ahrek 28.07.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Witam wszystkich.Co sądzicie aby na poddaszu zamiast płyt GK zastosować starą technologię tj. odeskować , przymocować trzcinę i otynkować?Mam fachowca, który może mi to zrobić. Cenowo wychodzi tak samo. Ponoć są same zalety. czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 28.07.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 dorzucam to do teorii ocieplania wełna owczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 29.07.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 dorzucam to do teorii ocieplania wełna owczą Do Rezi Uwazasz , ze ocieplanie welna owcza to tylko teoria ? Dodatkowo wrzucasz przeszlosc i przyszlosc do jednego worka . Do ahrek Moglbys wymienic te zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 29.07.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 dla mnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 29.07.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Co sądzicie aby na poddaszu zamiast płyt GK zastosować starą technologię tj. odeskować , przymocować trzcinę i otynkować? Dlaczego nie. Tak sie kiedyś robiło i było dobrze. Moja babcia miała tak wytynkowaną drewnianą chałupę która to (ta chałupa a nie babcia! ) miała chyba ze sto lat i była tylko odnawiana (odmalowywana) cyklicznie. Technologia wypróbowana przez kilkaset lat.i moim zdaniem zdrowsza i cieplejsza od papieru z gipsem (stosowanego od lat kiludziesieciu). Jeśli masz kogoś, kto potrafi to zrobić (zwłaszcza przymocować trzcinę do drewna) - czemu nie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahrek 29.07.2006 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Widziałem coś takiego u sąsiada. Ma umocowaną trzcinę do desek, jest na etapie tynkowania. W przyszłym tygodniu zakończy to będzie można powiedzieć coś więcejWażne jest aby trzcina była odpowiednio rozciągnięta tak aby tynk mógł miedzy nią wejść.Wszystko jest naturalne, świetnie oddycha i postoji ponad sto lat. Stara sprawdzona technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 29.07.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 A na podłogę klepisko. Dla mnie bomba. No i to oddychanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 30.07.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 A w jaskiniach jaki był klimat!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 30.07.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 i jak jarać się będzie tyle, że do tego nie pasują jakieś tam geberity, koła itp; zaproponowałbym stary sprawdzony sposób (też od lat kilkudzieisęciu) - sławojka - ma swój klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 30.07.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 A na podłogę klepisko. Dla mnie bomba. No i to oddychanie Żebyś wiedział! Tego klimatu nie da żaden z impregnatów tak ochoczo dzisiaj w podłogach stosowanych. A sławojka to też był epokowy wynalazek. Miałem taką na działce w czasie budowy i zapewniam że klimatu porannego posiedzenia, słuchajac spiewu ptaków, szumu wiatru pośród otaczajacej zieleni i naturalnie rosnacych kwiatów - nie zastąpi żaden markowy, podwieszany sedes czy chiszpańska glazura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 30.07.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 jestem za, ale na ściany, poddasze trochę ryzykowne trzcina /są specjalne maty/ i na to tynk gliniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 30.07.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 A na podłogę klepisko. Dla mnie bomba. No i to oddychanie Żebyś wiedział! Tego klimatu nie da żaden z impregnatów tak ochoczo dzisiaj w podłogach stosowanych. A sławojka to też był epokowy wynalazek. Miałem taką na działce w czasie budowy i zapewniam że klimatu porannego posiedzenia, słuchajac spiewu ptaków, szumu wiatru pośród otaczajacej zieleni i naturalnie rosnacych kwiatów - nie zastąpi żaden markowy, podwieszany sedes czy chiszpańska glazura. Nie musisz mnie do tego przekonywać. Najlepiej jeszcze w domu kuchnia opalana drewnem, w której można piec chleb i na której, na fajerkach można piec placki. Zajebiście!!! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 30.07.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 dorzucam okna z rybimi pęcherzami zamiast szyb ze szkla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 30.07.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Najlepiej jeszcze w domu kuchnia opalana drewnem, w której można piec chleb i na której, na fajerkach można piec placki. Zajebiście!!! pzdr Żebyś wiedział! To nie to samo co elektronicznie programowana mikrofalówka. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 30.07.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Tak sobie czytam i myślę; na cholerę to całe budowanie, rzucić to wszystko i wynieść się gdzieś nad Bajkał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 30.07.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Najlepiej jeszcze w domu kuchnia opalana drewnem, w której można piec chleb i na której, na fajerkach można piec placki. Zajebiście!!! pzdr Żebyś wiedział! To nie to samo co elektronicznie programowana mikrofalówka. Pozdr. ESKIMOS, Ty chyba nie rozumiesz tego co ja piszę. Jak nabardziej jestem za traycją i super wypoczywam w takim klimacie!!! Uważam jednak, że zaprzęganie konia do mercedesa jest lekkim przegięciem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 30.07.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 ESKIMOS, Ty chyba nie rozumiesz tego co ja piszę. Jak nabardziej jestem za traycją i super wypoczywam w takim klimacie!!! pzdr Aha! To rozumiem. Pozdrawiam. PS. A kartongipsów i tak nigdy wiecej nie zrobię A miałem je dwa razy - pierwszy i ostatni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.07.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 ... PS. A kartongipsów i tak nigdy wiecej nie zrobię A miałem je dwa razy - pierwszy i ostatni.... Też zastanawiam się nad alternatywnym wykonaniem poddasza. I nie wiem czemu tak odrzucacie ten pomysł i przyrównujecie go do klepiska. Na parterze macie tynk cementowo-wapienny lub gipsowy. A na poddaszu dopuszczacie już tylko gipsowy (płyty G-K) ?? A zamiast słomy można dać rapice. Toż to normalny tynk cementowy (cementowo-wapienny) i nie wiem co w nim złego ?? Na pewno ma zalety z których najważniejsza to brak pękania czego nie można powiedzieć o łączeniach G-K. One pięknie pękają każdemu. Jeden ma dwa pęknięcia, inny całe pokoje. U jednego są to ledwie widoczne "włoski" a u innego milimetrowe szczeliny. Takie rozwiazanie ma jak dla mnie tylko jedną wadę: Jest bardzo pracochłonne (drogie) bo tynkowanie skosów i sufitów to straszna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 30.07.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 PS. A kartongipsów i tak nigdy wiecej nie zrobię A miałem je dwa razy - pierwszy i ostatni. To napisz co takiego bardzo złego miałeś wykonane z G-K. W USA całe domy są wykładane płytami G-K przykręcanych na drzewo i tam pęknięcia nie są spotykane a to dlatego że mają znacznie lepsze materiały do szpachlowania. Te nasze gładzie szpachlowe sa za mało elastyczne i wystarczy że płyta lekko się wygnie i już ryse widać a przedewszystkim trzeba używać papieru na łączenie płyt a nie siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts