Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lidernr1 widzę,że juz ostro wzięliście się za budowanie,ja mam nadzieje,że te sprawy papierkowe da się tak załatwić,zeby jeszcze zacząć budowę w tym roku. A Wam długo zajęło załatwianie wszystkich spraw przed budową? Jeśli chodzi o działki to masz rację,teraz są takie ceny,że aż strach pomysleć. U nas w takim mały mieście 40 km od Torunia 1m2 działki kosztuje 100zł porażka.

Mam nadzieję,ze jutro przyjdzie już projekt i zacznę go studiować ;))

serdeczne pozdrowionka

Pod koniec września kupiliśmy projekt, w kilka dni zrobiliśmy adaptacje projektu + zdobyliśmy warunki przyłaczenia mediów - najdłużej bo około 30 dni trwało uzyskanie pozowlenia na budowe , potem uprawomocnienie.

Jeszcze pozowlenie na wycięcie drzew, zgoda na postawienie blaszaka na wszystko trzeba czekać :evil:

NO RUMIANECZEK 123 PEWNIE JUŻ NA PAMIĘĆ ZNASZ PROJEKT. JAK BYŚ MOGŁA WYPUNKTOWAĆ ZMIANY JAKIE CHCECIE NANIESC NA PROJEKT TO I JA BYM SIĘ TROSZKĘ POZASTANAWIAŁ . JA NARAZIE NIE MOGE OGARNĄĆ ŁAZIENKI NA GÓRZE JAKAŚ TAKA OGROMNIASTA, PEWNIE DLATEGO ŻE TERAZ W BLOKU MAM 2 X 1.5M. JA PO NIEDZIELI PROJEKT BĘDĘ ZAMAWIAĆ.

Projekt sobie troszkę pooglądałam i pewnie masz rację, że nie długo będę go znała na pamięć ;))

Jeśli chodzi o zmiany,których chcemy dokonać,to6

1. Na pewno podniesiebie scianki kolankowej o 2 pustaki,z tego co wiem,to bardzo duzo osob tak robi

2. Raczej będziemy rezygnować z tych okien balkonowych trójkątnych,zrobimy je pewnie proste

3. Myslała,zeby również okno w jadalni zrobic balkonowe,ale to jeszcze sprawa do przedyskutowania,znajac zycie pewnie zostanie normalne ;)

4. Najprawdopodobniej nie bedziemy też stawiać ścianki pomiedzy wiatrołapem a holem,myslelismy aby zrobic tam po prostun duze przeszklone drzwi,no ale to tez pewnie wszystko wyjdzie w trakcie.

Nie wiem co jeszcze,a moze Ty g-zolw masz jakies pomysły,z których i ja mogłabym skorzystać ;)

Witam wszystkich Alabastrowiczów :D .

My również będziemy budowali ten domek w opcji 2G. Mamy już projekt i obecnie jest u architekta w celu adaptacji. Nasze zmiany to:

1. Likwidacja okna w łazience na dole

2. Likwidacja balkonu w pokoju 2.2

3. Likwidacja okien trójkątnych nad oknami balkonowymi

4. Likwidacja jednego okna w łazience górnej

5. Przyłączenie do łazienki górnej kawałka holu

6. Przesunięcie drzwi w gabinecie (1.5) jak najbliżej w lewą stronę

7. Likwidacja okien w garażu

8. Likwidacja ścianki miedzy pomieszczeniami gospodarczymi

9. Likwidacja ścianki działowej w pokoju 2.4

10. Dołożenie okna dachowego w pokoju nr 2.2

11. Podniesienie ścianki kolankowej o 2 pustaki

12. Likwidacja jednego okna w pomieszczeniu gospodarczym

13. Likwidacja okna w pokoju nr 2.8

14. Ścianka oddzielająca pokój 2.8 od łazienki

15. Przesunięcie jednego okna w pokoju 2.4 w prawo.

2. Likwidacja balkonu w pokoju 2.2

Dobrze to przemyślcie. Alabaster dużo traci bez balkonu, my też zlikwidowaliśmy jeden i dziś uważamy, że była to błędna decyzja.

5. Przyłączenie do łazienki górnej kawałka holu

To też przemyślcie ;-)

Po podniesieniu ściany kolankowej okno w holu wypada w innym miejscu, więc łazienkę u nas trzeba było trochę zmniejszyć w stosunku do projektu. Mimo to, jest ogromna! Gdyby była jeszcze większa, to chyba trzeba by tam budować saunę i fitness, albo spa ;-)

No ale może właśnie taki macie plan!

Witamy Manda ;)

Fajnie,że jest więcej osób,które są praktycznie na początku wszystkiego,tak jak my ;)

Wydaje mi się,że Wozik ma rację i ja na Waszym miejscu nie likwidowałabym tego balkonu,ładniej domek z nim wygląda pop rostu,no ale to już w sumie Wasza odrębna sprawa.

Gdzie w ogole będziecie budować???

Pozdrawiam i mam nadzieje,ze często bedziesz tutaj zaglądac ;)

Ja mam prośbę do Wozika,czy mógłbyś uśmieścić w swojej galerii zdjęcie ścianki z tv?? Cały Wasz domek jest bardzo ładny i super urządzony,wszystko w moim guście ;)) Gratuluje ;)

Hej,

niestety nie będę publicznie zamieszczał fotek z wyposażeniem. Powodów można się bardzo łatwo domyślić ;-)

Lidernr1 widzę,że juz ostro wzięliście się za budowanie,ja mam nadzieje,że te sprawy papierkowe da się tak załatwić,zeby jeszcze zacząć budowę w tym roku. A Wam długo zajęło załatwianie wszystkich spraw przed budową? Jeśli chodzi o działki to masz rację,teraz są takie ceny,że aż strach pomysleć. U nas w takim mały mieście 40 km od Torunia 1m2 działki kosztuje 100zł porażka.

Mam nadzieję,ze jutro przyjdzie już projekt i zacznę go studiować ;))

serdeczne pozdrowionka

Pod koniec września kupiliśmy projekt, w kilka dni zrobiliśmy adaptacje projektu + zdobyliśmy warunki przyłaczenia mediów - najdłużej bo około 30 dni trwało uzyskanie pozowlenia na budowe , potem uprawomocnienie.

Jeszcze pozowlenie na wycięcie drzew, zgoda na postawienie blaszaka na wszystko trzeba czekać :evil:

POdziwiam szybkość załatwiania spraw urzędowych-u nas trwa to od listopada. Najgorsze było własnie wycięcie drzew-były z tym okropne problemy, ale życzę powodzenia.Teraz czekamyjuż tylko na pozwolenie :)

Nasza łazienka w Alabastrze 1g jest z mini pralnio - suszarnią. Tzn. jest tam tyle miejsca, że z lewej strony stoi pralka i szafka na różności, a z prawej suszarka - taka pokojowa i kosz na bieliznę. Swobodnie mogę się tam poruszać, chociaż nie ukrywam, że czasami zdaża mi się uderzać głową w skos :lol: . Pomieszczenie ma wymiary 140/365 cm i nie jest zamknięte, tylko przegrodzone ścianką. W przyszłym tygodniu mogę zamieścić fotkę orientacyjną, jeśli to kogoś interesuje.

Mimo podziału łazienka nadal jest baardzo duża. (przypomnę, że ścianka kolankowa jest podwyższona, co spowodowało powiększenie powierzchni pomieszczenia)

Jasabar,

chciałabym się upomnieć o zdjęcie :wink: jeśli to nie problem

Hejka Lidernr1 :)

Właśnie obejrzałam sobie Waszą galeryjkę i widzę,że dużo się dzieję na budowie ;) Super,ale Wam zazdroszczę,ja to nie wiem kiedy będę miała załatwione wszystkie papierkowe sprawy.

Pogoda jest super,w sam raz na budowę domku,a my nie możemy ruszyć z miejsca,jedynie co to głóg, który rosł na działce wycięliśmy i trawke skosiliśmy,zeby było widać,że to już nie jest niczyje pole,dzięki temu może inni przestaną po niej jeżdzić,no ale poki się nic nie robi to jeszcze mogą :)))

Czekam z niecierpliwością na kolejne Wasze fotki ;)

Życze dużo wytrwałości w budowaniu

Hejka Lidernr1 :)

Właśnie obejrzałam sobie Waszą galeryjkę i widzę,że dużo się dzieję na budowie ;) Super,ale Wam zazdroszczę,ja to nie wiem kiedy będę miała załatwione wszystkie papierkowe sprawy.

Pogoda jest super,w sam raz na budowę domku,a my nie możemy ruszyć z miejsca,jedynie co to głóg, który rosł na działce wycięliśmy i trawke skosiliśmy,zeby było widać,że to już nie jest niczyje pole,dzięki temu może inni przestaną po niej jeżdzić,no ale poki się nic nie robi to jeszcze mogą :)))

Czekam z niecierpliwością na kolejne Wasze fotki ;)

Życze dużo wytrwałości w budowaniu

rumianeczek123,

bardzo dziękuje - wytrwałość sie przyda :lol:

Pamiętam jak nie dawno z zazdrością podziawiałam galerie innych budujących na naszym forum. Po kilka razy przeglądałam z uwagą ich dzienniki i komentarze :oops: z resztą zaglądam nadal szczególnie do Jasabar.

Wszystko urządzone ze smakiem, a ja już się martwie kolorem płytek w kuchni :evil: chociaż domku jeszcze nie ma :D

W planach mamy przeprowadzke na październik przyszłego roku -więc trzeba sie spieszyc z pomysłami, aby w trakcie wykończenia móc wszystko zrealizować :wink:

Oby plan udało sie zrealizować :-?

Oczywiście wszystko zależy od uzyskania kredytu ale z tym jeszcze poczekamy (może warunki troszke się polepszą) :wink:

Witam wszystkich fanów alabasterka 2g ! My wreszcie ruszamy a dokładnie 4 czerwca.Robota papierkowa nas przeciągneła . trafilismy na dziwnego architekta który nam adoptował projekt.Ciężki człowiek do rozmowy. :D

Witam Was serdecznie ;)

Mam nadzieję,że jak już zaczniecie budowę,to będzie tu często zaglądać i opowiadać jak Wam idzie ;) Ja niestety calą papierkową robotę mam jeszcze przed sobą :( pozdrawiam

Hej, hej

Wkleiłam obiecane fotki łazienki z "pralnio-suszarnią" :D

Naprawdę śliczny macie ten domek,łazieneczka prezentuje się pięknie :)

Ja bardzo chciałam zobaczyć jak prezentuje się ściana z tv w salonie,no ale nic nie chce za bardzo wklejać takiego zdjęcia,a chodzilo mi po prostu o wizualną ocenę,jak on się tam prezentuje. Czy Wy poszerzaliście tą ścianke,na której macie tv??

POzdrawiam serdecznie