Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

Drodzy Alabastrowicze, tym razem ja mam pytanie.

Jak rozwiązliscie kwestie wentylacji pomieszczeń oraz wentylacje od kanalizy.

Hydraulik stwierdził, że potrzebuje trzy osobne piony do kanalizy, pierwszej łazienki, drugiej oraz do kuchni a przecież trzeba jeszcze poprowadzić wentylacje zwykłą z dwóch łazienek, kuchni, pomieszczenia z kominkiem a gdzie tu jeszcze garderoby. Jak to wszystko połączyć, pytanie czy właśnie można to w jakiś sposób połączyć? Wiadomo każdy kolejny kominek wentylacyjny to dodatkowa kasa:(

Może ktoś to szczegółowo już zaplanował?

Pozdrawiamy

jusmar

http://www.jusmar.alabaster.mojabudowa.pl

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ulzyło mi. po raz kolejny zachwycił mnie roben. Boję sie tylko bo wszyscy straszą, że krzywa itd... No i tak się wacham pomiędzy tym robenem, który mnie zachwyca i droższym ruppem, którego poleca dachdeker :/

i kominy macie z piaskowca, a jak mówie, że takie chce to wszyscy odmawiają wykonania, nawet mój mężczyzna przeciko mnie w tej kwesti :(

Możecie zdradzić ile kosztował wasz dach?

Edytowane przez monika i lukasz

To jest Roben

czarno-brązowa, ale jak na nią patrzę to widzę tylko czerń

akurat z tego wyboru jesteśm zadowoleni , z jasną elewacją będzie odpowiednio korespondować

oczywiście glazura daje efekty świetlne zależnie od miejsca spojrzenia na budynek

Czy to ten duży Roben (Plus), czy mniejszy

Drodzy alabastrowicze,

kto Wam robił kanalizację poziomą?

Ekipa od stanu surowego, czy hydraulika najmowaliście?

jeżeli chodzi o tą, która jest zalana w stanie zero to robili ją ci co fundamenty. przyjechał szef z jednym chłopakiem o 16 i o 17 już mieli gotowe.I wyprowadzenie do podłączenia wody też robili oni. wielkiej filozofi w tym nie ma.

Anno mam namyśli materiały. jeżeli chodzi o robociznę to już jestem ugadana na 70 zł za m2. Umowa podpisana, także już się nie ma nad czym rozwodzić :) nie wiem czy to dużo czy mało, ale facet wydaje się sensowny, więc jest ok. natomiast orientuję sie za ile realnie można kupić materiały. Narazie mam ta dachówkę za 3,18 zł/szt. Ale jeszcze nie negocjowałam :)

jeżeli chodzi o kanalizację, to mi to zrobili w cene fundamentów.

Jeśli chodzi o Robena to jest ten wiekszego formatu.

Jeśli chodzi o ceny materiału to moje są z zeszłego roku, a poza tym są istotne różnice w cenach miedzy regionami Polski. 70 zł/m od dachu to troche za dużo. Ale na Śląsku pewnie jest drożej, więc pewnie musisz pogodzić się z tą ceną.

Edytowane przez ANNA IRON & ROMAN

70 zł/m od dachu to troche za dużo. .

Jezu, za dużo? ja się prawie posikałam ze szczęscia, że tylko 7 dych. U nas stawka za dach wacha się od 50 - 85 zł w zależności od stopnia skomplikowania, a nasz dach łatwy nie jest. Jedną wycenę to miałam nawet na 126 000 zł - tyle że z dachówką creatona. Ale i tak masakra.

To straszne, że u nas taka drożyzna :( pewnie dlatego, że dużo osób buduje

Witam ponownie, mamy już wszystkie dokumenty i papierki gotowe, teraz tylko czekamy na ekipę, materiały i będziemy mogli zaczynać.

Mam pewne wątpliwości co do ilości stali potrzebnej na zbrojenia.

Czy ktoś może pamięta ile potrzeba było strzemion do Alabastra 2g i ile i jakiej stali poszło na zbrojenia? (fi 8 i innych tam :-D)

Mam kilku fachowców, którzy wspomagają mnie radą i każdemu wyszły inne liczby.

Bardzo proszę o szybka odpowiedź, gdyż za kilka dni będę musiała zacząć działać, a zbrojenie spędza mi sen z powiek.

Z góry bardzo dziękuję i zazdroszczę wszystkim, którzy maja już domek na ukończeniu.

Co by nie powiedzieć Alabaster jest najpiękniejszy na świecie!!

Za cała elektrykę zapłacimy odpowiednio, za robociznę 2,5tyś za materiał około 3 tyś.

Natomiast za hydraulikę w całym domu i przed, czyli CO w całym domu podłogówka, CWU, kominek z płaszczem itp. 7 tyś za robiciznę za materiał około 12 tyś plus materiał na kotłownie z piecem gazowym około 14 tyś.

pzdr

jusmar

http://www.jusmar.alabaster.mojabudowa.pl

jusmar to mnie pocieszyłaś. bo jak słyszę, że ludzie dali 47 tysiecy, albo 71 za te instalacje to mi włosy dęba stają :)

ronilka gdzie budujesz? W przypadku zbrojenia jest to bardzo ważne. u nas na ślasku są szkody górnicze, więc ja miałam wzmacniane funadmenty i dołożony jeden wieniec.