Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deski itrzcina zamiast plyt GK?

Recommended Posts

Co sądzicie aby na poddaszu zamiast płyt GK zastosować starą technologię tj. odeskować , przymocować trzcinę i otynkować?

Dlaczego nie.

Tak sie kiedyś robiło i było dobrze.

Moja babcia miała tak wytynkowaną drewnianą chałupę która to (ta chałupa a nie babcia! ) miała chyba ze sto lat i była tylko odnawiana (odmalowywana) cyklicznie.

Technologia wypróbowana przez kilkaset lat.i moim zdaniem zdrowsza i cieplejsza od papieru z gipsem (stosowanego od lat kiludziesieciu).

Jeśli masz kogoś, kto potrafi to zrobić (zwłaszcza przymocować trzcinę do drewna) - czemu nie.

Powodzenia.

Widziałem coś takiego u sąsiada. Ma umocowaną trzcinę do desek, jest na etapie tynkowania. W przyszłym tygodniu zakończy to będzie można powiedzieć coś więcej

Ważne jest aby trzcina była odpowiednio rozciągnięta tak aby tynk mógł miedzy nią wejść.

Wszystko jest naturalne, świetnie oddycha i postoji ponad sto lat. Stara sprawdzona technologia.

A na podłogę klepisko.

Dla mnie bomba. No i to oddychanie :D

Żebyś wiedział!

Tego klimatu nie da żaden z impregnatów tak ochoczo dzisiaj w podłogach stosowanych.

A sławojka to też był epokowy wynalazek.

Miałem taką na działce w czasie budowy i zapewniam że klimatu porannego posiedzenia, słuchajac spiewu ptaków, szumu wiatru pośród otaczajacej zieleni i naturalnie rosnacych kwiatów - nie zastąpi żaden markowy, podwieszany sedes czy chiszpańska glazura.

A na podłogę klepisko.

Dla mnie bomba. No i to oddychanie :D

Żebyś wiedział!

Tego klimatu nie da żaden z impregnatów tak ochoczo dzisiaj w podłogach stosowanych.

A sławojka to też był epokowy wynalazek.

Miałem taką na działce w czasie budowy i zapewniam że klimatu porannego posiedzenia, słuchajac spiewu ptaków, szumu wiatru pośród otaczajacej zieleni i naturalnie rosnacych kwiatów - nie zastąpi żaden markowy, podwieszany sedes czy chiszpańska glazura.

Nie musisz mnie do tego przekonywać.

Najlepiej jeszcze w domu kuchnia opalana drewnem, w której można piec chleb i na której, na fajerkach można piec placki. Zajebiście!!! :D

pzdr

Najlepiej jeszcze w domu kuchnia opalana drewnem, w której można piec chleb i na której, na fajerkach można piec placki. Zajebiście!!! :D

pzdr

Żebyś wiedział!

To nie to samo co elektronicznie programowana mikrofalówka.

Pozdr.

ESKIMOS, Ty chyba nie rozumiesz tego co ja piszę.

Jak nabardziej jestem za traycją i super wypoczywam w takim klimacie!!!

Uważam jednak, że zaprzęganie konia do mercedesa jest lekkim przegięciem.

pzdr

...

PS. A kartongipsów i tak nigdy wiecej nie zrobię

A miałem je dwa razy - pierwszy i ostatni....

Też zastanawiam się nad alternatywnym wykonaniem poddasza.

I nie wiem czemu tak odrzucacie ten pomysł i przyrównujecie go do klepiska.

Na parterze macie tynk cementowo-wapienny lub gipsowy.

A na poddaszu dopuszczacie już tylko gipsowy (płyty G-K) ??

A zamiast słomy można dać rapice.

Toż to normalny tynk cementowy (cementowo-wapienny) i nie wiem co w nim złego ??

Na pewno ma zalety z których najważniejsza to brak pękania czego nie można powiedzieć o łączeniach G-K.

One pięknie pękają każdemu. Jeden ma dwa pęknięcia, inny całe pokoje. U jednego są to ledwie widoczne "włoski" a u innego milimetrowe szczeliny.

Takie rozwiazanie ma jak dla mnie tylko jedną wadę:

Jest bardzo pracochłonne (drogie) bo tynkowanie skosów i sufitów to straszna robota.

PS. A kartongipsów i tak nigdy wiecej nie zrobię

A miałem je dwa razy - pierwszy i ostatni.

To napisz co takiego bardzo złego miałeś wykonane z G-K. W USA całe domy są wykładane płytami G-K przykręcanych na drzewo i tam pęknięcia nie są spotykane a to dlatego że mają znacznie lepsze materiały do szpachlowania. Te nasze gładzie szpachlowe sa za mało elastyczne i wystarczy że płyta lekko się wygnie i już ryse widać a przedewszystkim trzeba używać papieru na łączenie płyt a nie siatki.