Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie Alabastrowicze!

Wprawdzie nie buduję dokładnie Alabastra, ale projekt jest podobny i troszkę wzorowałem się na nim zamawiając "indywidualniaka".

Jestem na etapie zabudowywania poddasza i Ja u siebie daję dwie warstwy Super Maty po 18 cm.

Trochę to zmniejsza wizualnie poddasze, ale myślę, że warto.

Na tapecie mam wygląd sufitów (gdzie podwieszać) oraz oświetlenie tj ile punktów i gdzie (bo jeszcze można to zmienić).

Mam nadzieję, że na koniec grudnia lub początek stycznia uruchomię ogrzewanie i nie trzeba więcej palić w kozie :)

Pozdrawiam wszystkich i bacznie śledzę Wasze poczynania :)

• 2 weeks później...

Witam ponownie! Sorki że sie nie odzywałam ale nie miałam zbytnio o czym... Zdjęć niestety żadnych nie mam, ale tak mnie rozochociciliście ze może pstrykne jakąś fotke naszej pieknej dzialeczce a na razie musicie wierzyć na słowo ze urocza:)

A z wiesci to po 2 latach użerki na gwiazdkę dostalismy wreszcie POZWOLENIE, wiec mozna sie spokojnie szykowac do wykopkow na wiosne!

Pozdrawiam gorąco i bede dalej podziwiac z zazdroscia Wasze postępy:)

• 2 weeks później...

Wszyscy ucichnęli, ale może ktoś coś podpowie:

- ile kosztowała was elektryka w alabastrze? pewnie juz pytałam, ale :)

- ile potrzebnych było rurek na wod-kan i jak to wyszło cenowo?

- jakie robiliście tynki, ile tego wyszło i za ile?

Ufff. To chyba wszystko.

U nas może niedługo dach się skończy :D ale uwierzę jak zobaczę.

Poza tym wod-kan-co zrobi nam chyba Łukasza kuzynki mąż. Wod-kan 1 300 zł co - 3 000 zł. To chyba dobra cena, co? no i w związku z tym zastanawiam się ile wychodzi materiał. on może zacząć już. Nie chce jeszcze ruszać ostatniej transzy kredytu i zastanawiam się czy dam radę za gotówkę. przynajmniej z wod-kan. Bo z CO to raczej nie ma szans.

Monika i Łukasz,

jeśli chodzi o kocioł to nam instalator doradził 15 Kw. Temat pieca przewija sie u nas już od dłuższego czasu, ale jak na razie nie wiemy na co się zdecydować. Najprawdopodobniej będzie to któryś z serii Defro Duo , gdyz zalezy nam na podwójnym palenisku ( zasobnik, żeby można było sobie ekogroszku nasypać oraz normalny ruszt na wszystko inne co tylko do głowy nam przyjdzie ;) .

U nas elektryka sporo kosztowała, na pewno ponad 10 tys, no ale przewodów poszło strasznie dużo. Nie pamiętam ile to, bo mąż się tym zajmował.

Instalacja wod-kan-co dopiero będzie montowana więc tu nie pomogę a i do tynków nam jeszcze daleko.

Obecnie chłopaki kręcą regipsy na poddaszu. Powolutku, powolutku, ale praca posuwa się do przodu.

Pozdrowionka dla wszystkich

Dzięki za informacje.

Kierownik budowy doradzał nam ok. 22 kW. ty Elwirko zrobiłaś dach jak w projekcie. My zmieniliśmy i domek nam się "spasł" :) jest sporo większy. Co do pieca my chyba zdecydujemy się na Skamp P Premium. w tej chwili wydaje nam się najatrakcyjniejszy.

Elektryka sporo wyszła, ale dużo zależy od "bajerów". Zobaczymy jak to będzie u nas. narazie wycena robocizny to rząd od 2 000 do 3 500 zł netto. Zobaczymy.

pozdrawiam,

Monika

My budujemy z pustaka ceramicznego firmy wienerberger porotherm 25. Są takie pustaki, których teoretycznie nie trzeba później ocieplać. Ale mówiąc szczerze dla nas miały cenę zaporową. I doszliśmy do wniosku, że ten tańszy pustak + ocieplenie i tak się bardziej opłaca. Będziemy dawać 17 cm styropianu. Chcemy miec ciepły domek

My budujemy z pustaka ceramicznego firmy wienerberger porotherm 25. Są takie pustaki, których teoretycznie nie trzeba później ocieplać. Ale mówiąc szczerze dla nas miały cenę zaporową. I doszliśmy do wniosku, że ten tańszy pustak + ocieplenie i tak się bardziej opłaca. Będziemy dawać 17 cm styropianu. Chcemy miec ciepły domek

Dzięki bardzo za odpowiedź. Bo dla mnie kobiety to ciężki wybór. Ale chyba zdecyduję się na Twoje rozwiązanie.

Pozdrawiam