Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

okno powinno gorny szpalet miec poziomo a nie do srodka a spod powinien byc pionowo wtedy jesli grzejnilk jest pod oknem jest obieg ciplego powietrza na calym oknie i sie nie skrapla :) zreszta wystarczy wygrzebac ulotke z okien i wszytsko jest narysowane :) troche dluzej schodzi obrobienie i trudniej ale raz ze ladniej a 2 lepiej w eksploatacji :) jutro wam zrobie na robocie okienka to sobie lukniecie :)

Kochani muszę się pochwalic, że byłam dzisiaj oglądac kominki. I zakochałam się we wkładzie ceramicznym i ciepłej obudowie. ahhhh..... Cała ściana kominka jest ciepła, nagrzewa się a następnie to ciepło oddaje. Super sprawa. Dokładnie jak w starych piecach kaflowych. Ja jestem zauroczona tym cackiem, bo widziałam go na żywo a co najważniejsze dotykałam jak się palił. Ale taki kominek musi zbudowac zdun i nie jest to tanie przedsiewziecie :(

Witam i pozdrawiam wszystkich Alabastrowiczów !

I ja walczę od wiosny,a teraz uprawiam sprint,żeby zamknąć przed zimą Alabasterka 2g.

W telegraficznym skrócie :

-kolankowa +1

-dach w wyniku "zaskoczenia ekipy budowlanej" bez mega wygięcia nad garażem (czyli super pralnia i salon kąpielowy)

-dodatkowe okna połaciowe w dwóch pokojach z balkonami jako kompensacja wyrzuconych trójkątnych przeszkleń

-brama garażowa 4,75

-zejście z okapem (dachem) do poziomu pierwotnego z projektu w celu zachowania bryły(zyski-super okap wokół,straty -potrzeba zastrzałów na krokwiach i 20% więcej dachóweczki)

-stryszek na całym poziomie

-a jeszcze rezygnacja ze ścianki kotłownia -pomieszczenie ogrodnicze,a o ściankę w kuchni(ta zabierająca przestrzeń) walczę z Żoną od samego początku.

A w ostatnim temacie to: 18cm w krokwie i 10cm w poprzek ISOVER supermata

pozdrawiam

arturo - udostępnija album na picassa jako publiczny, bo sobie nie pooglądamy :)

Niestety dziewczyny macie racje, jakoś dziwnym trafem te piękne rzeczy są przeważnie drogie :)

W przypadku kominka ja nie będe szaleć. jak przeanalizowałam moje lenistwo i nie chcęć do sprzątania, oraz generalnie mało romantyczny charakter to doszłam do wniosku, że w praktyce ten ogien w kominku bede rozpalac ze cztery razy w roku. Szkoda, że nie zastanawiałam się nad tym na początku budowy, bo wtedy bym nie wywalała 5000 zł na komin i zrezygnowała z tej części wyposażenia domu, jak Max. Ale że już komin kosztował sporo to postanowiłam na ten "mebel" nie wydać majatku i polece najtańszym kosztem.

Max mój Łukasz gdzieś wyczytał, że niby z wełną jest tak, że powinno się dawać troszę mniejszą niż krokwie? Czyli u nas krokwie 18tki to wełna 16tka czy tak jest? Bo ja to się w sumie nie wnam. Dajemy rockwool. Toproca między krokwie i rokmina na całości.

A ja mam pytanie do Maxa, czy stelaż na ściance kolankowej jest konieczny?

I jeszcze jedno, jaki jest najlepszy sposób, aby zakamuflować rury spiro fi 150 od wentylacji ??

http://C:%5CUsers%5CMARIUSZ%20%20I%20%20JOANNA%5CDesktop%5CBUDOWA%20DOMU

Edytowane przez Joanna&Mariusz

nie, nie jest wymagany :) przy murlacie wystarczy zapianowac szczeline :) chyba ze dodatkowo chcecie ocieplic jeszcze scianke kolankową ale to jest zbędne, bo to nic nie daje

a rury spiro to tylko sucha zabudowa bo zajmuje najmniej miejsca

welna z biegiem czasu i tak klapnie pare cm ;] nie bedzie wiecznie taka jak na 2 dzien po ulozeniu :)

Edytowane przez max_bartnik1234