renjul 28.07.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Wyjechalam na dwa tygodnie kiedy moja roza pienna miala paki. Kiedy wrocilam wszystkie kwiaty byly juz przekwitniete, a roza byla wyraznie przesuszona. niestety podlewajacy sie nie spisal Juz dwa tygodnie obficie ja podlewam i nie widze nastepnych pakow. Czy jest jeszcze szansa, ze zakwitnie w tym roku, czy mam ja spisac na straty? Wszedzie wokol roze tak pieknie kwitna, a moja bidula ma same liscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 28.07.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 scielas wszystkie przekwitle kwiaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.07.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Róże wznawiają/powtarzają kwitnienie po 2-6 tygodniach, gdy z pąków przyliściennych wybiją nowe gałązki. Starą metodą pobudzania jest zasilanie potasem i obrywanie górnego liścia przy pąku, poniżej przekwitłego kwiatostanu. Okres zawiązania nowego pąka kwiatowego trwa wtedy ok.15-18 dni. Sprawdziłam u siebie- to działa Poza tym nie piszesz jaki typ róży masz - remontantkę, a może szczep polianta o kwitnieniu ciagłym? Każda roślina potrzebuje chwili, by się zreanimować, zwłaszcza taka, której zrobiono krzywdę. Daj jej choć miesiąc i pozwól wyzdrowieć po zagłodzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 28.07.2006 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 scielas wszystkie przekwitle kwiaty? tak to dobrze czy zle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 28.07.2006 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Róże wznawiają/powtarzają kwitnienie po 2-6 tygodniach, gdy z pąków przyliściennych wybiją nowe gałązki. Starą metodą pobudzania jest zasilanie potasem i obrywanie górnego liścia przy pąku, poniżej przekwitłego kwiatostanu. Okres zawiązania nowego pąka kwiatowego trwa wtedy ok.15-18 dni. Sprawdziłam u siebie- to działa Poza tym nie piszesz jaki typ róży masz - remontantkę, a może szczep polianta o kwitnieniu ciagłym? Każda roślina potrzebuje chwili, by się zreanimować, zwłaszcza taka, której zrobiono krzywdę. Daj jej choć miesiąc i pozwól wyzdrowieć po zagłodzeniu Nie wiem jaki typ To sie ciesze Rade z obrywaniem kwaiatow wykorzystam przy najblizszej okazji - dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.07.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 scielas wszystkie przekwitle kwiaty? tak to dobrze czy zle? Kwitnienie jest po to, by wydać owoce=nasiona. Nasiona są po to, by przeżyć. Więc gdy róże wiążą owoce, często przestają już kwitnąć. To też zależy od odmiany, bo są odmiany nie wiążące wcale owoców i u nich zwiędłe kwiatostany same odpadają po zaschnięciu Ale generalnie - wszystkie przekwitłe kwiatostany usuwa się wraz z częscią gałązki, przed 2-3 liściem, ok. 5 mm od wystającego pączka, który wyrasta na zewnątrz krzewu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts