Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanowni forumowicze,

od jakiegoś czasu przeglądamy z mężem projekty i jesteśmy (bardziej ja) zachwyceni alabastrem. Od razu na wstępie zradza się kilka pytań, że nie wspomnę o skomplikowanych dachu, podobno dużo droższym od dwuspadowego. Ale do rzeczy: proszę o odpowiedź doświadczonych alabastrowiczów, którzy są już po sezonie grzewczym. Przeraża mnie kubatura budynku, którą trzeba ogrzać, co o tym wszystkim sądzicie? I jeszcze jedno pytanie, czy wszyscy macie ułożony domek odpowiednio względem stron świata, bo na mojej (jak Bozia da) przyszłej działce salon będzie od północnego zachodu. Pocieszam się, że jadalnia i kuchnia będą na tyle naświetlone, że będzie jaśniutko na parterze, kuchnia południe, jadalnia południowy zachód. Doradźcie, czy upierać się przy tym projekcie, czy faktycznie tak ważne jest to ułożenie, no i ta nieszczęsna kubatura.

będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi Basia.

Co do dachu to jest trochę droższy, jak każdy czterospad w stosunku do dwuspadowago, ale wcale nie jest to tak przerażająca różnica. Nasz cieśla stwierdził, że są bardziej skomplikowane dachy.

Co do ogrzewania, to nie mogę się wypowiadać, bo ogrzewaliśmy dom tylko po to żeby osuszyć tynki. Na poddaszu jest zawsze ciepło, na dole chłodniej, więc zimą pewnie trzeba będzie ogrzewać głównie tą część domu.

Nasz dom udało nam się ustawić tak, jak chcialiśmy. Frontem do wschodu, jadalnią do południa i salonem do zachodu, ale nie każdemu może np.odpowiadać tyle słońca latem. Wiem, że ktoś z Alabastrowiczów buduje dom z oknami na północ (nie pamiętam niestety kto). Salon od północnego zachodu może nie jest aż taki zły, jeśli trochę zachodniego światła będzie wpadać. Latem mogłoby być przyjemnie, ale nie chcę doradzać. To do Was należy decyzja :)

Witam.Czy podwyższaliście ściankę kolankową i o ile?Ja mam zamiar unieść o dwa porothermy,ale zacząłem się zastanawiać że może to trochę za mało.Czy przy większym podniesieniu nie straci na tym bryła budynku?Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam wszystkich budujących

My podwyższyliśmy ściankę kolankową o dwa bloczki i również jak Adam&Asia sądzę, że więcej popsułoby wygląd domu.

A tak z innej beczki to jutro przeprowadzamy się do naszego domku :D :D :D .

• 2 weeks później...
Ja jestem z Wrocławia. Właśnie czekam na pozwolenie na budowę.

Czy nie miałbyś nic przeciwko temu, zebyśmy podjechali w weekend i obejrzeli sobie jak Alabaster (a przynajmniej jego część) wygląda na żywo?

Witam wszystkich alabastrowiczów

Czy ktoś z Państwa buduje ten dom w okolicach Warszawy ?

Bardzo proszę o informacje chcielibyśmy z mężem zobaczyć przed zakupem projektu jak dom wygląda na żywo - jeśteśmy w trakcie oczekiwania na wypis z miejscowego planu zagospodarowania i jeśli gmina pozwoli zamierzamy zbudować Alabastera 1G

Czy nie miałbyś nic przeciwko temu, zebyśmy podjechali w weekend i obejrzeli sobie jak Alabaster (a przynajmniej jego część) wygląda na żywo?

Bardzo proszę o informacje chcielibyśmy z mężem zobaczyć przed zakupem projektu jak dom wygląda na żywo - jeśteśmy w trakcie oczekiwania na wypis z miejscowego planu zagospodarowania i jeśli gmina pozwoli zamierzamy zbudować Alabastera 1G

Witam po długiej nieobecności

Przepraszam że nie przesyłałem zdjęć ale budowa skutecznie ogranicza posiadany czas i chęci do czegokolwiek innego ;)

Co do okolic warszawy to my jesteśmy w Ostrołęce - ale może przy okazji po drodze ... zapraszmy serdecznie.

Adres do mojej galerii która w końcu powstała !!!!

http://www.szfagi.republika.pl

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

W okolicach Brwinowa powstaje osiedle Anna i tam są już postawione 2 Alabastery ale w wersji 1G

http://www.dom.elpis.pl/index.php?a=dojazd

Panie Januszu,

dziękuję za informację, być może uda sie w weekend podjechać i obejżeć dom na żywo.

W każdym razie w wypisie z miejscowego planu zagospodarowania nie ma przeciw wskazań do postawienia Alabastera 1G i właśnie taki nas intersuje bo niestety 2G się nie zmieści :-?

Te Alabastery z osiedla Anna są na poziomie stropu.Ale w Nowej Wsi k. Pruszkowa jest juz otynkowany.Dom stoi na przeciwko szkoły ulica Główna

Link do mapki:

http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,19,623256,475867?l=0bf7c72b8d5e3730

Drodzy ALABASTROWICZE !!!

ponieważ większość z Was a może nawet wszyscy podnosiliście ściankę kolankową o jeden lub dwa pustaki napiszcie proszę czy zgłaszaliście to do architekta w celu adaptacji projekty, czy tylko wiedział o tym kierownik budowy/majster jestem w trakcie zamawiania projektu i wiem że taka zmiana byłaby po zgłoszeniu dodatkowo płatna ?

Witam.Czy podwyższaliście ściankę kolankową i o ile?Ja mam zamiar unieść o dwa porothermy,ale zacząłem się zastanawiać że może to trochę za mało.Czy przy większym podniesieniu nie straci na tym bryła budynku?Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam wszystkich budujących

My podwyższyliśmy ściankę kolankową o dwa bloczki i również jak Adam&Asia sądzę, że więcej popsułoby wygląd domu.

A tak z innej beczki to jutro przeprowadzamy się do naszego domku :D :D :D .[/quote}

Witam

Czy mógł bym zobaczyć zdjęcia tych słupów w pokojach, chciał bym zobzczyćw których one sie znajdują miejscach i jak wyglądają. [/url]