kuband 20.12.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 WESOŁYCH ŚWIĄT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 24.12.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 SPOKOJNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT - BUDUJĄCYM, WYBUDOWANYM I ZACZYNAJĄCYM BUDOWAĆ http://lh4.google.pl/jolibis/R270d-9SuqI/AAAAAAAAAYA/4yE-xxyOSyA/Obrazek%201.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g-onz-o 28.12.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 witam, mam pytanie do Państwa Wozik. Bardzo podoba mi się Państwa kominek, jednak nie wiem z czego zrobiona jest brązowa obudowa, jeśli to możliwe bardzo proszę o info.Z góry dziękuję, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flucha 28.12.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Drodzy Panstwo Wozikowe, bedziemy z mezem we Wroclawiu spedzac najblizszy weekend, czy bylaby mozliwosc zobaczenia domku w niedziele - 30.12.2007, maksymalnie 15 minut:) Prosze o info na [email protected]Bylabym bardzo wdzieczna za taka mozliwosc (zdaje sobie sprawe, ze czas swiateczny to nie najlepszy moment, jednak postanowilam sprobowac, poniewaz zaraz potem wyjezdzamy do Holandii i bedziemy dopiero na wakacje)Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek44 30.12.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Mam pytanie do wszystkich co budowli Alabastra i stosowali kominy systemowe: jakie dawaliście przekroje kominów do salonu - są tam 2 przewody dymowe. Tzn. proszę o podanie konkretnego typu komina Leiera lub Schidla ktróry zastosowaliście do kominów w salonie i kotłowni. Przebijam się przez temat kominów i wentylacji. Przy okazji pytanie: jeżeli zastosuję kominy systemowe z kanałami wentylacyjnymi to do pozostałych pomieszczeń gdzie nie ma kominów muszę dokupić pustaki wentylacyjne? Każde z pomieszczeń musi być wentylowane?Pozdrawiam i z gory dziękuję za odpowiedz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuband 01.01.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Witajcie. Życzę Wam drodzy alabastrowiczę, abyście w tym roku ( kto nie skończył) ukończyli budowę i sie wprowadzili, sobie też tego życzę. Mam już okna i dach. Do wglądu w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 03.01.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 witam, mam pytanie do Państwa Wozik. Bardzo podoba mi się Państwa kominek, jednak nie wiem z czego zrobiona jest brązowa obudowa, jeśli to możliwe bardzo proszę o info. Z góry dziękuję, pozdrawiam Brązowa obudowa zrobiona jest oczywiście z drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 03.01.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Drodzy Panstwo Wozikowe, bedziemy z mezem we Wroclawiu spedzac najblizszy weekend, czy bylaby mozliwosc zobaczenia domku w niedziele - 30.12.2007, maksymalnie 15 minut:) Prosze o info na [email protected] Bylabym bardzo wdzieczna za taka mozliwosc (zdaje sobie sprawe, ze czas swiateczny to nie najlepszy moment, jednak postanowilam sprobowac, poniewaz zaraz potem wyjezdzamy do Holandii i bedziemy dopiero na wakacje) Dziekuje Dopiero przeczytałem tego posta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek44 07.01.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej w Alabastrze:- do komina w kotłowni daję 4 x wentylację (kotłownia, garaż,odpowietrzenie kanalizacji, górna łazienka)- do komina do kominka dokładam 2 x wentylację (salon, garderoba koło schodów)W jaki sposób rozwązać wentylację kuchni (wentylacja plus wyciąg kuchenny), spiżarki i dolnej ubikacji??? Stawiać dodatkowy komin? Jak Wy to rozwiązaliście??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agabaster 07.01.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Witam wszystkich w Nowym Roku. Od kilku dni jestem posiadaczem Waszego projektu w wersji L. Przeczytałem uważnie i kilkakrotnie wszystkie posty. Tak jak większość z Was korzystam i mam nadzieję dalej korzystać z wszystkich wyrażonych tu uwag i poglądów.Siedzę nad tym projektem i jestem zaskoczony że jest taki ubogi we wszelkie szczegóły.Na razie wprowadziłem tylko jedną zmianę. Poszerzyłem dom o 120 cm tak, że garaż i gabinet na dole zyskały po 60 cm szerokości. Miałem zamiar jeszcze przenieść kominek na tę ścianę przy jadalni, między salonem a kuchnią ale doszedłem do wniosku że ta jadalnia jest taka niewielka że będzie grzało w tyłek siedzących przy stole.Mam pytanie do wszystkich budujących : jak wygląda ten mały gabinet ? Czy po poszerzeniu o 60 cm da się tam wstawić jakieś spanie i biurko ? Może jakąś małą szafę ? Nikt z budujących nie umieścił zdjęć z gabinetu ani z jadalni. Może Wozik by mi w tej kwestii pomógł. Jednocześnie pytanie do alabaster 33. Czy podnosiłeś ściankę kolankową i o ile? Na Twoich zdjęciach widać jak komin włazi na gąsiory. Czy tak musiało wyjść ? Ogólnie to Twój dach jest super i uważam że właśnie czarny i żaden inny nie pasuje tak do tego domu.Pozdrawiam wszystkich Alabastrowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 07.01.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 jak wygląda ten mały gabinet ? Mały gabinet jest naprawdę mały . Jeśli wstawimy spanie, to na biurko nie ma już za bardzo miejsca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 07.01.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej w Alabastrze: - do komina w kotłowni daję 4 x wentylację (kotłownia, garaż,odpowietrzenie kanalizacji, górna łazienka) - do komina do kominka dokładam 2 x wentylację (salon, garderoba koło schodów) W jaki sposób rozwązać wentylację kuchni (wentylacja plus wyciąg kuchenny), spiżarki i dolnej ubikacji??? Stawiać dodatkowy komin? Jak Wy to rozwiązaliście??? Komin w kotłowni- można też i tak, kosztownie ale czy warto murować te dodatkowe kanały wentyl. od poziomu zera w górę 6,5-7mb wysokości? A może: rurą PVC 100 wychodzimy pionowo przez strych dokładnie nad pomieszczeniem i przez dach. W miejscu dachówki instaluje się systemowy kominek wentylacyjny.http://www.dach-bud.com.pl/kominki.htm Z kuchni i ze spiżarni również pionową rurą przez strop w pokoju, i np.: przy słupie pionowym S1 czy jakimś tam i w górę przez strych i dach kończąc kominkiem. Rury zawsze można gdzieś schować, my schowaliśmy w garderobie na piętrze. Rura PVC jest tania, tyle że kominek wentyl. kosztuje ok 150zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alabaster33 08.01.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Jednocześnie pytanie do alabaster 33. Czy podnosiłeś ściankę kolankową i o ile? Na Twoich zdjęciach widać jak komin włazi na gąsiory. Czy tak musiało wyjść ? Ogólnie to Twój dach jest super i uważam że właśnie czarny i żaden inny nie pasuje tak do tego domu. Pozdrawiam wszystkich Alabastrowiczów. Witam! Tak podonosiliśmy ściankę kolankową w sumie o 35 cm, również parter podnieśliśmy o grubość cegły ok. 6-8cm. A jeśli chodzi o komin to zapewniam ze nie włazi na gąsiory, faktycznie na zdjęciu tak to wygląda, ale w rzeczywistości jest ok. Komin został nieco przesunięty ponieważ zrezygnowaliśmy z kominka zewnętrznego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alabaster33 08.01.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Napiszcie proszę co planujecie urządzić w pokoju na dole, bardziej gabinet czy pokój gościnny. Mi potrzebne jest jedno i drugie, ale faktycznie ten pokój nie jest zbyt ustawny. Zastanawiam się nad ustawieniem mebli, jeśli łóżko to gdzie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 08.01.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Ja chciałabym tam mieć gościnny gabinet . Miejsce pracy, bibliotekę, ale też miejsce do spania dla ewentualnych gości. Trudno mi jest sobie wyobrazić w tej chwili ustawienie mebli, bo pokoik nie jest typowy. Jak się przeprowadzimy, to będę z nimi jeździć . Myślę, że wstawimy tam kanapę którą mamy w tej chwili, a dla niej miejsce jest tylko pod oknem, co dalej nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 08.01.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej w Alabastrze: - do komina w kotłowni daję 4 x wentylację (kotłownia, garaż,odpowietrzenie kanalizacji, górna łazienka) - do komina do kominka dokładam 2 x wentylację (salon, garderoba koło schodów) W jaki sposób rozwązać wentylację kuchni (wentylacja plus wyciąg kuchenny), spiżarki i dolnej ubikacji??? Stawiać dodatkowy komin? Jak Wy to rozwiązaliście??? Dolna ubikacja u nas wentylowana jest bezpośrednio - połączona z kominkiem wentylacyjnym na dachu rurą PCV. Spiżarka nie jest wentylowana wcale, ma tylko otwory w drzwiach. W kuchni wystarcza nam okap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 08.01.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 .Mam pytanie do wszystkich budujących : jak wygląda ten mały gabinet ? Czy po poszerzeniu o 60 cm da się tam wstawić jakieś spanie i biurko ? Może jakąś małą szafę ? Nikt z budujących nie umieścił zdjęć z gabinetu ani z jadalni. Może Wozik by mi w tej kwestii pomógł. Moim zdaniem dolny pokój to typowy gabinet do pracy. Srednio nadaje się na pokój gościnny. Co innego po poszerzeniu o 60 cm, wtedy zyska około 2,5 mkw (tak na moje oko w tej chwili), co daje już całkiem spory pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 08.01.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej w Alabastrze: - do komina w kotłowni daję 4 x wentylację (kotłownia, garaż,odpowietrzenie kanalizacji, górna łazienka) - do komina do kominka dokładam 2 x wentylację (salon, garderoba koło schodów) W jaki sposób rozwązać wentylację kuchni (wentylacja plus wyciąg kuchenny), spiżarki i dolnej ubikacji??? Stawiać dodatkowy komin? Jak Wy to rozwiązaliście??? Tak z ciekawości: po co wentylować garderobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek44 08.01.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Też się zastanawiam nad sensem wentylowania garderoby. W projekcie jest przewidziana wentylacja każdej z 3 na poddaszu. Zastanawiam się z jak rozwiązać wentylację tych dolnych pomieszczeń - ubikacji i spiżarki. Ty wyprowadziłeś je rurami PCV nad sufit na poddaszu i połączyłeś giętką rurą z kominem w kotłowni? Do wentylacji kuchni i wylotu powietrza z okapu kuchennego masz osobne piony zakończone takim kominkiem nad dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agabaster 08.01.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Trochę się pocieszam że po poszerzeniu gabinetu o te 60 cm będzie tam w razie potrzeby można przenocować.Teraz inne pytania.Kto z Was montował rolety zewnętrzne i czy mieszczą się one nad oknami i drzwiami od ogrodu i balkonowymi bez potrzeby zmniejszania pola światła ? Drzwi balkonowe oczywiście bez tych trójkątów na górze. Może tylko z lekkim łukiem. Zastanawiam się jeszcze nad wysokością okna w kuchni.Ma ono w projekcie 120 cm i jak rozmawiałem z autorem tylko po to, że jak ktoś chce mieć zlewozmywakpod oknem to wylewka uniemożliwi otwarcie okna. U Wozika zlew jest w narożniku, odpowiedzcie mi którzy macie już urządzone kuchnie czy nie lepiej byłoby to okno trochę obniżyć ? Może nawet do poziomu blatu ? Patrząc z zewnątrz na budynek od frontu wyrażnie widać że okno jest za niskie. To oczywiście tylko moje zdanie. Tak właściwie to sam jeszcze nie wiem z czego budować, czy silka E18 + 14 cm wełny, czy tylko Ytong 36,5 cm, czy Ytong 24+ 12 cm steropian lub wełna ?Ale się rozpisałem. To dopiero początek a ja mam same wątpliwości i pytania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts