ellwirka 24.03.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Max nie zgadzam się z Tobą, że kominek w domu to rzecz zbędna. Super jest posiedziec sobie przy kominku w zimny wieczór. Poza tym u nas kominek dodatkowo będzie grzał wszystkie pomieszcenia do góry poprzez grawitacyjne rozchodzenie się ciepła. To taka dodatkowa zaleta posiadania kominka Ale każdy sobie domek urządza wedle swoich potrzeb Jednak kominek to też nie taka tania inwestycja. Nam najtańszy wkład zaproponowali za 5,5 tys a gdzie całą reszta... Koszty, koszty i jeszcze raz koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 24.03.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Taaak, koszty, koszty, ale jak trzeba dokonać wyboru, to oby okazał się trafny. Ja napisałam do Jasabara, jak sprawuje się u nich wentylacja, prosząc o sugestie - może czegoś się dowiemy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 24.03.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Fajnie by było. My chcieliśmy na początku rekuperator ale za droga sprawa się okazał. Dlatego będziemy liczyc na nasza starą dobrą grawitację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jusmar 25.03.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Wracając do kwestii dachówki, nam mówiono że z Robenem są problemy a to krzywa a to pęka a tozamki puszczają itd. tyle tylko że większość opinii była od dekarzy bo inwesorzy mówili już odwrotnie. Pewnie gdybym nie dostał tak dobrej ceny i gwaracji na Creatona zdecydowałbym się właśnie na Robena. Creaton gwarancja niby 50 lat ale jak będzie to czas pokaze a teraz to można tylko gdybać. Najważniejsze, że chcieliśmy mieć dach czarny świecący i taki mamy:)Blacha natomiast na taki dach wychodzi dość sporo, ponieważ jest dużo odpadów, jednak dobrze połozona daje bardzo dobry i zblizony do dachówki efekt. Jeśli chodzi o wentylację u nas jest grawitacyjna, kuchnia w ścianie, salon i łazienki do kominków w dachówce, garaż i kotłownia osobne w kominie. Dodatkowo wszystkie okna dachowe Velux ze specjalną wentylacją (pozwala wymienić do 25m powietrza w pomieszczeniu w ciągu doby) a okna na parterze z mikrowentylacją. Po kilku miesiącach uzytkowania uważam że jest ok. Oczywiście reku to fajna sprawa ale trzeba pamiętać, że to kolejne urządzenie w domu które trzeba obsługiwać serwisować itd. bo przecież nie jest całkowicie bezobsługowe. Kominek zaś, uważam że to super fajna sprawa, nie dość, że w chwili działania całkowicie minimalizuje zużycie gazu, którym ogrzewamy, to jeszcze ten efekt palącego sie ognia wyzwala raczej same pozytywne emocje, ktos powie ale trzeba to czyscić, tak ale nie co dzień z czym można się przemęczyć przy bezobsługowym gazie. A koszt samego kominka i obudowy wcale nie jest az taki duży, no chyba że ktoś całkowicie rezygnuje z kominka wewnętrznego i zewnętrznego czyli nia ma komina, wówczas jest to już całościowo spory koszt. ps. woda trochę się poprawiła ale cały czas nie jest idealna, więc docelowo i tak czeka nas nowa studnia... pzdrjusmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 25.03.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Joanno my mamy 7 kominków wentylacyjnych na dachu. troszkę to kosztowało ( ale nie 300 zł za sztukę! tylko ok. 150 zł) I zrobimy wentylację grawitacyjną. rurami odprowadzimy do kominków. Jusmar u nas też właśnie takie rzeczy na Robena gadali. Ale ja sie uparłam, że chce takie i koniec. I dobrze, że postawiłam na swoim, bo nic się nie dzieje z dachówką, a dach mam jaki chciałam. Zawsze trzeba patrzeć na opinie rozsądnie A z kominkiem jest tak, że można zrobić mega drogi lub tani w zależności od tego kto do czego będzie go używał, albo nie robić wcale bo to już chyba rzecz gustu i tego co się komu podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 25.03.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 ja wlalem miec wiekszy pokuj i a tamto miejsce wcisnac tv ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 26.03.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 My też ostatecznie zrezygnowaliśmy z kominka. W naszym przypadku miałby być tylko elementem dekoracyjnym, więc pomimo, że początkowo zamierzaliśmy go zrobić, to koszty tego cuda przy końcu wykończeniówki nas poraziły. Drugi powód, który przyczynił się do podjęcia tej decyzji, to schody - nasi murarze przesunęli je tak, że kominek musiałby się znaleźć pod nimi. Jakoś nie wyobrażam sobie kominka w tym miejscu. Co za dużo, to niezdrowo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 26.03.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 My narazie robimy, ale tak jak mówie wcale nie jestem taka pewna czy to bedzie ostateczna decyzja. Uważam, że element dekoracyjny za tyle pieniędzy to zbytek luksusu narazie na szukaj fachowca szukam kogoś kto zrobi kominek za przyzwoite pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 02.04.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) jak wam sie podobaja moje rynny ?? http://img140.imageshack.us/img140/6292/20110402103.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez max_bartnik1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 02.04.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Ledwo dojrzałam te rynny, co to za kolor?I co dalej, dachówka, czy blacha?U nas jednak dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 03.04.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) szary u mnie blacha ;] http://img153.imageshack.us/img153/4083/img3869zt.jpg http://img607.imageshack.us/img607/5937/img3871b.jpg Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez max_bartnik1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 03.04.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Fajne te rynny, dobry pomysł, prawie jak w projekcie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 04.04.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 No na tych pozostałych fajnie widać czyli co, szare rynny, szara pobitka i jakies jasne okna? Czy może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 04.04.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) blacha grafit mat, szare rynny, biala blacha pod rynna, biała podbitka biala elewacja i pewnie okna bede w odcieniu zblizonym do rynien o ile uda mi sie dobrac idealny kolor Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez max_bartnik1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 05.04.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Fajny taki alabaster. Nie wiem czy miałeś okazje widzieć:http://www.marta.dariusz.mojabudowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 05.04.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 a nie widzialem tego odgapili !! hihihi no tylko ja bede robil ta deske czolowa przy balkonie gora polowa grafit a spod w białej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 06.04.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Bardzo mi się podobają takie domki z białym wykończeniem i ciemnym dachem. No ale cóż, nie ten region Polski ja jestem zakamuflowana opcja niemiecka to mi pozostają ciemne kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 06.04.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 u nas tez jest malo bialych elewacji wiekszosc to rozne rodzaje kremowego ;] w okolicy mam tylko 2 z bialaelewacja mam nadzieje ze do puki swojego nie skoncze nie powstana kolejne z biala jutro zapodam fotki z blacha to ocenicie mi skosy ktore powstaly bo z tego co ja widze po zdjeciach to co ekipa to inaczej wykonany skos ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 06.04.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Fajny taki biały domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_bartnik1234 06.04.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 pewnego dnia zobaczymy czy to wszystko bedzie pasowalo ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts