zjarek4 20.04.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Witam wszystkich.Właśnie w lipcu zamierzamy zacząć budowę naszego Alabastra 1G.Prześledziłem Wasze forum i jest tu naprawdę dużo ciekawych uwag i podpowiedzi.Mam pytanie do kogoś kto już mieszka w takim domu.Czy w związku z tym że drzwi do garażu są bezpośrednio połączone z korytarzem,nie dostają się do domu zapachy garażowe(spaliny itp.)Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Alabastrowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 21.04.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam wszystkich.Właśnie w lipcu zamierzamy zacząć budowę naszego Alabastra 1G.Prześledziłem Wasze forum i jest tu naprawdę dużo ciekawych uwag i podpowiedzi.Mam pytanie do kogoś kto już mieszka w takim domu.Czy w związku z tym że drzwi do garażu są bezpośrednio połączone z korytarzem,nie dostają się do domu zapachy garażowe(spaliny itp.)Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Alabastrowiczów Nie dostają się, wystarczy zamontowac odpowiednio uszczelnione drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaab 22.04.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam, Mam pytanie do Alabastra33 i PawłaS Tak jak Wy myślę o zrobieniu wyjścia na taras z jadalni. Wozik podpowiedział, że dużo wygodniej będzie jeśli poszerzy się wykusz. Ciekawa jestem jakie są Wasze opinie wynikające z praktyki Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alabaster33 22.04.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Z praktyki to niewiele mogę powiedzieć bo jeszcze nie mieszkamy i nie stoi tam jeszcze stół. Myślę ze nie będzie tak źle, kwestia wielkości stołu, ilości krzeseł, eksploatacji codziennej tego miejsca, wielkości rodziny i pewnie wielu innych czynników. My planujemy średniej wielkości stół z możliwością rozłożenia. Przyznaję Wozikowi rację że większa jadalnia byłaby bardziej komfortowa ale dla nas, mam nadzieję, ta będzie wystarczajaca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pronin 22.04.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam, buduję Alabastra 2G po Gorzowem Wlkp. i mam pytanie do Jasabara. Jak rozwiązaliście zbrojenie swoich schodów? Żona nie daje mi spokoju i chce podobne. Czy robiliście specjalny projekt? Z góry dziękuję za odpowiedź i porady Pozdrawiam wszystkich alabastrowiczów - dzięki Wam budowa idzie łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_S 22.04.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam, Mam pytanie do Alabastra33 i PawłaS Tak jak Wy myślę o zrobieniu wyjścia na taras z jadalni. Wozik podpowiedział, że dużo wygodniej będzie jeśli poszerzy się wykusz. Ciekawa jestem jakie są Wasze opinie wynikające z praktyki Jak wspomniałaś rozważaliśmy to rozwiązanie, ale ostatecznie nie weszło w życie. Tak czy inaczej uważam, że bez poszerzenia wykuszu nie ma większego sensu, poprostu będzie zbyt ciasno. Zwłaszcza jeżeli np. poszerzy się nieco ściankę TV. Poza tym trzeba się zastanowić jak poszerzenie wykuszu wpłynie na bryłę budynku. Pozdrawiam, PawelS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 29.04.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Witam, buduję Alabastra 2G po Gorzowem Wlkp. i mam pytanie do Jasabara. Jak rozwiązaliście zbrojenie swoich schodów? Żona nie daje mi spokoju i chce podobne. Czy robiliście specjalny projekt? Przesyłam info na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzon 03.05.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Witam! Chciałabym dołączyć do grona miłych Alabastrowiczów Po kilku zmianach adaptacyjnych ruszyliśmy z budową w październiku 2007 r. i aktualnie jesteśmy na etapie tynków wewn. Mam pytanko - czy ktoś z Alabastrowiczów jest już szczęsliwym posiadaczem kominka zewnętrznego?Zastanawiamy się jak go zaaranzować. No i jeśli nie byłby to problem to prosiłabym o podzielenie sie inspiracjami zagospodarowania i wykończenia ściany telewizyjnej Pozdrawiam wszystkich budujących. Jak będę miała chwilkę to pochwalę się naszym alabasterkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niecha27 09.05.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 witam wszystkich!jestesmy z mezem na etapie wyboru projektu i alabaster jest wsrod faworytow. jest tylko jeden problem, chcemy miec dom z garazem dwustanowiskowym, a nasza dzialka ma 24 m szerokosci....czy ktos, kto zbudowal ten dom moze nam podpowiedziec jak mozna zmienic projekt zeby upchnac go na nasza dzialke, tzn ktor z pomieszczen moha byc wezsze a najwyzej dluzsze i nie spowoduje to wiekszych strat dla uroku tego domu???bedziemy wdzieczni za opinie,aga i barti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poprostumarta 12.05.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witam. Nas już wykańcza wykończeniówka Galeria Wozika robi wrażenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 12.05.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 witam wszystkich! jestesmy z mezem na etapie wyboru projektu i alabaster jest wsrod faworytow. jest tylko jeden problem, chcemy miec dom z garazem dwustanowiskowym, a nasza dzialka ma 24 m szerokosci.... czy ktos, kto zbudowal ten dom moze nam podpowiedziec jak mozna zmienic projekt zeby upchnac go na nasza dzialke, tzn ktor z pomieszczen moha byc wezsze a najwyzej dluzsze i nie spowoduje to wiekszych strat dla uroku tego domu??? bedziemy wdzieczni za opinie, aga i barti. Jeśli zrezygnujecie z okien w garażu, to odległość od granicy działki zmniejsza się do 3 metrów. Może to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_S 12.05.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 witam wszystkich! jestesmy z mezem na etapie wyboru projektu i alabaster jest wsrod faworytow. jest tylko jeden problem, chcemy miec dom z garazem dwustanowiskowym, a nasza dzialka ma 24 m szerokosci.... czy ktos, kto zbudowal ten dom moze nam podpowiedziec jak mozna zmienic projekt zeby upchnac go na nasza dzialke, tzn ktor z pomieszczen moha byc wezsze a najwyzej dluzsze i nie spowoduje to wiekszych strat dla uroku tego domu??? bedziemy wdzieczni za opinie, aga i barti. Jeśli zrezygnujecie z okien w garażu, to odległość od granicy działki zmniejsza się do 3 metrów. Może to wystarczy? Rozważcie ewentualnie zastąpienie okien luxferami (szkoda z nich całkiem rezygnować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 13.05.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Witam. Nas już wykańcza wykończeniówka Galeria Wozika robi wrażenie. Pozdrawiam. Dziękuję Ostatnio zacząłem dokładać fotki z nowopowstającego ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 06.06.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Woziki, ale u Was już pięknie zielono, eh pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamAsia 17.06.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 dziękuję jasabar.. teraz juz chyba we właściwym miejscu Witamy Was wszystkich z nadzieją, że przyjmiecie nas do swojej "rodziny" rozkochanych w ALABASTRZE ??!! Kilka miesięcy szukania działki, dwa miesiące na załatwienie dokumentacji (u nas, to rekord...prawdopodobnie) i 30 maja w miejscowości OCHLA,na poletku truskawkowym, pod Zieloną Górą, rozpoczęta została budowa domu... naszego ALABASTRA !!! Projekt wybraliśmy, prawie natychmiast, zauroczył nas i tak jest do dziś i mamy nadzieję, że będzie tak już zawsze !!! Kończymy właśnie stan "zerowy" powoli pnąc się ku górze... Wprowadziliśmy kilka poprawek, sugerując się także Waszym doświadczeniem: PROJEKT ALABASTER ( odbicie lustrzane ) garaż po lewej stronie - podniesiemy o jedną cegłę poddasze - zwiększymy łazienkę na poddaszu o ten mały przedsionek między łazienką a pokoikiem - w łazience na poddaszu zrobimy małą pralnię - w trzech pokojach na górze zrobimy trzy garderoby - OGRZEWANIE planujemy piec(dwufunkcyjny na gaz) + kominek z płaszczem wodnym ( czekam na Wasze opinie na ten temat)+ baterie słoneczne do ogrzewania wody pozdrawiamy Was wszystkich baaardzo serdecznie !!!! zapraszamy do ogladania fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 17.06.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 23.06.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 - zwiększymy łazienkę na poddaszu o ten mały przedsionek między łazienką a pokoikiem Przemyślcie to dwa razy, łazienka na górze jest ogromna. Jak rozumiem rezygnujecie z pralni, do której przechodzi się z łazienki na rzecz garderoby? Jeśli podnosicie ścianę kolankową, to pomieszczenie przy łazience mocno się zwiększa - do dyspozycji jest także część po lewej stronie komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamAsia 23.06.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 - zwiększymy łazienkę na poddaszu o ten mały przedsionek między łazienką a pokoikiem Przemyślcie to dwa razy, łazienka na górze jest ogromna. Jak rozumiem rezygnujecie z pralni, do której przechodzi się z łazienki na rzecz garderoby? Jeśli podnosicie ścianę kolankową, to pomieszczenie przy łazience mocno się zwiększa - do dyspozycji jest także część po lewej stronie komina. Wozik... baaardzo Ci dziękuję za komentarz Przyznam, że nie bardzo "kumam" w którym miejscu usytuowana jest u Ciebie pralnia i o której części mówisz ( po lewej stronie komina) ?? Oglądamy Twoje zdjęcia z ogromną uwagą i nie możemy jej namierzyć. My z pralni nie rezygnujemy, tylko usadowiliśmy ją tam, gdzi Wy macie wannę za murkiem... Czy możesz na podstawie mojego rzutu ze strony www nakreślić mi dokładnie w jaki sposób Ty to rozwiązałeś ?? Jutro budowlańcy mają zamiar już od rana układać kanalizę i będą zalewać stan zerowy... hmm mamy chyba za mało czasu , abyś mógł mi coś podpowiedzieć ?? W naszym projekcie zakładaliśmy schowanie w miejsce "intymne" kibelka z bidetem ( z racji 5-cio osobowej rodziny patologicznej :) i stąd taki układ a że trudno nam sobie wyobrazić górę po podniesieniu ścianki kolankowej... to ta pomoc z Twojej strony będzie dla nas niezbędna... Z góry baaaardzo dziękujemy i POZDRAWIAMY !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 24.06.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Chyba już łapię dlaczego nie łapiesz o czym piszę Domyślam się, że macie wersję z garażem jednostanowiskowym, rzeczywiście wtedy nie ma dodatkowej pralni przy łazience. Stąd nasze nieporozumienie. My mamy wersję 2G i właśnie pralnię przylegającą do łazienki i najmniejszego pokoju. Taka pralnia to supersprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamAsia 24.06.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Przyznam, że ja także nie zwróciłem uwagi, że masz dwa miejsca garażowe... Cóż... zostajemy przy swojej koncepcji i ewentualnie na etapie ścianek działowych, będziemy kombinować. Ale nie myślcie, że nie będziemy pytać POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts