Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

Zgadzam się, że wysunięcie garażu "zepsuje" budynek i nie ma co się w to pchać i praktycznie już z tego zrezygnowaliśmy.

Zamierzamy włączyć do łazienki na poddaszu część przedpokoju (ta z okienkiem i pięknie wrysowanym fotelikiem) i tam wstawi się pralkę.

Oglądając szkice udostępnione prze "krajobrazy" zastanawiam się nad wysokością ścianki kolankowej. W projekcie ma wysokość jednego pustaka + wieniec czy to oby nie za mało, czy pomieszczenia na górze są wystarczające i można obyć się bez jej podnoszenia. Czy na podniesieniu domek nie będzie dziwnie wyglądał. ??

I co wy na to ??

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i pozdrawiam moich przedmówców.

Wraz z małżonką również zdecydowaliśmy się na Alabastra.

Póki co projektu jeszcze nie nabyłem oczekując na warunki zabudowy. W związku z tym prośba na wstępie, czy mógłby ktoś podrzucić na maila zwymiarowany rzut parteru i piętra ([email protected]), z góry dzięki.

Kolejna prośba, pytanie, czy może buduje/zbudował już Alabastra w okolicy pomorskiego lub kuj.pom. Sympatyczniej byłoby obejrzeć dom w rzeczywistości.

Osobiście to zbyt wielkich zmian nie planuje, wygląd ma pozostać niezmieniony. Chcę dodać piwnicę, zmienić rozmieszczenie ścianek działowych, trochę poszerzyć gabinet na parterze kosztem salonu i połączyć klatkę schodową z trochę skróconą ścianą stojącą w salonie. Mam nadzieję, że przez to pokój będzie trochę ustawniejszy.

http://members.chello.pl/m.maciejewski19/parter-alabaster_3.jpg

Nad rozkładem piętra i piwnicy jeszcze nie myśleliśmy :)

Pozdrawiam,

Maciek

Hej. Ja lałem ławy 3 dni temu i zużyłem na nie 20 metrów sześciennych. Wysokość ław wynosiła około 80 cm. szer. 50 cm. Potem szły bloczki. Dokumentacja fotograficzna w komplecie, od kupienia garażu blaszaka. Pozdrawiam.

Dzięki za info., ale nie mogę znaleźć tej dokumentacji w tzw. komplecie.

Moze to głupie pytanie, ale gdzie mam szukać tej dokumentacji?

Jest gdzieś jakiś link?

Pozdrawiam,

Pawel.

• 2 weeks później...

Witam !!

Projekt już mam - tydzień oczekiwania w krajobrazach.

Projekt zagospodarowania w trakcie, przede mną walka o odstąpienie od warunków planu zagospodarowania przestrzennego odnośnie wysokości posadowienia pierwszego poziomu w brew pozorom !!!podobno!!! do załatwienia bez b. dużych problemów :) zobaczymy jak poleci. Ponadto będę chciał przepchnąć postawienie budynku gospodarczego w granicy działki a nie 4m od niej - zobaczymy jak będzie.

ps. Czy mógłby ktoś podzielić się projektem doprowadzenia gazu do kuchenki, jeden projektant coś mi za bardzo wymyślał, dobrze by było sprawdzić ich koncepcje z innymi. Będę bardzo wdzięczny.

[email protected]

Witam :-)

My też zakupiliśmy już projekt Alabaster. Jak wszystko b.dobrze pójdzie start 1 lipca :-)

Wybraliśmy technologię Ytong (bo niby ciepły, szybko się robi i wogóle) Na dach planujemy dachówkę betonową.

Budowa pod Warszawą w Otrębusach.

Pozdrawiamy wszystkich budujących :-)

Alicja i Marcin

Oglądając szkice udostępnione prze "krajobrazy" zastanawiam się nad wysokością ścianki kolankowej. W projekcie ma wysokość jednego pustaka + wieniec czy to oby nie za mało, czy pomieszczenia na górze są wystarczające i można obyć się bez jej podnoszenia. Czy na podniesieniu domek nie będzie dziwnie wyglądał. ??

I co wy na to ??

Nie ma co sie zastanawiac-trza powiekszac scianke. Dolozylismy 2 pustaki. Teraz scianka ma ok 90 cm.

Konsultowalismy to z p. Włodarczykiem-tworca Alabastra-powiedzial, ze tyle mozna podniesc, zeby dom nie stracił bryly i chyba nie stracil:)

fotki w mojej stopce w foto-dzienniku budowy

Barek będzie między kuchnią a jadalnia, dokladnie jak sie konczy kuchnia, a zaczyna wykusz jadalniany. Będzie wyglądał mniej więcej tak:

http://upload.miau.pl/3/17221m.jpg

z tym, że drewniany blat będzie tyko od góry i z jednego boku.

Pod blatem będą malutkie lampki którymi będzie mozna zrobić sobie nastrój. O taki:)

http://upload.miau.pl/3/17225m.jpg

Cegła jest ręcznie formowana z cegielni Hoffmanowskiej z samego Kraśnika:))

Do nas trzeba bylo zapłacić a transport-do Was do Świdnika będzie transport free:) A cegłe mają tam piekną, nie wiedzialam co mam wybrac:))

a co do tempa-trzeba uciekać przed wariującymi cenami:)

Witamy. Barek zapowiada się wystrzałowo. Moja żona już zaczęła mnie męczyć, żebym jechał do Kraśnika, choć dopiero ściany stoją. Mam pytanie, dlaczego zrezygnowaliście z podpór w narożnikach i wykuszu domu? Te podpory naszym zdaniem nadają taki solidny charakter całemu domowi.

Witamy. Barek zapowiada się wystrzałowo. Moja żona już zaczęła mnie męczyć, żebym jechał do Kraśnika, choć dopiero ściany stoją.

Jeszcze fugi, impregnat, podświetlenie i drewniany blat i będzie mozna wypić przy nim zimne piwko:)))

Już się nie mogę doczekać finalnego efektu:)

Mam pytanie, dlaczego zrezygnowaliście z podpór w narożnikach i wykuszu domu? Te podpory naszym zdaniem nadają taki solidny charakter całemu domowi.

Tez nam sie podobają te podpory ale z czego zrobić:

- z piaskowca? podobno lubi z czasem zieleniec

- z innego, szlachetniejszego kamienia? - sami zobaczycie na wykończeniówce jak to co chwilę wyskakują wydatki, ktorych się nie jest w stanie przewidzieć i jak ta kasa leci:)

- ze styropianu? szczerze nam odradzano. grunt pracuje, zamarza i rozmarza bardzo często wypychając te stopy ze styropianu i wygląda to w efekcie fatalnie.

Więc póki co - nie mamy tych podpór.

No jak się budowlańcy będa chcieli w to bawić to czemu nie.

My zaczęliśmy budowę w koncowce września i lecieliśmy przez zime i generalnie chcieliśmy zrobić jak najwięcej zanim nas potencjalny snieg i mróz zastanie-nikt nie myślał wtedy o takim rozwiązaniu jak murowanie stóp.

A potem juz nie zdecydowaliśmy się z powodów jak w poprzednim poście.

Ale mozecie uczyć się na naszych błędach i pomyślec o tym na etapie murarki:)

witam wszystkich sympatyków alabastra

My budujemy w zachodniopomorskim. Jesteśmy na etapie zalanego stropu, ale już nurtują mnie tematy z cyklu wystrój wnętrz. I tak może mi podpowiecie jaki macie pomysły na umiejscowienie telewizora (płaskiego). Wiem, że kulka na ścianie oddzielającej kuchnię od salonu. Kulko notorycznie oglądam Wasz dziennik i jestem pod wrażeniem. A inni mają inne pomysły? A może jakiś pomysł na aranżację łazienek i kuchni?

Pozdrawiam :D

Witaj alabaster33. Ja również miałem kłopot z płaskim TV. Otóż planuję go zainstalować pomiędzy schodami, a kominkiem, a to z tego względu, że inaczej nie będzie można rozprowadzić optymalnie nagłośnienia po salonie. I jeszcze jedno. Jak salon jest od południa (jak w naszym przypadku), to oglądanie TV po południu może byc kłopotliwe z uwagi na światło słoneczne. To moje zdanie. Może ktoś ma inne, chętnie zapoznam się.

Witam.

U nas od jutra zaczną murować z bloczków ściankę fundamentową...jak oczywiście przestanie padać ulewny deszcz. Nasz etap zawansowania nie pozwala myśleć, gdzie umiejscowić plazmę, raczej zastanawiamy się czy nie zrobić "prostego" dachu (bez załamania). Czy ktoś z Was już to zrobił lub zastanawiał się nad tym?

Pozdrawiam,

Pawel_S

Witaj alabaster33. Ja również miałem kłopot z płaskim TV. Otóż planuję go zainstalować pomiędzy schodami, a kominkiem, a to z tego względu, że inaczej nie będzie można rozprowadzić optymalnie nagłośnienia po salonie. I jeszcze jedno. Jak salon jest od południa (jak w naszym przypadku), to oglądanie TV po południu może byc kłopotliwe z uwagi na światło słoneczne. To moje zdanie. Może ktoś ma inne, chętnie zapoznam się.

No właśnie też uważam, że umiejscowienie telewizora naprzeciwko okna nie jest szczęśliwym rozwiązaniem z uwagi na światło. A przy kominku się zmieści? Ta ścianka jest niebezpiecznie krótka, nie chciałabym uzyskać efektu wciśnięcia pomiędzy kominkiem i schodami. Próbowałeś to może jakoś rozrysować? Idealnym dla mnie rozwiązaniem byłoby zamienić kominek i telewizor miejscami, ale to raczej nie wchodzi w grę z uwagi na komin. Chyba jednak na ściance oddzielającej kuchnie :-?

Pozdrawiam :D

Co do nagłosnienia w salonie przy TV na scianie "wolnostojącej" to moj maz jest fanem tych zagadnien i zostało ono rozprowadzone jak najbardziej optymalnie, wiec sie da:)

My nie bralismy innej sciany pod TV pod uwage, nawet ja poszerzylismy o jedna cegle zeby zmiescil sie tam TV odpowiednio duzy (przy komninku raczej duzy nie wejdzie).

A poza tym wg nas telewizor przy kominku szybko stanie sie sercem salonu (zamiast patrzec w tanczace ognie w kominku wzrok machinalnie bedzie skupiany na obrazie z TV), a tego chcemy uniknac. Nawet zastanawiamy sie czy kupowac od razu telewizor, cz nie pomieszkac sobie troszke bez.

Ale zaznacza, ze to jest oczywiscie nasze zdanie:) Nie chce krytykowac innych rozwiazan i pomysłów.

Na oknach mamy rolety wiec przy przeszkadzajacym swietle - rolety beda miały uzytek:)

Co do podgiecia dachu-chcielismy z tego zrezygnowac bo dachowcy na castingach dodatkowo sobie chcieli za to liczyc. Ale ostatecznie ten nasz wykonal nam to podgiecie w cenie wiec zrobilismy:)