej był rzadki tym mocniej się kurczy.Następuje lekkie unoszenie się płyty w narożnikach pomieszczeń spowodowane nierównomiernym wysychaniem wierzchu i spodu wylewki.Stąd to uginanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 28.07.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 najprawdopodobniej styropian nie zostalo polozony na rowne podloze, zachlapany strop itp. I teraz odczucie ze sie ugina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 28.07.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 najprawdopodobniej styropian nie zostalo polozony na rowne podloze, zachlapany strop itp. I teraz odczucie ze sie ugina. A co powinno się fachowo zrobić w sytuacji "nierównego podłoża", np. chudego betonu położonego nierówno, miejscami wyżej lub niżej? Jak położyć styropian, żeby się nie uginał? Bo właśnie przy podlewaniu chudego betonu stwierdziłem, że mam doliny (kałuże) i pagórki ( z tych miejsc woda ścieka w mgnieniu oka), i się zastanawiam co z tym robić na dalszych etapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 29.07.2006 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Nie jestem znawca tematu , ale mysle , ze jednym ze sposobow moze byc wyrownanie czyms w rodzaju rozdrobnionego styropianu , przywozonego na budowe w workach podobnie jak pod plyte podlogowa Fermacel . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga 29.07.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Miałam to samo. Wylewałam 3 tyg. temu. Najlepiej skontaktuj się z janzarem. tel.0603749833 . Ja tak zrobiłam. Pozdrawiam! Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 29.07.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Dziękuję za sensowne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Pooh 31.07.2006 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Dzieki za porady. Wykonawca wstepnie zdiagnozowal brak wystaczajacego kolkowanie w rogach pod podlogowka. Bedzie cos (zaprawe reperacyjna) wstrzykiwal. Dodtakowo przy odwiertach am sprawdzic grubosc wylewki. Oby tylko nie wwiercil sie w podlogowke.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Pooh 31.07.2006 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Dzieki za porady. Wykonawca wstepnie zdiagnozowal brak wystaczajacego kolkowanie w rogach pod podlogowka. Bedzie cos (zaprawe reperacyjna) wstrzykiwal. Dodtakowo przy odwiertach ma sprawdzic grubosc wylewki. Oby tylko nie wwiercil sie w podlogowke.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Pooh 31.07.2006 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Dzieki za porady. Wykonawca wstepnie zdiagnozowal brak wystaczajacego kolkowanie w rogach pod podlogowka. Bedzie cos (zaprawe reperacyjna) wstrzykiwal. Dodtakowo przy odwiertach ma sprawdzic grubosc wylewki. Oby tylko nie wwiercil sie w podlogowke.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 31.07.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Wylewka nie ma prawa sie uginac, mozesz se wazyc i 200kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 31.07.2006 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Aby wylewka była sztywna :- nie może być zbyt cienka- powinna być zbrojona (kłaczkami polipropylenowymi, lub kratą z drutu fi=4mm, a nawet na dwa sposoby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 31.07.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Dzieki za porady. Wykonawca wstepnie zdiagnozowal brak wystaczajacego kolkowanie w rogach pod podlogowka. Bedzie cos (zaprawe reperacyjna) wstrzykiwal. Dodtakowo przy odwiertach ma sprawdzic grubosc wylewki. Oby tylko nie wwiercil sie w podlogowke.... możesz szerzej opisac ta jego diagnoze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Pooh 31.07.2006 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Sadzi, ze w rogach nie dokladnie "spasowano" styropian (katy, narozniki) itp. Przypuszcza, ze powierzchni styropianu (dwa razy 5cm) nie przylegaja dokladnie; do siebie i do podloza.Pozywiom uwidim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 31.07.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Jeśli faktycznie będzie wiercił otwory w wylewce to sprawdz jak gruba jest warstwa wylewki, powinna byc min 5cm. 5cm wylewki powinno wystarczająco docisnąć styropian do podłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts