Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesuszona róża

Recommended Posts

Wyjechalam na dwa tygodnie kiedy moja roza pienna miala paki. Kiedy wrocilam wszystkie kwiaty byly juz przekwitniete, a roza byla wyraznie przesuszona. niestety podlewajacy sie nie spisal :-? Juz dwa tygodnie obficie ja podlewam i nie widze nastepnych pakow. Czy jest jeszcze szansa, ze zakwitnie w tym roku, czy mam ja spisac na straty? Wszedzie wokol roze tak pieknie kwitna, a moja bidula ma same liscie :(

Róże wznawiają/powtarzają kwitnienie po 2-6 tygodniach, gdy z pąków przyliściennych wybiją nowe gałązki. Starą metodą pobudzania jest zasilanie potasem i obrywanie górnego liścia przy pąku, poniżej przekwitłego kwiatostanu. Okres zawiązania nowego pąka kwiatowego trwa wtedy ok.15-18 dni. Sprawdziłam u siebie- to działa :D

Poza tym nie piszesz jaki typ róży masz - remontantkę, a może szczep polianta o kwitnieniu ciagłym?

Każda roślina potrzebuje chwili, by się zreanimować, zwłaszcza taka, której zrobiono krzywdę. Daj jej choć miesiąc i pozwól wyzdrowieć po zagłodzeniu :D

Róże wznawiają/powtarzają kwitnienie po 2-6 tygodniach, gdy z pąków przyliściennych wybiją nowe gałązki. Starą metodą pobudzania jest zasilanie potasem i obrywanie górnego liścia przy pąku, poniżej przekwitłego kwiatostanu. Okres zawiązania nowego pąka kwiatowego trwa wtedy ok.15-18 dni. Sprawdziłam u siebie- to działa :D

Poza tym nie piszesz jaki typ róży masz - remontantkę, a może szczep polianta o kwitnieniu ciagłym?

Każda roślina potrzebuje chwili, by się zreanimować, zwłaszcza taka, której zrobiono krzywdę. Daj jej choć miesiąc i pozwól wyzdrowieć po zagłodzeniu :D

Nie wiem jaki typ :oops:

To sie ciesze :)

Rade z obrywaniem kwaiatow wykorzystam przy najblizszej okazji - dzieki!

scielas wszystkie przekwitle kwiaty?

tak

to dobrze czy zle?

Kwitnienie jest po to, by wydać owoce=nasiona.

Nasiona są po to, by przeżyć.

Więc gdy róże wiążą owoce, często przestają już kwitnąć.

To też zależy od odmiany, bo są odmiany nie wiążące wcale owoców i u nich zwiędłe kwiatostany same odpadają po zaschnięciu :D

Ale generalnie - wszystkie przekwitłe kwiatostany usuwa się wraz z częscią gałązki, przed 2-3 liściem, ok. 5 mm od wystającego pączka, który wyrasta na zewnątrz krzewu!