klemens 28.07.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Witam szanownych forumowiczów i proszę o pomoc. Jestem po sporządzeniu umowy przedwstępnej na kupno działki od osoby cywilnej. Historia jest trochę zawiła ale proszę o cierpliwość.Działka leży na terenie nie objętym planem zagospodarowania przestrzennego. Obecny właściciel ze względu na to, że działka jest w bezpośrednim sąsiedstwie zabudowań gdzie blisko jest do mediów oraz , że leży przy drodze gminnej dostał decyzję o warunkach zabudowy. Cytuję fragment z decyzji:,,Warunki kształtowania zabudowy:- zabudowa terenu wydzielonego z działki nr X jako jedna działka budowlana jednym budynkiem mieszkalnym lub dwóch działek budowlanych z podziałem, jak na załączniku graficznym, każdej, odpowiednio jednym budynkiem mieszkalnym" Ja chcę kupić tylko połowę tej działki (zgodnie z wspomnianym wcześniej podziałem w warunkach zabudowy). W tej chwili geodeta zajmuje się podziałem. Moje pytania brzmią:1. Czy po zakupie działki i nadaniu jej nowego numeru będę musiał wystąpić o nową decyzję o warunkach zabudowy (sporządzoną tylko dla mojej działki)2. Czy będę mógł się wybudować na tej działce skoro ze względu na podział pierwotnej działki moja działka nie będzie już bezpośrednio graniczyć z sąsiednimi zabudowaniami (z sąsiednimi zabudowaniami graniczyć będzie druga działka z podziału, na której prawdopodobnie nic nie będzie budowane) Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bombelos 28.07.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Tak jak w zacytowanym fragmencie WZ jest napisane (i narysowane bo jest tam mapka z projektem podzialu) ze mozna postawic dwa budynki wiec nie ma problemu czy jest sie sasiadem czy nie innego zabudowania. A co do warunkow, ustawa o palnowaniu mowi ze warunki wydane na dzialke sa i nie przepadaja po podziale tylko nalezy je przepisac na innego wnioskodawce -ow (bo jak wiemy do WZ nie trza byc wlascicielem dzialki) Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klemens 28.07.2006 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Dzięki za odpowiedź. Uspokoiłeś mnie troszeczkę.Mam jeszcze jedno pytanie:Czy uzyskam kredyt na zakup działki pod zastaw działki skoro dokona się podziału działki pierwotnej i automatycznie trzeba będzie założyć księgę wieczystą dla mojej działki. Czy bank da kredyt na działkę bez wpisu w księgę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts