JoannaMariusz 10.12.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Moje kochane, w takim razie życzę Wam i sobie miłego szusowania w bliższym lub dalszym czasie. A co tam, na stoki:DPS Moniko, u nas eurusy się nie utrzymają, bo muszą być ciągle w obrocie, a PLN - wiadomo - życie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 10.12.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 A powracając do tematyki związanej z budową, ile cm dawaliście ocieplenia dachu. Chodzi mi o watę między krokwiami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 12.12.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witajcie Alabastrowicze! Wprawdzie nie buduję dokładnie Alabastra, ale projekt jest podobny i troszkę wzorowałem się na nim zamawiając "indywidualniaka". Jestem na etapie zabudowywania poddasza i Ja u siebie daję dwie warstwy Super Maty po 18 cm. Trochę to zmniejsza wizualnie poddasze, ale myślę, że warto. Na tapecie mam wygląd sufitów (gdzie podwieszać) oraz oświetlenie tj ile punktów i gdzie (bo jeszcze można to zmienić). Mam nadzieję, że na koniec grudnia lub początek stycznia uruchomię ogrzewanie i nie trzeba więcej palić w kozie Pozdrawiam wszystkich i bacznie śledzę Wasze poczynania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 13.12.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Witamy, witamy i też chętnie śledzimy Twoją budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 13.12.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 JurekM toż to alabaster jest Ja sie pochwalę, dzisiaj wstawiają nam bramę garazową. Zawarłam też sojusz z Panem od dachu podobno mają skończyć w tym tygodniu. kominy gotowe, okna wmontowane. niewiele zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 15.12.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Tomek zazdroszczę etapu na którym jesteś Bardzo podoba mi się Twoja łazienka do góry. Dolna zresztą też Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 22.12.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Pracujecie jeszcze? Bo my już kończymy. jeszcze pan od dachu ma kilka gąsiorów i finito. Czekamy do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretka_33 03.01.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Witam ponownie! Sorki że sie nie odzywałam ale nie miałam zbytnio o czym... Zdjęć niestety żadnych nie mam, ale tak mnie rozochociciliście ze może pstrykne jakąś fotke naszej pieknej dzialeczce a na razie musicie wierzyć na słowo ze urocza:) A z wiesci to po 2 latach użerki na gwiazdkę dostalismy wreszcie POZWOLENIE, wiec mozna sie spokojnie szykowac do wykopkow na wiosne! Pozdrawiam gorąco i bede dalej podziwiac z zazdroscia Wasze postępy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 12.01.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wszyscy ucichnęli, ale może ktoś coś podpowie: - ile kosztowała was elektryka w alabastrze? pewnie juz pytałam, ale - ile potrzebnych było rurek na wod-kan i jak to wyszło cenowo? - jakie robiliście tynki, ile tego wyszło i za ile? Ufff. To chyba wszystko. U nas może niedługo dach się skończy ale uwierzę jak zobaczę. Poza tym wod-kan-co zrobi nam chyba Łukasza kuzynki mąż. Wod-kan 1 300 zł co - 3 000 zł. To chyba dobra cena, co? no i w związku z tym zastanawiam się ile wychodzi materiał. on może zacząć już. Nie chce jeszcze ruszać ostatniej transzy kredytu i zastanawiam się czy dam radę za gotówkę. przynajmniej z wod-kan. Bo z CO to raczej nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 12.01.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Ech, ja np. siedzę cicho, bo nic się nie dzieje. Może w drugiej połowie lutego powstanie więźba, ale oczywiście jak nie będzie mrozów.Pozdrawiam wszystkich budujących nieprzerwanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 13.01.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 stał się cud i skończyliśmy dach a tak poza tym to nadal dręczą mnie powyższe pytania. i doszło do nich jeszcze jedno: - jakiej mocy kocioł na paliwa stałe, żeby ogrzać alabasterka?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 13.01.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Monika i Łukasz, jeśli chodzi o kocioł to nam instalator doradził 15 Kw. Temat pieca przewija sie u nas już od dłuższego czasu, ale jak na razie nie wiemy na co się zdecydować. Najprawdopodobniej będzie to któryś z serii Defro Duo , gdyz zalezy nam na podwójnym palenisku ( zasobnik, żeby można było sobie ekogroszku nasypać oraz normalny ruszt na wszystko inne co tylko do głowy nam przyjdzie . U nas elektryka sporo kosztowała, na pewno ponad 10 tys, no ale przewodów poszło strasznie dużo. Nie pamiętam ile to, bo mąż się tym zajmował. Instalacja wod-kan-co dopiero będzie montowana więc tu nie pomogę a i do tynków nam jeszcze daleko. Obecnie chłopaki kręcą regipsy na poddaszu. Powolutku, powolutku, ale praca posuwa się do przodu. Pozdrowionka dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 13.01.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Dzięki za informacje. Kierownik budowy doradzał nam ok. 22 kW. ty Elwirko zrobiłaś dach jak w projekcie. My zmieniliśmy i domek nam się "spasł" jest sporo większy. Co do pieca my chyba zdecydujemy się na Skamp P Premium. w tej chwili wydaje nam się najatrakcyjniejszy. Elektryka sporo wyszła, ale dużo zależy od "bajerów". Zobaczymy jak to będzie u nas. narazie wycena robocizny to rząd od 2 000 do 3 500 zł netto. Zobaczymy. pozdrawiam, Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 21.01.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Pytanie do tych co zmienieli układ dachu i już ocieplali poddasze. Ile wyszło Wam m2 wełny? Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniar_27 23.01.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Witam Właśnie zakupiłam projekt Alabaster 2G. Dzięki Waszej pomocy, gdyż przeczytałam forum od deski do deski i Wasze spostrzeżenia ułatwiły mi wybór. Jak wszystko dobrze pójdzie to wiosną ruszam zbudową. Pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniar_27 25.01.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witam Mam małe pytanie do Joanny i Mariusza bądź Moniku i Łukasza. Z czego budujecie Swoje alabastry ? Czy to cegła kratówka czy pustak ceramiczny ? Jeśli to pustak czy to prawda, że potem domu nie trzeba już ocieplać ?Z góry dziękujePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 27.01.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 My budujemy z pustaka ceramicznego firmy wienerberger porotherm 25. Są takie pustaki, których teoretycznie nie trzeba później ocieplać. Ale mówiąc szczerze dla nas miały cenę zaporową. I doszliśmy do wniosku, że ten tańszy pustak + ocieplenie i tak się bardziej opłaca. Będziemy dawać 17 cm styropianu. Chcemy miec ciepły domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniar_27 27.01.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 My budujemy z pustaka ceramicznego firmy wienerberger porotherm 25. Są takie pustaki, których teoretycznie nie trzeba później ocieplać. Ale mówiąc szczerze dla nas miały cenę zaporową. I doszliśmy do wniosku, że ten tańszy pustak + ocieplenie i tak się bardziej opłaca. Będziemy dawać 17 cm styropianu. Chcemy miec ciepły domek Dzięki bardzo za odpowiedź. Bo dla mnie kobiety to ciężki wybór. Ale chyba zdecyduję się na Twoje rozwiązanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 28.01.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 eh, jeszcze mniustwo takich ciężkich wyborów przed nami najgorsze, że co fachowiec to inna teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 28.01.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Nasz domek budowaliśmy z niemieckiego pustaka ceramicznego EDER - równiutki jak klocki lego, wymiary identyczne jak POROTHERM 25 Moniki i Łukasza. Trzeba ocieplać i ocieplimy styropianem, chyba 15 cm. Życzę trafnych wyborów podczas budowy;)Pozdrawiam, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts