natix 28.08.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 podobno mamy je odebrac we wtorek... ale wiesz potem pozwolenie na budowe itd... a raptem za 2 tyg mamy nasze weselicho potem jakas wyprawa wiec nie wiem czy w tym roku "wbijemy" łopate Poza tym narazie podłączają nam prund i mamy już skrzynke budowlana podciągnietą i tyle jesteśmy do przodu co nasz blaszak już jest złożony na miejscu... Budujcie budujcie co przyjedziemy do Was podpatrzec;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumianeczek123 28.08.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 podobno mamy je odebrac we wtorek... ale wiesz potem pozwolenie na budowe itd... a raptem za 2 tyg mamy nasze weselicho potem jakas wyprawa wiec nie wiem czy w tym roku "wbijemy" łopate Poza tym narazie podłączają nam prund i mamy już skrzynke budowlana podciągnietą i tyle jesteśmy do przodu co nasz blaszak już jest złożony na miejscu... Budujcie budujcie co przyjedziemy do Was podpatrzec;) pozdrawiam Łojjj to ja widzę, że tutaj najpierw poki co stresy przed weselichem sa ) A imprezkę gdzie robicie?? W grudziądzu?? My za dwa lata, stwierdziliśmy, że najpierw wybudujemy domek ,tyle ile sie da, a potem slub No oczywisćie jak juz cus tam bedzie stalo to zapraszamy zapraszamy ) Narazie paliki mozna sobie poogladac ) I nie stresować się tam przed weselem, ale to juz nie długo a potem podróz poślubna hmm??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumianeczek123 01.09.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 U bas ba budowie już troszkę się dzieje - dziś przywieźli garaż blaszak i już fundamenty są wykopane Murarze się starają, dbają o wszystko, porządeczek na budowie jest ok ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaMariusz 12.09.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Witamy wszystkich Alabastrowiczów! Niedawno weszliśmy do grona posiadaczy tego wspaniałego projektu Mamy zamiar korzystać z wiedzy zawartej na tym forum i z dobrych rad forumowiczów, gdyż jesteśmy zupełnie niedoświadczeni w dziedzinie budowy domu Szukaliśmy długo domu idealnego dla naszej rodzinki i ten jest właśnie taki. Zmiany jakie wprowadzimy będą niewielkie. Jednak przy podjęciu ostatecznych decyzji na pewno pomogłoby nam obejrzenie wnętrza tego domu, szczególnie poddasza, ponieważ nie możemy się np. zdecydować czy podnosić ściankę kolankową i jeżeli tak, to o jeden czy o dwa pustaki. Jeśli by więc znalazł się ktoś, kto zgodziłby się, abyśmy przyjechali i obejrzeli jego budowę, to bylibyśmy niezmiernie wdzięczni. My mieszkamy i będziemy budować się w okolicach Zielonej Góry, ale jesteśmy zdecydowani podjechać nawet gdzieś dalej, bo wydaje nam się, że możliwość wejścia do tych pomieszczeń rozjaśni nam w głowach Czekamy więc na odpowiedź, mamy nadzieję, że ktoś nam pomoże, z góry dziękujemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidernr1 12.09.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 witajcie,a jaki projekt wybraliście 1 czy 2 stanowiska garażowe ?My podnosiliśmy ścianke o 2 pustaki bez zastanowiania, korzystając właśnie z rad na tym forum. I ci co nie podnieśli raczej żałowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkasławek 12.09.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Witamy wszystkich Alabastrowiczów! Niedawno weszliśmy do grona posiadaczy tego wspaniałego projektu Mamy zamiar korzystać z wiedzy zawartej na tym forum i z dobrych rad forumowiczów, gdyż jesteśmy zupełnie niedoświadczeni w dziedzinie budowy domu Szukaliśmy długo domu idealnego dla naszej rodzinki i ten jest właśnie taki. Zmiany jakie wprowadzimy będą niewielkie. Jednak przy podjęciu ostatecznych decyzji na pewno pomogłoby nam obejrzenie wnętrza tego domu, szczególnie poddasza, ponieważ nie możemy się np. zdecydować czy podnosić ściankę kolankową i jeżeli tak, to o jeden czy o dwa pustaki. Jeśli by więc znalazł się ktoś, kto zgodziłby się, abyśmy przyjechali i obejrzeli jego budowę, to bylibyśmy niezmiernie wdzięczni. My mieszkamy i będziemy budować się w okolicach Zielonej Góry, ale jesteśmy zdecydowani podjechać nawet gdzieś dalej, bo wydaje nam się, że możliwość wejścia do tych pomieszczeń rozjaśni nam w głowach Czekamy więc na odpowiedź, mamy nadzieję, że ktoś nam pomoże, z góry dziękujemy! my mamy 2g. hej! Kamila@Mariusz my jesteśmy z gorzowa wlkp. ale służymy wam radą możecie przyjechać i oglądać do woli zapraszamny! nasz nr tel. 518012322. miło nam powitać w gronie alabastrowiczów - dobry wybór! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaMariusz 13.09.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Witajcie Dziękujemy za szybki odzew! My wybraliśmy 2g w odbiciu lustrzanym, ponieważ tak idealnie pasuje do kształtu naszej działki i stron świata. Lidernr1, dzięki za radę. Też skłaniamy się raczej ku podniesieniu ścianki, ale chcielibyśmy się jeszcze upewnić. majka&sławek, dziękujemy za namiar i zaproszenie. Na pewno się wkrótce skontaktujemy i chętnie skorzystamy W takim razie do usłyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel11981 15.09.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Witamy!!!Jesteśmy z Mazowsza a dokładnie 70km od Warszawy.Jesteśmy w trakcie budowy domu ALABASTER i często zaglądamy na te forum, żeby zaczerpnąć rad.Sami wprowadziliśmy kilka zmian,ale mamy nadzieję że będą trafne.Jak tylko uda nam się wkleić parę zdjęć to chętnie pochwalimy się naszą budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidernr1 15.09.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 witaj angel, my budujemy pod Nasielskiem więc tym bardziej nam miło, mamy nadzieję że nie długo skończymy stan surowy otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 16.09.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 My na ten moment utkneliśmy w urzędach. Ale w związku z tym, że już widać światełko w tunelu postanowiliśmy kupić projekt. Będzie to Alabaster z garażem na dwa stanowiska w odbiciu lustrzanym. Projekt jest prawie idealny, więc zmian wprowadzać chcemy niewiele. przede wszystkim druga łazienka u góry, wydaje się nam to bardziej funkcjonalne niż jedna na dole a druga u góry. Poza tym jesteśmy ze śląska i musimy fundamenty zaadaptować do szkód górniczych. No i teraz pytanie, ile płaciliście za adaptację? Bo nie wiem czy kwoty rzędu 2000 - 3000 zł to mało, dużo, w sam raz? Będę wdziędczna za pomoc i ewentualnie za polecenie kogoś kto adaptacje wykona za przyzwoite pieniądze. Pozdrawiam i powodzenia w budowie Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkasławek 19.09.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 cześc my zapłaciliśmy 1700zł. myślę że 2000 zł. to max.W tym podnośiliśmy ściankę kolankową. bo niektórzy robią to w trakcie budowy ,kierownik wpisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 21.09.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Mnie narazie czarują jakimiś dziwnymi sumami. i tak naprawdę te 2 000 zł to była najniższa zaproponowana cena. My też chcemy podnieść ściankę kolankową o jeden lub dwa pustaki, będziemy tez rezygnowac z kilku okien i jeszcze parę innych rzeczy, ale wiem, że to można zrobić w trakcie budowy i wystarczy wpis kierownika. Zmiany robione podczas adaptacji chciałam ograniczyć do minimum, bo oni sobie liczą za najmniejszą pierdołkę... ale i tak okazuje sie, że to jakaś dziwna kwota. Jedna kobiete zaspiewała mi nawet 10 000 zł... Mam pytanie, robiliście adaptacje fundamentów? Bo my mamy u siebie szkody górnicze i jest to konieczne. i teraz jeden z architektów wciska mi, że konieczne jest przeprowadzenie badań przez geologa jakie są te szkody i że to kolejne 500 zł, chociaż wcześniej nie było o tym mowy.. Biurokraja i formalności " przed budolane" juz mnie powoli załamują. Od lutego biegamy po różnych urzędach i w sumie żółwim tempem się posuwamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumianeczek123 21.09.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Nam dłużyło się załatwianie wszystkich formalności, ale zajęło nam to około 2,5 miesiąca. A Wy już od lutego, współczuje Wam. Jeszcze musicie załatwiać jakieś dziwne adaptacje fundamentów- jak to nawet o czymś taki nie słyszałam. Swoją drogą - my łacznie za geodetę, t.e. mapki i wytyczenie domu na działce, zapłaciliśmy 700zł. Nasz domek powoli pnie się w góre - już fundamenty widać jak narazie idzie sprawnie, potem pewnie bedzie gorzej. Pozdrowienia dla wszystkich alabastrowiczów. http://www.gosiazbyszek.mojabudowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 22.09.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 W naszych urzędach to jakiś dramat. Na samą zmianę wpisu do ksiąg wieczystych czeka się 3 miesiące. A my takie wpisy musimy zrobić 3 Mapy z geodezji, do miesiąca, podział działki miesiąc, nadanie numeru miesiąc... Poprostu ręce opadają, a jeszcze nam mówia, że się mamy cieszyć, bo u nas to krótko trwa... No i za każdą pierdołe trzbe płacić, tu 50 tam 30 tu 80.. Do tego geodeta wziął 2 400 za podział działki. za wrysowanie w mapę chce 1 000, koszmar jakiś. Straszne, że na swojej ziemi za swoje pieniądze nie możesz zbudować swojego domu... Budował ktoś na Śląsku? Też to u was tyle trwa? W międzyczasie mam jeszcze jedno pytanie. Chcemy budować systemem gospodarczym oczywiście. jak to jest z kierownikiem budowy? Jest niezależny czy z firmy budowlanej? Jak z firmy budowlanej to jak to działa, bo przecież dach będzie nam robił kto inny, instalacje kto inny, ocieplenie kto inny... Ostatnio gdzieś wyczytąłam, że w takiej sytuacji inwestor może być kierownikiem budowy. Ale przecież my nie mamy uprawnień i średnio się znamy... Będę wdzięczna za informacje jak to jest i kiedy sie powinno szukac takiego kierownika budowy... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumianeczek123 22.09.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 W naszych urzędach to jakiś dramat. Na samą zmianę wpisu do ksiąg wieczystych czeka się 3 miesiące. A my takie wpisy musimy zrobić 3 Mapy z geodezji, do miesiąca, podział działki miesiąc, nadanie numeru miesiąc... Poprostu ręce opadają, a jeszcze nam mówia, że się mamy cieszyć, bo u nas to krótko trwa... No i za każdą pierdołe trzbe płacić, tu 50 tam 30 tu 80.. Do tego geodeta wziął 2 400 za podział działki. za wrysowanie w mapę chce 1 000, koszmar jakiś. Straszne, że na swojej ziemi za swoje pieniądze nie możesz zbudować swojego domu... Budował ktoś na Śląsku? Też to u was tyle trwa? W międzyczasie mam jeszcze jedno pytanie. Chcemy budować systemem gospodarczym oczywiście. jak to jest z kierownikiem budowy? Jest niezależny czy z firmy budowlanej? Jak z firmy budowlanej to jak to działa, bo przecież dach będzie nam robił kto inny, instalacje kto inny, ocieplenie kto inny... Ostatnio gdzieś wyczytąłam, że w takiej sytuacji inwestor może być kierownikiem budowy. Ale przecież my nie mamy uprawnień i średnio się znamy... Będę wdzięczna za informacje jak to jest i kiedy sie powinno szukac takiego kierownika budowy... Dzięki My już mieliśmy kierownika budowy, jak tylko zamówiliśmy projekt, pomagał nam nawet załatwiać niektóre papierki. Kierownika możecie sobie wybrać jakiego tylko chcecie, tylko oczywiscie musi miec do tego uprawnienia. No i inwestor, raczej nie może nim byc, wtedy pewnie każdy inwestor byłby zarówno kierowniekiem budowy. Nasz kierwonik jest spoko. Pozdrowionka i 3mam kciuki za szybkie załatwienie spraw papierkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_te1 25.09.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Witam Bardzo podoba mi sie projekt alabaster . Ale interesuje mnie wersja z garażem dwustanowiskowym .Czy ktoś mógłby mi pomóc i przesłać rzuty przede wszystkim poddasza. jak wykorzystana jest powierzchnia nad garażem Z góry dziękuję mój mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA IRON ROMAN 27.09.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Pozdrawiam Wszystkich budowniczych po dłuższej przerwie. Oglądając albumy z zdjęciami widać wyrażne postępyna budowach. My też dołożyliśmy parę zdjęc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_te1 28.09.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Mam pytanie . zdjęcia super . Skoro już jesteście w trakcie , to macie wyraźniejszy obraz wnętrza domu. Jak wygląda jadalnia . czy zmieści się w niej duży stół. A może wy możecie podesłać mi rzuty swojgo domku. Z góry dziękuję[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 28.09.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Z tą jadalnią to dobre pytanie. Widziałam zdjęcia z gotwych domów i rzeczywiście sprawia wrażenie małej... A ja za to z innej beczki. Oglądałam Alabastra w wersji z garażem jednostanowiskowym odbicie lustrzane pod Warszawa, w Nadarzynie chyba... Rozmawiałam przez chwilę z właścicielem i mówił mi, że okrągłe tarasy są bardzo drogie... No i właśnie się zastanawiam, czy to jest tak, że poprostu firma sobie za to więcej liczy? Czy raczej materiał, technologia czy sposób wykonania jest dużo droższy... Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA IRON ROMAN 29.09.2009 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Rzuty może w niedzielę. Bo to zajmie trochę czasu.Ale zapraszam na budowę, nie ma to jak zobaczyć na własne oczy.Koszty przejazdu znikome w stosunku do błędów które można popełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts