Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nam wyszło dokładnie 682 m2 wełny 10 cm. Z tym ze my mamy ocieplony dodatkowo strop od strychu i strych na górze. Skosy na poddaszu ocieplone są na grubośc 30 cm, strych 20 cm, strop 20 cm. Dodatkowo ocieplenie szło do deski czołowej, tak ze calutki dach jest ocieplony.

A wy ile cm macie wełne? Jak będziecie ocieplac same skosy to wyjdzie wam mniej niz nam o jakieś 50 m2 podłogi plus 40m2 stryszku.

Wszystko zależy od tego jaką grubą wełnę będziecie dawac.

Ale te 682 m2 to jest całość?

My chcemy ocieplić narazie tylko dół bez strychu + oczywiście strop od stychu. będziemy dawać 18cm między krokwie i potem jeszcze na całość 10cm. rozumię, ze te 682 m 2 wełny to jest wszystko. Czyli np. dajesz 200 m2 18-tki i 200 m2-tki, czyli 400 m2 wełny. Bo gdyby nie za wszystko to jakoś kolosalnie dużo ;/

ja tylko zaznacze ze welna ma wejsc w otwory na lekki scisk a nie ma byc upychana noga !!! gdzie niegdzie widze to przy termowizji marnie by to wygladalo :)

po co sie pchacie w jakies 30 cm i to jeszcze 3 x 10 !! 150 badz 180 wełna wkrokwie, jesli macie krokwie 18 to wtedy 180 to za duzo bo welny nie mozna dociskac do foli a pozniej jak zrobicie stelarz to dajecie wpierw paski w profile a pozniej dopiero upychacie sobie welne z bali 10 miedzy profilami !!! pojasnilem troszke ??welna nie moze byc upchana noga !!!

dobrze ocieplic 25 cm i jest gitara !!!!

PS elwkira co wam dalo ocieplenie dachu nad podbitka ?? kto wam wogole takie cos doradzil ??

Edytowane przez max_bartnik1234

Wiem, że wełny sie nie dociska, bo wtedy traci ona swoje właściwości. Między krokwiami mamy 20 cm wełny położonej wzdłuż, a dodatkowe 10 cm daliśmy w poprzek pod stelaż. Minimalnie trzeba było obniżyc pomieszczenie, ale trzeba było to zrobic bo 18 cm to było za mało. Także wełna leży sobie swobodnie i nikt nic nogą nie dociskał.

Mamy całkiem fajną ekipę także chłopaki znają się na rzeczy i robią naprawdę solidnie. Jak do tej pory wszystkie prace wykonane są ok. I tak samo jest z wełną i folią . Wiem, że jest to bardzo ważny etap dlatego też prace dodatkowo nadzorowaliśmy :) A jakie będą tego efekty to się okaże już podczas mieszkania ;)

Max naprawdę fajnie wygląda Alabaster z białą podbitka ! Stolarkę też będziesz robic białą?

stolarke bede robil w odcieniu rynien czyli szara :)

to jak zostalo to trzebabylo trzymac jeszcze kiedys by sie przydala :)

monisia ja bym wam proponowal 15 a nie 18 :) naprawde folia niech sie nie styka z welna :) jakas tam wentylacja tez musi byc !!

a u was elwirka to firma w dobrze upchala welne :) perfekcyjnie jest tylko na filmach instruktarzowych hehehe :)

i nawet chlopaki dobrze pomysleli zeby dac folie miedzy welnami :)

ja osobiscie folie daje tylko w pomieszczeniach wilgotnych (lazieni pralnie itp ) gdzie indziej nie widze sensu moim zdaniem welna tez musi oddychac :)

monisia szybko jak szybko to idzie :) chlopaki dach mi robia juz od wrzesnia :) heheheh

ale jestem z nich super zadowolony znalazlem kilka miejsc gdzie moglbym sie przyczepic no ale podarowalem chlopakom :) a tak pozatym zadnych zastrzezen