Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Monika my omijaliśmy z tynkiem sufit w łazience na dole bo będzie cały podwieszany, albo częśc ściany w górnej łazience, gdzie chcemy zbudowac taki "ekran" z k-g, aby przesunac scianke nieco w głąb łazienki. A tam gdzie mamy np zabudowana sciane z pułek wyrabianych z k-g to wtedy to juz było tynkowane bo tak czy tak plecy tych pólek będą widoczne i muszą byc wytynkowane. A jak na razie ja nie wiem dokładnie na jakiej wysokości będzie jaka półka, dlategoteż wytynkowana została cała ściana.

Dlatego tak jak mówisz niektóre rzeczy warto wytynkowac, bo nie wiesz co dalej może się z nimi dziac w przyszłości.

A tam gdzie decudujesz sie np na podwieszony sufit w całości to wydaje mi sie że nie warto marnowac materiałów i kasy ;)

48 zł/m2 materiału na elewacje w tym:

- 1m2 Styropianu - styropian grafitowy 15cm o współczynniku przepuszczalności lambda 0,031

- 4kg Zaprawy do przyklejania styropianu

- 4szt Łącznika plastikowego

- 1,1m2 Siatki 145g/m2

- 3,5kg Zaprawy do zbrojenia siatki

- 0,2 litra gruntu w kolorze

- 2,4kg Tynku silikonowego 1,5mm w kolorze

Wydaje mi się to dobrą ofertą 200 m2 kompletnej elewacji wyjdzie nas 9 600 zł. Co powiecie?

My za robociznę na gotowo, czyli styropian, siatka, klej, tynk - płacimy 35 zł/m2.

Za bońki i narożniki dopłacamy, ale jeszcze nie wiem ile.

Za materiał obliczę po skończonej pracy, tynk będziemy robić później.

Ale UWAGA, my też robiliśmy obliczenia w przybliżeniu, jednak w "praniu" realia są trochę inne.

Edytowane przez Joanna&Mariusz

Właściwie to nie zdecydowaliśmy się, że tak powiem z wyboru tylko dlateo, że cena dobra.

Te 48 zł/m2 Joanno to cena materiału nie robocizny. Czyli cena 1m2 elewacji w skład, którego wchodzi styropian, tynk itd itd.

W sumie mnie interesuje jedynie parametry, a ten grafit ma współczynnik przenikalności ciepła 0,031.

Tylko nie wiem skąd macie ceny po 200 zł za paczkę. Ja u normalnego hurtownika dostałam 46 zł za paczkę, no a tutaj 48 zł za m2, ale wszystkiego an gotowo z tynkiem. Także te 200 zł trochę jest dla mnie odjechane. Może to jest jeszcze inny styropian?

jasne, ze cos jest polskie to niekoniecznie musi byc gorsze :)

tylko warto wszystko sprawdzic, bo czasem za niska kase dostajemy jakis badziew i wcele na tym nie korzystamy.

wiec wydaje mi sie ze warto cosik poczytac o tym producencie i poszperac w necie, moze juz ktos zakladal ten styropian. jesli nie znajdziesz zadnych negatywow to mozna rzeczywiscie sporo zaoszczedzic.

jesli parametry ma lepsze to fajne. tylko czy aby jest tak naprawde czy tylko tak napisane. tez wydaje mi sie warto zapytac co to jest za styropian. nie wiem czy kazdy jest taki sam? jesli nie ma roznicy, a cena tych markowych podyktowana jest tylko znaczkiem na opakowaniu to oczywoscie jestem za naszym krajowym ;)

Znalazłam Monika cos takiego

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159074-Tani-styropian-L-0-036-czy-markowy-L-0-040

Jest tez tam mowa o tym Twoim producencie

Jak zawsze opinie sa podzielone. Ale pisza zeby zwracac uwage na jakosc materialu, na wage i na krawedzie styropianu bo to gwarantuje dobra izolacje cieplna.

Kochani, dziś dowiedzieliśmy się ile metrów kwadratowych ma nasza elewacja: 284 m2 :jawdrop:

teraz zapłacimy za ocieplenie 25 zł/m2, tj. 7100 zł., za bajery 2500 zł.

Za tynk 10 zł/m2, ale pod koniec budowy.

Czyli robocizna: ocieplenie, tynk i bajery, wynosi 12440 PLN, może jeszcze coś urwiemy ;)

Podliczę jeszcze materiał i obwieszczę koszty.