Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

Elwirka to jest inny piec. nasz to firma sekom-pleszew. Zależy nam na tym piecu, z powodu ich palnika brucer - jedynego na rynku. Podobno jest rewelacyjny - tak twierdzi Łukasz.

A odnośnie wyboru pieca to ja poprostu próbuję Łukaszowi pomóc. Bo on by nie pisał na forum, bo nie lubi. Tak samo by nie prowadził bloga. Dlatego ja tutaj sie udzielam, a potem on sobie czyta i wyciąga wnioski :D Poza tym ja mam ciągły dostęp do sieci, bo pracuję przy kompie :D a on nie zawsze....

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aha :) No to jeśli jest to coś innego no to pewnie nie warto sobie zawracac tym głowy :) Jest tyle tych pieców na rynku że można sie pogubic.

Monika dobra żona z Ciebie :) Mojemu mężowi też się nie chciało tego wszystkiego pisac także to ja jestem głównym "działaczem" na forum. Co ci nasi mężowie by bez nas zrobili haha ;)

Przyszła żona hahaaha, może daltego taka dobra :p w sierpniu się hajtamy :D

odbiegając od tematów piecy. Właśnie szukam materiałów elektrycznych na domek, więc rozsyłam maile z prosba o oferty. Oferta I 5 4 00 zł. Oferta II 5 000 zł. Oferta III 4 200 zł. Oferta IV - 3 800 zł!!!!! za tą samą ilość tego samego materiału tej samej firmy.

\

ja go lubie rozpieszczać, bo on się tak fajnie cieszy :) jak trzylatek na widok kinderniespodzianki :D

Ale, żeby nie było tak dobrze to z góry zaznaczyłam, że sprzątać nie będę :D poza tym działam ochronnie,. Bo Łukasz lubi rozdzielać zadania, więc mógłby dojśc do wniosku, że nic nie robie na budowie i kazać mi zamiatać, wnosić deski do góry czy inne takie dziwne. Więc ja już wolę tutaj sobie z Wami poklikać i przecież też ciężko pracuję na budowie. :D

my komin przesuwaliśmy na etapie budowy. Nie w trakcie adaptacji. Ponieważ bedziemy mieli piec na węgiel z podajnikiem, a kotłownia jest mała to trochę się nakombinowaliśmy. Myśleli wszyscy, my, mama, murarze, majster, kierownik budowy, szwagier. masakra jakaś i milion koncepcji. trzy dni kombinowania. Generalnie chodziło o to gdzie umiejscowić piec, żeby go potem można było ładować bez stresu. Gdyby komin został tam gdzie był, to albo musielibyśmy kupić jakiś mały kociołek tylko na ekogroszek, albo trzeba by było ładować piec z podwórka, przez drzwi, albo okno z kotłowni, bo inaczej by się człowiek łopatą nie zamachnął :) Komin jest przesunięty na maksa do zewnętrznej ściany i troszkę w stronę garażu - zmniejszyliśmy garaż o 70 cm z jednej strony, żeby powiekszyć kotłownie. Doszliśmy do niosku, że przecież dwóch ogromnych aut nie będziemy mieli :)

niestety nie mam zdjecia z wnętrza garażu, ale cykne fotkę i wrzuce jutro najpóźniej w środę. A tutaj kilka zdjęć jak to wygląda:

zdj%C3%84%E2%84%A2cie.jpg

PICT3888.JPG

u góry:

PICT3898.JPG

i rysunek poglądowy kotłowni:

kot%C5%82ownia.jpg

Dziękuje za informacje. Ja wprawdzie będę miała ogrzewanie gazowe ale dzięki przesunięciu komina uniknę dodatkowych wnęk ( wyczytane z forum) :-)

Max ja nie kumałam, ze dach jest w projekcie inny niż u wszystkich dopóki nie zobaczyłam zdjęć u elwirki. I też cały czas mówiłam robimy jak w projekcie. Mój mi tłumaczył, że zmieniliśmy, ale się poddał. Bo ja widziałam mnustwo alabastrów, ale wszystkie z dachem jak nasz i nie rozumiałam o co chodzi?! dopiero teraz wiem i cieszę się, że kierownik budowy kazał to zmienić. mieliśmy już drzewo i więźbę zaczętą, co się ten pacan od dachu nagadał z tego powodu to szkoda nerwów, żeby wspominać. no ale zrobił jak kierownik kazał i bardzo mnie to cieszy :)

A dach wyszedł tak:

-12 200 zł więźba. Ale zostało nam sporo drzewa. podejrzewam, że spokojnie 1 000 zł można było wydać mniej.

- 15 500 zł całość dachówki - liczone na 300 m2 - roben monza plus czarna glazurowana. Wiem, że czerwona dachówka jest tańsza.

- 5 000 zł dodatki systemowe ( jakieś folie, kosze, ławy i inne)

- 2 393 zł - rynny pcv galeco

- 1 200 zł - deska czołowa

- 1 400 zł - struktonit na kominy

- 23 400 zł robocizna ( miało być 21 000, ale doszło kilka spraw)

- ok 3 000 zł gwoździe, blaszki i inne takie duperele. Ten koszt w dużej mierze zależy od tego jak ten dach robią. nasz wszedzie ładował błaszki, więc to kosztowało dużo :)

Ja nadal nie wiem o co chodzi z tym dachem !?

Ania, u nas dach jest jak w projekcie czyli ma takie wypłaszczenia na końcach. Co za tym idzie przez łazienke i jeden pokój do góry przebiega belka zabierająca przestrzeń użytkową. Jest to spowodowane tym, że więźba robiona zgodnie z projektem nie strzela idealnie w róg budynku. Reszta Alabastrowiczów robiła dach inaczej niż w projekcie, czyli dach jest pod większym kątem i nie ma takich dużych wypłaszczeń. Zobacz sobie jak wyglada dach u mnei w galerii a potem porównaj sobie ten np u Moniki

Pozdrawiam

zobaczcie co znalazłam :) już zapomniałam, że był taki wątek :D

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?85571-Projekt-ALABASTER-z-paracowni-Krajobrazy&p=4593827#post4593827

przeczesywałam forum, bo jasabar sie niestety nie doezwał, liczyłam, że coś znajde w temacie pieca. No cóż, pieca nie znalazłam, ale moje pobożne wydatkowe życzenia i owszem :) no cóż człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem :D

ODPOWIEDŹ JASABARA NA MOJEGO MAILA:

Mamy 38kw, ale dlatego taki duży, bo chcemy dogrzewać pomieszczenie warsztatowe, które będzie dobudowane w pobliżu alabastra. Myślę,że 20-25kw to jest odpowiednia moc .

pozdrawiam

czyli biorąc pod uwagę, że mamy większy dom to chyba jednak ta 25kW bedzie dobre