Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z szczęśliwych posiadaczy Alabastra 2G, mógłby mi powiedzieć jaki jest koszt wykopu fundamentów, zbrojenie ich, lanie fundamentów, położenie ścianki fundamentoewej, izolacja pionów fundamentów, zasypanie komór fundamentów, zalanie płyty fundamentowej???

Prosiłbym o przybliżony koszt na marzec 2008.

Z góry dziękuję!!!

Ile potrzebuje max- ów (29x22x20 - dl x wys x szer) na wybudowanie Alabastra 2g, biorac pod uwage podwyzszenie scianki kolankowej o 2 cegły?

Niby na sciany wychodzi 832 szt ytonga, a 1 ytong to podobno 2,5 max-a, czyli wychodzilo by 2080 szt na sciany, ile trzeba jeszcze doliczyc na scianki dzialowe i na scianke kolankowa?

W naszym Alabastrze zużyto:

MAX 29 - 3.100 sztuk;

MAX 25 (ściany działowe nośne) - 550 sztuk;

K3 (12cm na ścianki działowe) - 2.490 sztuk.

Ścianka kolankowa podniesiona o jeden pustak.

Pozdrawiam,

Pawel_S

Witam, jestem na etapie tynków, posadzek i oczywiście muszę wybrać wkład kominkowy. Poradźcie mi jaki wkład jest dobry, żeby ogrzał całego alabastra. Oczywiście te z marketów typu OBI chyba nie wchodzą w grę. Mój znajomy (robi kominki) mówi, że za dobry wkład około 6 tysięcy trzeba dać. Poradźcie.

witaj,

czytałam trochę na wnętrzach, i mój znajomy ma breccia sarda, ktoś też w śród forumowiczów miał, bardzo chwalił i rzeczywiscie to koszt rzędu od 6 tys w górę.

poczytaj na:

http://forum.muratordom.pl/do-znawcow-kominkow-czy-to-wiarygodny-producent,t110912.htm?highlight=wkład%20kominka

pozdrawiam,

edyta

Witam, jestem na etapie tynków, posadzek i oczywiście muszę wybrać wkład kominkowy. Poradźcie mi jaki wkład jest dobry, żeby ogrzał całego alabastra. Oczywiście te z marketów typu OBI chyba nie wchodzą w grę. Mój znajomy (robi kominki) mówi, że za dobry wkład około 6 tysięcy trzeba dać. Poradźcie.

My polecamy Cheminees Philippe, który ogrzewa nasz Alabaster. Kosztował niecałe 4k.

WITAM WSZYSTKICH!!!

JESTEM NA ETAPIE ŚCIAN NOŚNYCH W BUDOWIE ALABASTRA W OKOLICACH GŁOGOWA WOJ.DOLNOŚLĄSKIE Z 1 GARAŻEM Z CERAMIKI GR.24cm I NURTUJĘ MNIE ROZWIĄZANIE CAŁEJ WENTYALCJI (GDZIE UKRYWAĆ TE RURY FI 110??)

DZIĘKUJE Z GÓRY ZA WSZELKĄ POMOC I PORADY!!!

WITAM WSZYSTKICH!!!

JESTEM NA ETAPIE ŚCIAN NOŚNYCH W BUDOWIE ALABASTRA W OKOLICACH GŁOGOWA WOJ.DOLNOŚLĄSKIE Z 1 GARAŻEM Z CERAMIKI GR.24cm I NURTUJĘ MNIE ROZWIĄZANIE CAŁEJ WENTYALCJI (GDZIE UKRYWAĆ TE RURY FI 110??)

DZIĘKUJE Z GÓRY ZA WSZELKĄ POMOC I PORADY!!!

W kontrukcjach zrobionych choćby z płyt gk.

WITAM,

wlasnie z zona zdecydowalismy sie na kupno projektu Alabaster.

Bardzo nam sie podoba ten domek i myslimy jedynie nad wersja z dwoma stanowiskami na samochody,

Mamy jednak pytanie. Czy ktos policzyl ile kosztuje calosc wybudowania do stanu do wejscia, bez wyposarzenia?

450-500 tys.

Witam wszystkich miłośników Alabastra 2G, mam nadzieję że my też już wkrótce dołączymy do szczęśliwych posiadaczy choćby projektu :D

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz tzn. wielkość jadalni. Planujemy zrobić wyjście do ogrodu również z jadalni i proszę o podpowiedź czy da się w jadalni postawić stół i krzesła (takie normalnych rozmiarów) i będzie jeszcze trochę miejsca dookoła i aby wyjść na taras?

Z góry dzięki

Aga

WITAM,

Bardzo nam sie podoba ten domek i myslimy jedynie nad wersja z dwoma stanowiskami na samochody,

Mamy jednak pytanie. Czy ktos policzyl ile kosztuje calosc wybudowania do stanu do wejscia, bez wyposarzenia?

450-500 tys.

Ja również sądzę, że ta kwota nie jest z kosmosu. Obecnie wylewam posadzki, a już wiem, że mój budżet sięgnie nawet chyba powyżej 5 stów.

Witam wszystkich miłośników Alabastra 2G, mam nadzieję że my też już wkrótce dołączymy do szczęśliwych posiadaczy choćby projektu :D

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz tzn. wielkość jadalni. Planujemy zrobić wyjście do ogrodu również z jadalni i proszę o podpowiedź czy da się w jadalni postawić stół i krzesła (takie normalnych rozmiarów) i będzie jeszcze trochę miejsca dookoła i aby wyjść na taras?

Z góry dzięki

Aga

Będzie, aczkolwiek nie do końca komfortowo. Można się pokusić o poszerzenie wykuszu o np. 50 cm, wtedy byłoby super.

WITAM,

Zamierzamy zamknąć budowę w kwocie 320-330 tyś. W tym spory wkład własnej pracy. Gdybyśmy nie wiedzieli, że za tyle uda się to zrobić, to wcale byśmy się za to nie zabrali. Kwota 500 tyś. jak dla nas brzmi przerażająco.

Oczywiście może być mniej niż 500 tys, może być więcej. Wszystko zależy od tego z czego się buduje, czym sie ociepli, co położy na ściany, jakie da grzejniki, okna, ogrzewanie, podłogi, kominek, meble itd itp.

Kwota, którą podał Wozik to kwota obejmująca wydatki od załatwienia mapy do celow projektowych do wyposażenia domu (lampy, AGD itd).

Na pewno wiele zależy od tego jakich materiałów się używa do budowy. Nasz znajomy wybudował dom 140m za 250 tyś. My nie oszczędzaliśmy na tym na czym nie można oszczędzać, bo dom budujemy dla siebie na całe życie i nie chcemy np. później przepłacać za ogrzewanie.

Bardzo pomogło nam forum, bo można było wyszukać sprawdzonych fachowców i wybrać najkorzystniejszą ofertę, a także znaleźć materiały w regionie za przystępną cenę. Materiałów budowlanych nie kupowaliśmy w pobliżu miasta, bo tu ceny były czasami kosmiczne podobnie jak wycena usług fachowców. Nasz murarz wziął za stan surowy ok. 15tyś., a są tacy co biorą 50tyś. Różnica w kosztach wynika również z regionu w jakim się buduje. No i wkład własnej pracy. Moje dzieci ostatnio nie widują taty, bo wychodzi do pracy wcześnie rano, a po pracy jedzie na działkę i wraca późną nocą :(

Witam Was wszystkich Drodzy Alabastrowicze.

Odzywam się po ponad trzech miesiącach. Mam już załatwione wszystkie formalności i czekam z rozpoczęciem budowy tylko na przeschnięcie gruntu bo wilgotny.Cieszę się z tego forum i że tak nas wiele. Jak większość zwracam się z pytaniami.

- Czy ktoś z Was buduje alabastra bez podnoszenia ścianki kolankowej ? Bardzo chętnie bym podjechał obejrzeć po uzyskaniu informacji.

Pytanie do Alabaster 33 ( Szczecin) Czy nie mielibyście niic przeciwko temy abym mógł obejrzeć Wasz dom w najbliższym czasie ? Pewnie jesteści już na finiszu a bardzo podoba mi się Wasz dach.Ciekaw jestem też schodów i wogóle wyglądu pomieszczeń.

Czy ktoś zmieniał może ten wykusz tak na kształt połowy sześciokątu ?

Pozdrawiam wszystkich.

Witam Was wszystkich Drodzy Alabastrowicze.

Odzywam się po ponad trzech miesiącach. Mam już załatwione wszystkie formalności i czekam z rozpoczęciem budowy tylko na przeschnięcie gruntu bo wilgotny.Cieszę się z tego forum i że tak nas wiele. Jak większość zwracam się z pytaniami.

- Czy ktoś z Was buduje alabastra bez podnoszenia ścianki kolankowej ? Bardzo chętnie bym podjechał obejrzeć po uzyskaniu informacji.

Pytanie do Alabaster 33 ( Szczecin) Czy nie mielibyście niic przeciwko temy abym mógł obejrzeć Wasz dom w najbliższym czasie ? Pewnie jesteści już na finiszu a bardzo podoba mi się Wasz dach.Ciekaw jestem też schodów i wogóle wyglądu pomieszczeń.

Czy ktoś zmieniał może ten wykusz tak na kształt połowy sześciokątu ?

Pozdrawiam wszystkich.

Witam,

oczywiście że zapraszamy, służymy pomocą. Schodów jeszcze nie mamy, będą drewniane z giętymi policzkami, maja być w maju. Nasze namiary prześlę na priv.