jasabar 07.03.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Za dwa miesiące zalewamy fundamenty pod Alabaster z 2-stan. garażem. Po blisko pół rocznych poszukiwanaich zdecydowaliśmy się na w/w projekt. Czekamy jeszcze tylko na warunki zabudowy i kupujemy projekt. To u Was tak szybko załatwia się formalności? My kupiliśmy projekt w połowie stycznia i jak dobrze pójdzie to pozwolenie na bud. otrzymamy na początku maja - to jest optymistyczna wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_S 08.03.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 My z kupnem projektu musieliśmy czekać do momentu aż Urząd Miasta przychyli się do naszej propozycji usytuowania budynku na działce. I nawet dobrze, że nie spieszyło im się zbyt bardzo, bo pewnie bylibśmy już nie dokońca szczęśliwymi posiadaczami projektu VIRGO II. A tak dzięki mojej żonie będzie Alabaster, bo to ona go znalazła. Co do załatwiania spraw to projekt będę miał we wtorek, zmian będzie bardzo mało, a raczej będą kosmetyczne, większość i tak wyjdzie na etapie buowy (licze tydzień). Potem tylko pozwolenie na budowę (najwyżej 1 miesiąc) i ruszamy. Pozdrawiam, Paweł .............może przesadzam z ty optymizmem ale mam nadzieję, że się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adka_ 07.04.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 a cz w sypialni na gorze (12) jest słup na srodku? co to za kropka na rzucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_S 07.04.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 W sypialni jest słup, ale chyba jakoś specjalnie nie powinien przeszkadzać. Jestem na etapie szukania cieśli i pytam czy można się go pozbyć. Każdy mówi, że tak, ale raczej dość dużym kosztem. Pozdrawiam, Pawel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 08.04.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Nam mówiono to samo, że usunięcie go spowoduje duży wzrost kosztów. Myślę jednak, że przy odrobinie fantazji będzie mógł być ozdobą, a nie przeszkodą WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI ALABASTRA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 16.04.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 No i jak alabastrowcy? Jak idzie robota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 18.04.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 My właśnie odebraliśmy długo wyczekiwaną adaptację. Strasznie długo trwały uzgodnienia z urzędami. Ale JEST! Teraz - zakładam opcję optymistyczną - oczekiwanie ok. 40 dni na pozwolenie na bud. i START! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 18.04.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja dostałam poz. na bud. w ok. tydzień. Klasa gruntów IVa i IVb. A Ty jaka masz? Moze musisz im trochę pochodzić i pomarudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 18.04.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 My mamy grunty V klasy. W naszym rejonie nie słyszałam o takich "cudach" wydania pozwolenia w tydzień .Z tego co słyszę, to czeka się około czterdziestu dni - dobrze, że nie sześćdziesiąt przepisowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 18.04.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 no to V klasa tez miło. Przy I-III są wieksze problemy bo gleba bardziej zyzna. Ja w tym urzędzie po prostu byłam prawie codziennie. I mówiłam im co nas strasznego spotka jak nam nie dadzą szybciej tego pozwolenia, bo zima, ekipa czeka, a ja w ciąży i.t.d. i.t.p. Chyba mnie juz dość mieli:) Spróbuj - ta metoda jest naprawdę skuteczna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 18.04.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 No właściwie mogłabym zabrać dwójkę zrzędzących dzieci i opowiedzieć o klaustrofobicznym mieszkanku Poduszka pod swetrem byłaby chyba przegięciem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_S 18.04.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 40 dni czekać na pozwolenie na budowę do zbrodnia. Ja składam jutro papiery i mam dostać pozwolenie za tydzień (klasa gruntów IVa). Mam pytanie do bardziej zaawansowanych, ile metrów dachówki poszło i ile kosztowało Was pokrycie dachu z orynnowaniem? Pozdrawiam, Pawel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 18.04.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 powierzchnia dachu to ponad 280m2.Za dach zaplacilismy: 1. dachówka Braas-12 000 zł2. dodatki do dachu (kosze, pasy nadrynnowe, folia parozepuszczalna AquaTec, stopnie kominiarskie itd itp) 8 000 zł3. 8 okien veleux GGL wraz z kołnierzem: 8 1004. papa (na murlaty) gwoździe: ok. 1 000 zł5. Rynny Marley: 3 1006. wiezba, łaty, kontrłaty, deska czolowa (to sie zamawia osobno): 12 2007. Całosc robocizny: 17 000 Razem dach na gotowo z oknami, rynnami itd: ok 61 400 pln brutto. materiał kupowalam/zamawialam jeszcze w 2006. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_S 26.04.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Dzięki za wyczerpujące informację dot. dachu.My w kwestii dachu mamy na razie ustalone kwoty za robocizne:- wykonanie więźby około 5.000 PLN;- dachówka+kompleksowe wykończenie dachu około 8.000 PLN. Wczoraj odebraliśmy pozwolenie na budowę - czas oczekiwania 5 dni roboczych!!!Za jakieś dwa tygodnie początek przygody z budową (zalewanie fundamentów). Pozdrawiam,Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuband 26.05.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Hej Alabastrowicze: Witam po dłuższej przerwie. My właśnie zaczęliśmy. Fundamenty już wykopane, zalewanie w poniedziałek. Czy może ktoś również rozpoczął w tym czasie budowę Alabasterka? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_S 27.05.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Witam. My zaczynamy we czwartek lub piątek. Czy wiecie już ile betonu będzie potrzeba na ławy? Pozdrawiam,Pawel_s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel.B 28.05.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Witam ALABSTROWICZÓW. W 99% jesteśmy zdecydowani właśnie na ten projekt (1G), w sumie nie wiem co mogło by sie wydarzyć by został zmieniony. Patrząc na niektóre rzucane tu ceny to włos na głowie sie jeży, z tego powodu niejednokrotnie dachy itp. śniły mi sie po nocach. Co do przeróbek to praktycznie nie mam zastrzeżeń, jakieś malutkie, kosmetyczne. Gdzieś ktoś pisał że na górze przerobił sypialnie by wszystkie trzy miały garderobę, chętnie bym to zobaczył. Chodzi mi tylko po głowie jeden temat: wysunięcie garażu o 1m może 1,5m do przodu w celu powiększenia pomieszczenia gospodarczego na tyłach - zawsze się przyda (kotłownia, może pralnia, hydrofor itp.) Zadaszenie tego miało by być w formie wysuniętego daszka, bez żadnego zwiększania przestrzeni nad nim. Co o tym sądzicie?, czy ktoś próbował coś takiego zrobić? Co do planów to zamierzamy jesienią zrobić fundamenty i wiosną "Niech się mury pną do góry !!!". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuband 31.05.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Witam. My zaczynamy we czwartek lub piątek. Czy wiecie już ile betonu będzie potrzeba na ławy? Hej. Ja lałem ławy 3 dni temu i zużyłem na nie 20 metrów sześciennych. Wysokość ław wynosiła około 80 cm. szer. 50 cm. Potem szły bloczki. Dokumentacja fotograficzna w komplecie, od kupienia garażu blaszaka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuband 31.05.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Chodzi mi tylko po głowie jeden temat: wysunięcie garażu o 1m może 1,5m do przodu w celu powiększenia pomieszczenia gospodarczego na tyłach - zawsze się przyda (kotłownia, może pralnia, hydrofor itp.) Zadaszenie tego miało by być w formie wysuniętego daszka, bez żadnego zwiększania przestrzeni nad nim. Co o tym sądzicie?, czy ktoś próbował coś takiego zrobić? Naszym zdaniem może to zepsuć archtekturę budynku, a jeśli chodzi o więcej miejsca na pomieszczenia gospodarcze to chyba nie ma sensu powiększać, jest wystarczająco. Pralnie zrobiliśmy w pomieszczeniu przy łazience. Jest to wygodne z uwagi na to, że brudna bieliznę rzucamy od razu z łazienki do pralni i nie trzeba jej znosić na dół. To naszym zdaniem praktyczniejsze. Ale ostateczna decyzja i tak do Was należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flucha 06.06.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 I my dołączamy do grona Alabastrowiczów. WITAJCIE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts