Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drodzy Panstwo Wozikowe, bedziemy z mezem we Wroclawiu spedzac najblizszy weekend, czy bylaby mozliwosc zobaczenia domku w niedziele - 30.12.2007, maksymalnie 15 minut:) Prosze o info na [email protected]

Bylabym bardzo wdzieczna za taka mozliwosc (zdaje sobie sprawe, ze czas swiateczny to nie najlepszy moment, jednak postanowilam sprobowac, poniewaz zaraz potem wyjezdzamy do Holandii i bedziemy dopiero na wakacje)

Dziekuje

Mam pytanie do wszystkich co budowli Alabastra i stosowali kominy systemowe: jakie dawaliście przekroje kominów do salonu - są tam 2 przewody dymowe. Tzn. proszę o podanie konkretnego typu komina Leiera lub Schidla ktróry zastosowaliście do kominów w salonie i kotłowni. Przebijam się przez temat kominów i wentylacji. Przy okazji pytanie: jeżeli zastosuję kominy systemowe z kanałami wentylacyjnymi to do pozostałych pomieszczeń gdzie nie ma kominów muszę dokupić pustaki wentylacyjne? Każde z pomieszczeń musi być wentylowane?

Pozdrawiam i z gory dziękuję za odpowiedz!

Drodzy Panstwo Wozikowe, bedziemy z mezem we Wroclawiu spedzac najblizszy weekend, czy bylaby mozliwosc zobaczenia domku w niedziele - 30.12.2007, maksymalnie 15 minut:) Prosze o info na [email protected]

Bylabym bardzo wdzieczna za taka mozliwosc (zdaje sobie sprawe, ze czas swiateczny to nie najlepszy moment, jednak postanowilam sprobowac, poniewaz zaraz potem wyjezdzamy do Holandii i bedziemy dopiero na wakacje)

Dziekuje

Dopiero przeczytałem tego posta...

Pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej w Alabastrze:

- do komina w kotłowni daję 4 x wentylację (kotłownia, garaż,odpowietrzenie kanalizacji, górna łazienka)

- do komina do kominka dokładam 2 x wentylację (salon, garderoba koło schodów)

W jaki sposób rozwązać wentylację kuchni (wentylacja plus wyciąg kuchenny), spiżarki i dolnej ubikacji??? Stawiać dodatkowy komin? Jak Wy to rozwiązaliście???

Witam wszystkich w Nowym Roku.

Od kilku dni jestem posiadaczem Waszego projektu w wersji L. Przeczytałem uważnie i kilkakrotnie wszystkie posty. Tak jak większość z Was korzystam i mam nadzieję dalej korzystać z wszystkich wyrażonych tu uwag i poglądów.

Siedzę nad tym projektem i jestem zaskoczony że jest taki ubogi we wszelkie szczegóły.Na razie wprowadziłem tylko jedną zmianę. Poszerzyłem dom o 120 cm tak, że garaż i gabinet na dole zyskały po 60 cm szerokości. Miałem zamiar jeszcze przenieść kominek na tę ścianę przy jadalni, między salonem a kuchnią ale doszedłem do wniosku że ta jadalnia jest taka niewielka że będzie grzało w tyłek siedzących przy stole

.Mam pytanie do wszystkich budujących : jak wygląda ten mały gabinet ? Czy po poszerzeniu o 60 cm da się tam wstawić jakieś spanie i biurko ? Może jakąś małą szafę ? Nikt z budujących nie umieścił zdjęć z gabinetu ani z jadalni. Może Wozik by mi w tej kwestii pomógł.

Jednocześnie pytanie do alabaster 33. Czy podnosiłeś ściankę kolankową i o ile? Na Twoich zdjęciach widać jak komin włazi na gąsiory. Czy tak musiało wyjść ? Ogólnie to Twój dach jest super i uważam że właśnie czarny i żaden inny nie pasuje tak do tego domu.

Pozdrawiam wszystkich Alabastrowiczów.

- do komina w kotłowni daję 4 x wentylację (kotłownia, garaż,odpowietrzenie kanalizacji, górna łazienka)

W jaki sposób rozwązać wentylację kuchni (wentylacja plus wyciąg kuchenny), spiżarki i dolnej ubikacji??? Stawiać dodatkowy komin? Jak Wy to rozwiązaliście???

Komin w kotłowni- można też i tak, kosztownie ale czy warto murować te dodatkowe kanały wentyl. od poziomu zera w górę 6,5-7mb wysokości?

A może: rurą PVC 100 wychodzimy pionowo przez strych dokładnie nad pomieszczeniem i przez dach. W miejscu dachówki instaluje się systemowy kominek wentylacyjny.http://www.dach-bud.com.pl/kominki.htm

Z kuchni i ze spiżarni również pionową rurą przez strop w pokoju, i np.: przy słupie pionowym S1 czy jakimś tam i w górę przez strych i dach kończąc kominkiem. Rury zawsze można gdzieś schować, my schowaliśmy w garderobie na piętrze.

Rura PVC jest tania, tyle że kominek wentyl. kosztuje ok 150zł.

Jednocześnie pytanie do alabaster 33. Czy podnosiłeś ściankę kolankową i o ile? Na Twoich zdjęciach widać jak komin włazi na gąsiory. Czy tak musiało wyjść ? Ogólnie to Twój dach jest super i uważam że właśnie czarny i żaden inny nie pasuje tak do tego domu.

Pozdrawiam wszystkich Alabastrowiczów.

Witam! Tak podonosiliśmy ściankę kolankową w sumie o 35 cm, również parter podnieśliśmy o grubość cegły ok. 6-8cm. A jeśli chodzi o komin to zapewniam ze nie włazi na gąsiory, faktycznie na zdjęciu tak to wygląda, ale w rzeczywistości jest ok. Komin został nieco przesunięty ponieważ zrezygnowaliśmy z kominka zewnętrznego. Pozdrawiam :D

Ja chciałabym tam mieć gościnny gabinet :lol: . Miejsce pracy, bibliotekę, ale też miejsce do spania dla ewentualnych gości. Trudno mi jest sobie wyobrazić w tej chwili ustawienie mebli, bo pokoik nie jest typowy. Jak się przeprowadzimy, to będę z nimi jeździć :lol: . Myślę, że wstawimy tam kanapę którą mamy w tej chwili, a dla niej miejsce jest tylko pod oknem, co dalej nie wiem...

Dolna ubikacja u nas wentylowana jest bezpośrednio - połączona z kominkiem wentylacyjnym na dachu rurą PCV.

Spiżarka nie jest wentylowana wcale, ma tylko otwory w drzwiach. W kuchni wystarcza nam okap.

.Mam pytanie do wszystkich budujących : jak wygląda ten mały gabinet ? Czy po poszerzeniu o 60 cm da się tam wstawić jakieś spanie i biurko ? Może jakąś małą szafę ? Nikt z budujących nie umieścił zdjęć z gabinetu ani z jadalni. Może Wozik by mi w tej kwestii pomógł.

Moim zdaniem dolny pokój to typowy gabinet do pracy. Srednio nadaje się na pokój gościnny.

Co innego po poszerzeniu o 60 cm, wtedy zyska około 2,5 mkw (tak na moje oko w tej chwili), co daje już całkiem spory pokój.

Tak z ciekawości: po co wentylować garderobę?

Też się zastanawiam nad sensem wentylowania garderoby. W projekcie jest przewidziana wentylacja każdej z 3 na poddaszu. Zastanawiam się z jak rozwiązać wentylację tych dolnych pomieszczeń - ubikacji i spiżarki. Ty wyprowadziłeś je rurami PCV nad sufit na poddaszu i połączyłeś giętką rurą z kominem w kotłowni? Do wentylacji kuchni i wylotu powietrza z okapu kuchennego masz osobne piony zakończone takim kominkiem nad dachem?

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Trochę się pocieszam że po poszerzeniu gabinetu o te 60 cm będzie tam w razie potrzeby można przenocować.

Teraz inne pytania.

Kto z Was montował rolety zewnętrzne i czy mieszczą się one nad oknami i drzwiami od ogrodu i balkonowymi bez potrzeby zmniejszania pola światła ? Drzwi balkonowe oczywiście bez tych trójkątów na górze. Może tylko z lekkim łukiem.

Zastanawiam się jeszcze nad wysokością okna w kuchni.Ma ono w projekcie 120 cm i jak rozmawiałem z autorem tylko po to, że jak ktoś chce mieć zlewozmywak

pod oknem to wylewka uniemożliwi otwarcie okna. U Wozika zlew jest w narożniku, odpowiedzcie mi którzy macie już urządzone kuchnie czy nie lepiej byłoby to okno trochę obniżyć ? Może nawet do poziomu blatu ? Patrząc z zewnątrz na budynek od frontu wyrażnie widać że okno jest za niskie. To oczywiście tylko moje zdanie. Tak właściwie to sam jeszcze nie wiem z czego budować, czy silka E18 + 14 cm wełny, czy tylko Ytong 36,5 cm, czy Ytong 24

+ 12 cm steropian lub wełna ?

Ale się rozpisałem. To dopiero początek a ja mam same wątpliwości i pytania.

Pozdrawiam.