ellwirka 18.02.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Max u nas tez była podnoszona ścianka kolankowa o 2 pustaki. Przy pracach na budowie tez nam zaproponowano kucie wieńca ale my się nie zdecydowaliśmy i teraz u nas ta przestrzeń "nieużytkowa" jest pod mniejszym kątem. Jak chcesz to zapraszam do galerii, tam znajdziesz jakieś fotki jak to wygląda. U nas dach kosztował koło 70 tys : - więźba - 12 tys ( ale zostało nam z kubik drewna) - robocizna więźba 10 tys - dachówka nelskamp f10 + akcesoria + rynny + okna dachowe 35,5 tys - robocizna pokrycie + obłożenie kominów + osadzenie okien 18 tys My mamy jednak troche inną konstrukcje dachu, bo nie zmienialiśmy jej i jest taka jak oryginalnie w projekcie. Na pewno dach jest jednym z większych wydatków, ale czasami warto troszke dołożyć żeby domek fajnie się prezentował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 18.02.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 No, tak się domyśliłam Moniko, że u Ciebie za całość, ale wiem też, że za położenie dachówki fachmany biorą więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 18.02.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 max chyba jednak nie zupełnie. Moja robocizna miała wyjść 21 000 zł. Wyszło więcej przez naszą głupotę i troszkę lenistwo Czyli dachówka + robocizna za całość to 36 500 zł. Joanna pisze, że u niej wychodzi 22 000 zł. Do tego musisz doliczyć obróvke kominów ( u nas 1 200 zł), montaż okien dachowych ( niektórzy śpiewają nawet po 300 zł za stówkę), pokrycie dachu folią, rynny, deska czołowa.... Wiadomo, że każdy ma swoje racje. I wybiera to co dla niego najfajniejsze, ale chyba wolałabym wziąć np. tańszą dachówkę czerwoną, ale jednak ceramikę. Chociaz być może to tylko takie moje dachowe skrzywienie. powodzenia w negocjacjach cenowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 18.02.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) tez bym chcial dachowke ;] ale jezeli mialbym do wyboru czerwona dachowke czy czarna blache jednak wezme blache ;]wszytsko sie okaze jak mi wpadnie typ i wyliczy mi wszystko no i ile zaspiewa sobie dokladnie moja ekipa od dachu bo maja mi powiedziec ostateczna cene wszystkiego ;] a okna dachowe wstawialiscie takie jak w projekcie czy wieksze ?? Edytowane 18 Lutego 2011 przez max_bartnik1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 18.02.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 My mamy takie okna jak w projekcie 140x 70. Szersze to za bardzo Ci chyba nie wyjda, bo jest to uzależnione rozstawem krokwi. Jedyne co mozesz zrobić to je wydłużyć, chyba ze ,masz szerszy rozstaw krokwi, My dodatkowo dodaliśmy jedno okno w sypialni od frontu, bo troche ciemnawo było. Załuje troche że nie dałam jeszcze jednego w 3 sypialni, która u nas jest tam gdzie łazienka w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 18.02.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 ale ogolnie jest wystarczajaco jakos tego swiatla czy na 160 by to lepiej wygladalo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 18.02.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 w sypialniach gdzie sa balkony i po jednym oknie dachowym, jak u nas, światła jest wystarczająco. My zlikwidowaliśmy wnękę na górnym korytarzu i metraż ten dołączyliśmy do sypialni od frontu. Łazienke mamy tam gdzie w projekcie jest 3 sypialnia i tam jak najbardziej 2 okienka dają radę. Wolałabym mieć wiecej światła w tym 3 pokoiku , ale jeśli Ty masz tam łazienke jak w projekcie to też wydaje mi się, że jest wystarczające. Pewnie, że im więcej światła tym lepiej, a jeśli wydłużyłbyś okno o 20 cm to wydaje mi się że mogłoby to dobrze wyglądać. Musiałbys sie tylko dowiedzie o cene takich niestandardowych okienek i zastanawić się czy gra jest warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 18.02.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 za okna dachowe 140 gosc mi powiedzial 7300 a za 160cm - 8500 a wy jak placiliscie za okna to jest jakas rozsadna cena ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 18.02.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 My płaciliśmy 1500 zl za sztuke a mamy okienek 6 szt. Kupiliśmy okna firmy Roto, wysokoosiowe, drewniane. A Ty na jakie chcesz się zdecydować? I czy cena, która podał Ci sprzedawca to jest z kołnierzem zewnętrznym czy jakos tak to się nazywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 18.02.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 z fakro z nawiewnikiem i to jest cena juz ze wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 19.02.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 No to koleś zrobił Ci dobrą cenę. My okna kupowaliśmy latem zeszłego roku, więc trochę już je mamy. Teraz musisz tylko zadecydować czy te mniejsze czy większe. Ale wydaje mi się, że 160 mogłyby ciekawie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 19.02.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Max my mamy tylko 4 okna dachowe. dwa w łazience i dwa w pokoju nad garażem. Zrezygnowaliśmy z okien w pokojach gdzie są balokony i uważam, że to była dobra decyzja. Światła jest wystarczająco dużo. Jak dla mnie ok. Okna mamy z fakro. W łazience te z pcv PTP-V U3 rozmiar 70/140. W pokoju drewniane FTP-V U3 70/140 i FPP-V U3 w rozmiarze 114/140. Całość wraz z kołnierzami kosztowała 4 382 zł. Jak chcesz mieć okno szersze niż w projekcie musisz powiedzieć na etapie więźby, żeby przygotowali Ci otwór. Tutaj fotki tego większego okna: i okna w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 19.02.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 aaa no i jeszcze negocjuj cene, bo trochę duzo chce za te twoje okna Wiem, że spokojnie 30% od ceny w katalogu można dostać, a pewnie jakby się człowiek uparł to więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 19.02.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 ale , ale . Ile masz okienek? bo ja kierowałam się liczbą jaką my mamy. Na 6 szt to jest dobra oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 19.02.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 okien chce tyle ile w projekcie i mniej wiecej podobnie rozlozone jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 19.02.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Pewnie,że jak się da to trzeba cene negocjować My dokładaliśmy okno w pokoju z balkonem gdzie nie było go w projekcie i jesteśmy zadowoleni. Pokoje mają ponad 30 m2 i są fajnie doświetlone. Poza tym okna połaciowe tez fajnie wyglądają. Ale każdy według uznania dopasowuje projekt do swoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 19.02.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Z tego co pamiętam w projekcie jest 7 okien. Więc tym bardziej ta oferta wydaje mi się atrakcyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 19.02.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 jedno jest pewne okno zawsze mozna dolozyc nawet po skonczonej robocie ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 19.02.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) mam 4 okna, w tym jedno w wymiarach niestandardowych, które jest droższe. Ale licząc równo całkowity koszt okien z kołnierzami podzielony na 4 sztuki wychodzi średnio 1095,50 na sztukę. u Maxa 7 300 / 6 = 1216,66 zł biorąc pod uwagę, że to ten sam producent to.... musisz jeszcze pomarudzić Jeżeli chodzi o ilość to oczywiście fajnie mieć więcej okien dachowych. Mnie jesdnak przerażała wizja mycia. budujemy na śląsku, więc generalnie jest sporo pyłu. A na takich oknach to mocno widać. Więc patrzyłam na to praktycznie. A jak mówił Max, gdy by coś zawsze można dołożyć Zresztą u nas okna montowali na samym końcu jak już dach był praktycznie położony. więc mieliśmy sporo czasu, żeby wszystko przemyśleć i wiedzieliśmy ile światła gdzie będzie. Edytowane 19 Lutego 2011 przez monika i lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 19.02.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) 7300 za 7 okienek ;] w tyn jeden zestaw zespolonych sadzac po waszych cenach oferta wydaje mi sie atrakcyjna ;] Edytowane 19 Lutego 2011 przez max_bartnik1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts