Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

Za dwa miesiące zalewamy fundamenty pod Alabaster z 2-stan. garażem. Po blisko pół rocznych poszukiwanaich zdecydowaliśmy się na w/w projekt. Czekamy jeszcze tylko na warunki zabudowy i kupujemy projekt.

To u Was tak szybko załatwia się formalności? My kupiliśmy projekt w połowie stycznia i jak dobrze pójdzie to pozwolenie na bud. otrzymamy na początku maja - to jest optymistyczna wersja :D

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My z kupnem projektu musieliśmy czekać do momentu aż Urząd Miasta przychyli się do naszej propozycji usytuowania budynku na działce. I nawet dobrze, że nie spieszyło im się zbyt bardzo, bo pewnie bylibśmy już nie dokońca szczęśliwymi posiadaczami projektu VIRGO II. A tak dzięki mojej żonie będzie Alabaster, bo to ona go znalazła. Co do załatwiania spraw to projekt będę miał we wtorek, zmian będzie bardzo mało, a raczej będą kosmetyczne, większość i tak wyjdzie na etapie buowy (licze tydzień). Potem tylko pozwolenie na budowę (najwyżej 1 miesiąc) i ruszamy.

Pozdrawiam,

Paweł

.............może przesadzam z ty optymizmem ale mam nadzieję, że się uda.

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

no to V klasa tez miło. Przy I-III są wieksze problemy bo gleba bardziej zyzna.

Ja w tym urzędzie po prostu byłam prawie codziennie. I mówiłam im co nas strasznego spotka jak nam nie dadzą szybciej tego pozwolenia, bo zima, ekipa czeka, a ja w ciąży i.t.d. i.t.p.:)

Chyba mnie juz dość mieli:)

Spróbuj - ta metoda jest naprawdę skuteczna:)

powierzchnia dachu to ponad 280m2.

Za dach zaplacilismy:

1. dachówka Braas-12 000 zł

2. dodatki do dachu (kosze, pasy nadrynnowe, folia parozepuszczalna AquaTec, stopnie kominiarskie itd itp) 8 000 zł

3. 8 okien veleux GGL wraz z kołnierzem: 8 100

4. papa (na murlaty) gwoździe: ok. 1 000 zł

5. Rynny Marley: 3 100

6. wiezba, łaty, kontrłaty, deska czolowa (to sie zamawia osobno): 12 200

7. Całosc robocizny: 17 000

Razem dach na gotowo z oknami, rynnami itd: ok 61 400 pln brutto.

materiał kupowalam/zamawialam jeszcze w 2006.

• 2 weeks później...

Dzięki za wyczerpujące informację dot. dachu.

My w kwestii dachu mamy na razie ustalone kwoty za robocizne:

- wykonanie więźby około 5.000 PLN;

- dachówka+kompleksowe wykończenie dachu około 8.000 PLN.

Wczoraj odebraliśmy pozwolenie na budowę - czas oczekiwania 5 dni roboczych!!!

Za jakieś dwa tygodnie początek przygody z budową (zalewanie fundamentów).

Pozdrawiam,

Pawel

• 5 weeks później...

Witam ALABSTROWICZÓW.

W 99% jesteśmy zdecydowani właśnie na ten projekt (1G), w sumie nie wiem co mogło by sie wydarzyć by został zmieniony.

Patrząc na niektóre rzucane tu ceny to włos na głowie sie jeży, z tego powodu niejednokrotnie dachy itp. śniły mi sie po nocach.

Co do przeróbek to praktycznie nie mam zastrzeżeń, jakieś malutkie, kosmetyczne. Gdzieś ktoś pisał że na górze przerobił sypialnie by wszystkie trzy miały garderobę, chętnie bym to zobaczył.

Chodzi mi tylko po głowie jeden temat: wysunięcie garażu o 1m może 1,5m do przodu w celu powiększenia pomieszczenia gospodarczego na tyłach - zawsze się przyda (kotłownia, może pralnia, hydrofor itp.) Zadaszenie tego miało by być w formie wysuniętego daszka, bez żadnego zwiększania przestrzeni nad nim.

Co o tym sądzicie?, czy ktoś próbował coś takiego zrobić?

Co do planów to zamierzamy jesienią zrobić fundamenty i wiosną "Niech się mury pną do góry !!!".

Witam. My zaczynamy we czwartek lub piątek. Czy wiecie już ile betonu będzie potrzeba na ławy?

Hej. Ja lałem ławy 3 dni temu i zużyłem na nie 20 metrów sześciennych. Wysokość ław wynosiła około 80 cm. szer. 50 cm. Potem szły bloczki. Dokumentacja fotograficzna w komplecie, od kupienia garażu blaszaka. Pozdrawiam.

Chodzi mi tylko po głowie jeden temat: wysunięcie garażu o 1m może 1,5m do przodu w celu powiększenia pomieszczenia gospodarczego na tyłach - zawsze się przyda (kotłownia, może pralnia, hydrofor itp.) Zadaszenie tego miało by być w formie wysuniętego daszka, bez żadnego zwiększania przestrzeni nad nim.

Co o tym sądzicie?, czy ktoś próbował coś takiego zrobić?

Naszym zdaniem może to zepsuć archtekturę budynku, a jeśli chodzi o więcej miejsca na pomieszczenia gospodarcze to chyba nie ma sensu powiększać, jest wystarczająco. Pralnie zrobiliśmy w pomieszczeniu przy łazience. Jest to wygodne z uwagi na to, że brudna bieliznę rzucamy od razu z łazienki do pralni i nie trzeba jej znosić na dół. To naszym zdaniem praktyczniejsze. Ale ostateczna decyzja i tak do Was należy.