monika i lukasz 16.11.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Ja już wymiar znam - mniej więcej - zmierzyłam sobie. Tylko mnie jakoś przeraża, że w tej chwili łazienka ma rozmiar mojego obecnego mieszkania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 16.11.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 My teraz mieszkamy w takiej ciasnocie, że śmiejemy się, że jak zamieszkamy w alabasterku, to wszyscy będziemy przesiadywać w pokoiku - gabinecie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jusmar 23.11.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Wszystko się zgadza, piętro po podniesieniu ściany kolanowej bardzo sie powiększa a najbardziej pomieszczenia nad garażem. Nasz projekt z jednym garażem a łazienka ma 25m, czyli naprawdę sporo ale spokojnie da się zaaranzować pozdrawiamy jusmar http://www.jusmar.alabaster.mojabudowa.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 24.11.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Witam wszystkich obecnych i przyszłych posiadaczy Alabastra Troche późno trafiłam na to forum bo mój domek już stoi, w stanie surowym zamkniętym Ale jak to się mówi lepiej z małym poślizgiem niż wcale. Chciałabym się dowiedzieć od bardziej zaawansowanych Alabastrowiczów jaki piec do ogrzewania domu poleciacie? Tam gdzie będe mieszkać nie ma gazu także taki piecyk odpada. Zastanawialiśmy sie z mężem nad jakimś piecem na wszystko z zasobnikiem ale nie wiem co mogłoby nam sie zmieść w takiej małej i wąziutkiej kotłowni. A potrzebujemy piec o mocy 25 KW. Dzieki za wszelkie info. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziółka 24.11.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Ja polecam piec kostrzewa http://www.kostrzewa.com.pl/opis-kotla-5387.html ma go osobiści choć jeszcze nie przetestowałem ale jest na wszystko mam nadzieje ze będę zadowolony. Piec zajmuje trochę miejsca ale nam się zmieścił tylko myśmy przesuwali ścinkę kotłowni w stronę garażu. Wiec musicie sobie sprawdzić po wymiarach czy wam się zmieści. Zapraszam do galerii są tam zdjęcia pieca.http://picasaweb.google.com/toziolko/NaszALABASTER2G?feat=directlink pozdr,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziółka 24.11.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Dokładnie łazienka po podniesieniu ścianki wychodzi bardzo fajna nasza wyszła 23m2 po podłodze. Zapraszam do galerii ostatnie fotki pokazują górną łazienka prawie ukończona. Dla zainteresowanych my odsunęliśmy wannę żeby była funkcjonalna i od ścianki kolankowej z dwóch stron ok 65cm i tam z jednej strony zrobiliśmy półki wnękowe. A ściankę przy oknie dachowym odsunęliśmy 30cm żeby nie powstała duża wnęka po odsunięci wanny. Wiec przez to łazienka się już trochę zmniejszyła i zrobiła bardziej kwadratowa. Galeria: http://picasaweb.google.com/toziolko/NaszALABASTER2G?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 24.11.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Tomku, podglądamy Twoją galerię od dawna - imponująca!Kiedy przeprowadzka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziółka 24.11.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 chcielibyśmy się przeprowadzić jak najszybciej - jak wszyscy budujący ale na pewno nam jeszcze ze 2 miesiące- prace takie jak malowani, kładzenie paneli itp. będziemy robić sami. Wracając do tematu schodów to trzeba liczyć od 17tys w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 24.11.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Dzieki wielkie. Sprawdze co to za cudeńko. My usuneliśmy całkowicie ścianke pomiędzy kotłownia a pomieszczeniem gospodarczym, także mamy jedno długie pomieszczenie. Tylko żałuje że nie przesunęliśmy komina w strone ściany, co dało by więcej miejsca na piec i jego lepsze ustawienie oraz nie utracilibyśmy powierzchni do góry w łazience i w jednym z pokoi. A tak to mamy dodatkowe schowki ...A słyszałeś coś może na temat pieców defro? Obiło mi się o uszy ze tez sie sprawdzają całkiem całkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziółka 25.11.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Swojego czasu też byłem zanteresowany kotłami DEFRO, ale wybrałem KOSTRZEWE ze względu na posiadaną możliwość spalania peletów i ekogorszku, a DEFRO tego nie miał. Z tego co wiem teraz DEFRO też ma takie uniwersalne piece, tylko one nie mają sondy lambda a KOSTZREWA ma Ogólnie, na podstawie tego co czytałem, uważam że DEFRO to też dobre piece. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 25.11.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 (edytowane) Elwirka macie już ściany w garażu? My mieliśmy ten sam problem - piec na różne paliwa stałe do małej kotłowni. Przede wszystkim nie zrobiliśmy ścianki działowej w kotłowni. Przesunęliśmy komin - tego już nie możecie niestety zrobić. Uwierz mi kombinacji alpejskich z tym było, chyba tydzień debatowania zanim zdecydowaliśmy. I jeszcze powiększyliśmy kotłownie kosztem garażu robiąc wnękę. Możesz zobaczyć w galerii. właśnie po to, żeby zmieścił się piec i można było do niego węgiel wrzócić normalną łopatą nie stojąc przy tym na dworze Jeżeli chodzi o samo kocioł to my myślimy o HEF MASTER UNIT http://www.hef.com.pl/master_m_uni,2,04.html ale jeszcze nie zapadła ostateczna decyzja. Edytowane 25 Listopada 2010 przez monika i lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 25.11.2010 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 To i ja muszę powiedzieć, że faktycznie kotłownia jest b. mała i nieobstawna. Z racji tego, że nie mamy garażu w domu, powiększyliśmy kotłownię i to sporo - wg. sugestji p. hydraulika. Piec będzie stał z drugiej strony komina. My wstępnie zdecydowaliśmy się na piec żeliwny RECO http://www.ekoszok.pl/reco.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 26.11.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Właśnie ze względu na małą powierzchnie w kotłowni musielismy dokonać paru zmian. My w domku mamy już wszystkie działówki. A jeśli chodzi o garaż to nawet jest już wytynkowany, gdyż trzeba było to zrobić na gotowo zanim została zamontowana brama garażowa wraz z mechanizmem. Tak doradził nam monter i miał racje, bo jakby przyszła najpierw brama z mechanizmem to tynkarz miałby dużo zabawy z wytynkowaniem i zatarciem np sufitu, na którym jest ów mechanizm. A jeśli chodzi o ścianki w garażu to tak jak napisałam nie ma działówki między pomieszczeniami, a dodatkowo przesunęliśmy ściankę między tymi pomieszczeniami a garażem zmniejszając troche garaż. Dokłądnie tak samo zastanawialismy sie jak tu nałozyć cokolwiek do pieca i wziąć zamach łopata. Prawie niewykonalne!!! Szkoda tylko, że zgapiliśmy sie z tym kominem, ale już na to nic się nie poradzi Powiem Wam, że ten piec spędza mi sen z powiek. Jest tego tyle na rynku i trzeba wybrać coś porządnego i dodatkowo jeszcze nie przepłacić! My cały czas zastanawiamy sie nad tym DEFRO DUO http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=254&Itemid=222 Popatrze jeszcze na te piece, nad którymi Wy sie zastanawiacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 26.11.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Elwirko a czym chcesz palić w piecu? To jest główne pytanie przy wyborze. My chcemy palić ekogroszkiem, węglem, ale przede wszystkim miałem węglowym.I tutaj bardzo ważny jest ten ślimak w podajniku. Ja się dokładnie nie znam, bo to mój facet się tym zajmuje, ale ztego co mi tłumaczył to przy paleniu miałem powstaje taki problem, że jak ten opał jest zbyt mokry to się nie zsypuje. i ten slimak wybierze miał ze środka, a reszta zostaje na ściankach i nie jest podawana do pieca, więc trzeba co chwile iść tam w podajniku zamieszać. Dlatego ważne jest, żeby właśnie ten ślimak był taki, że zbiera dokładnie wszystko. Z tego co oglądałam to piec, o którym myslicie jest przede wszystkimna pelet i jakieś biomasy, rozumię, że to jest główne paliwo, którym chcecie palić? A odnośnie ułożenia komina to wierz mi, że to była masakra. Mój przez tydzień chodził kombinował, męczył mnie ustawieniami pieca i komina, debatowali nad tym wszyscy: ja, mój, teśvciowa, kierownik budowy, murarze, szef ekipy, brat.... Ach masakra. No i w końcu przesuneli go pod ścianę na maksa, a piec będzie stał pod kontem. Narysowałam ci rysunek poglądowy może coś pomoże http://lh5.ggpht.com/_kVV8DlY7KwE/TO9_sdMAhjI/AAAAAAAAAgM/73qDf-sHsw4/kot%C5%82ownia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 26.11.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Moniko najbardziej chyba nam zależy na koksie, węglu,ekogroszku i drewnie.W razie czego pellety tez moga być. Generalnie co będzie tym się będzie palić.Dlatego szukam pieca z podajnikiem. Moj mąż też mi mówił na temat tego ślimaka, że to bardzo ważna rzecz. A jak go nie ma to tak jak pisałaś o wiele więcej roboty się robi dla Ciebie . Widze ze chcemy palić podobnymi rzeczami. Oglądałam ten wasz piecyk i szczerze to nie spotkałam się z takim producentem, ale muszę poczytać cos więcej. Tomek też mi podesłał linka z piecem z kostrzewa http://www.kostrzewa.com.pl/opis-kotla-5387.html. ale on jest chyba generalnie na pellety i ekogroszek. Ten defro widze ma podstawowe pellety ale tez mozna palić węglem i drewnem. Także widzisz ze wybór nie jest taki łatwy. Dzieki bardzo za Twój rysunek. U mnie taki układ odpada bo ja mam zrobione drzwi od garażu po drugiej stronie pomieszczeń gospodarczych, czyli dokładnie za Twoim kominem. Także u mnie wnęka wypada naprzeciwko Twojego okna, gdyż mąż chciał tam zrobić sobie składzik opału. Generalnie w Twoim wariancie jest więcej miejsca na piec niż w moim. Jak już się na coś zdecyduje to będę tak jak Wy cudować i kombinować jakby tego wielkoluda zmieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziółka 26.11.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Ellwirka ten kocioł Defro Duo to nie wiem czy wiesz ale on tylko z podajnika ma pellety a węgiel i drewno to jest załadunek ręczny. Jeżeli twoim głównym paliwem maja być pellety to spoko ale z tego co piszesz chcesz palić wszystko i to z podajnika. To zdecydowanie lepszym wyborem będzie http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=526&Itemid=523&lang=pl lub http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=524&Itemid=522&lang=pl Maja nawet możliwość sterowania pompo podłogówki tylko sterowanie siłownika zaworu mieszającego z dodatkowa opłatą ale watro to mieć Albo jeszcze http://www.klimosz.pl/ling-duo.html pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 27.11.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Dzieki Tomku, Rzeczywiście ten defro duo jest przede wszystkim na pellety. A te co mi podesłałeś są bardziej elastyczne jesli chodzi o palenie. Musze porozmawiać z mężem i podejmiemy jakaś decyzje bo musimy kierować sie jeszcze gabarytami pieca bo nie wiemy dokałdnie co nam się zmieści w tym naszym "schowku". A mam jeszcze pytanko. Jako że jestem tu nowa to nie mam jeszcze galerii budowy. Jestem w trakcie tworzenia jej na picassie. W jaki sposób dodać później link mojej galerii żeby była widoczna i dostępna dla reszty ludzi z forum? dzieki pozdrawiam Elwirka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziółka 28.11.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Witam! Kopiujesz linka galerii z picassy i wklejasz na stronie forum mulatora w Ustawienia -> Edytuj sygnaturę. I w stopce twojego posta będzie link do galerii dostępny dla wszystkich Powodzenia z chęciom odwiedzę twoja galerie. pozdr, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 28.11.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Dzięki wielkie Tomek Mam nadzieje ze znajdziesz coś ciekawego Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 29.11.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Ellwirka, bardzo ładna galeria:) Będę podglądać Pozdrawiam, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts