Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ALABASTER 2G pracownia KRAJORAZY

Recommended Posts

witam wszytkich. mam wielką prośbę do Państwa Wozików czy mogłabym prosic o zdjecia jadalni i salonu od strony kuchni. bardzo mi się podoba wasz dom i pewnie juz nie długo tez bedziemy taki budowac tylko my chcielismy bez garażu obok tylko garaz w piwnicy. mamy działkę na górce i taki projekt by nam odpowiadał. tak ze wracajac do tych zdjec bardzo bym prosiła jak wyglada jadalnia juz urzadzona. naprawde swietny domek i pięknie urzadzony. pozdrowienia. :)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kuband właśnie obejrzałam twój dziennik i widzę, że będziemy mieć podobne schody. Fajnie jest zobaczyć je w rzeczywistości :D .

Mówisz, że pokój syna zagospodarowany, ale nie powiedziałeś, że w jadalni macie już stół :lol: .

Masz rację, stół już jest, nawet go nie zauważyłem gdy robiłem fotkę :o

Co do kosztów stanu surowego, to myślę, że będzie on bardzo rozbieżny u różnych osób. Wszystko zależy za ile wytargujecie materiały, kto Wam będzie budował, czy firma, czy też murarz wraz ze swoją ekipą i czy znajdziecie fachowców w dobrej cenie. Nam udało się znaleźć murarza w rewelacyjnej cenie, bo tylko 15.000 za stan sur.(poleconego z forum), a do tego jest bardzo dobrym fachowcem. Będzie nam nawet wykańczał dom - taka złota rączka.

Nasz stan surowy otwarty to 132 tyś. Ktoś, komu budowała firma zapłacił 220 tyś. za ten sam stan. (patrz: http://forum.muratordom.pl/post2172166.htm?highlight=#2172166)

witam wszytkich. mam wielką prośbę do Państwa Wozików czy mogłabym prosic o zdjecia jadalni i salonu od strony kuchni. bardzo mi się podoba wasz dom i pewnie juz nie długo tez bedziemy taki budowac tylko my chcielismy bez garażu obok tylko garaz w piwnicy. mamy działkę na górce i taki projekt by nam odpowiadał. tak ze wracajac do tych zdjec bardzo bym prosiła jak wyglada jadalnia juz urzadzona. naprawde swietny domek i pięknie urzadzony. pozdrowienia. :)

Proszę zaglądać do galerii, być może coś się pojawi :)

A ta fotka?

http://galeria.wozik.com/albums/userpics/10001/thumb_g_2007_09_20_008302.jpg

czy ktoś z Państwa może napisać jakie mniej więcej są koszty fundamentów i stanu surowego.

Nasz stan surowy otwarty okolo 173 tys. PLN.

Murarz - 24.000 PLN;

Cieśla - 5.000 PLN;

Dekarz - 8.000-9.000 PLN.

Reszta to materialy wliczają nawet gwoździe i inne pierdoły.

Nie liczyłem działki.

Dom z pustaka ceramicznego MAX 29 cm, na dachu będzie również ceramika Roben typ "S".

Te 520 tyś. podcieło mi skrzydła...

Pozdrawiam,

Pawel_S

Witam,

właśnie sobie obliczam koszt wykonania fundamentów dla Alabastra 1G. Mam pytanie do tych co już budowali: jaki był ilości materiałów w przypadku lanych z betonu a jakich w przypadku z bloczów. Tzn ile poszło betonu na ławy, ile kubików desek, ile betonu na główne fundamenty, a ile szt poszło bloczków, ile zaprawy, itp. Bez robocizny, fundament ok 50 cm nad poziom ziemi, woj.podkarpackie (głębokość przemarzania 110 cm). Oraz proszę o napisanie jakie to były bloczki fundamentowe (pełne, szalunkowe - zalewane betonem).

• 2 weeks później...
Ja w sprawie węźby dachowej. Wcześniej Gajkowianie napisali, ze trzeba coś przedlużyć gdy sie podniosło ścianę kolankową. Ale ja tego nie rozumiem, dlaczego trzeba przedłużać, skro sciana została podniesiona i dach zostaje podniesiony, zmienia się tylko wysokość. Czy może mi ktoś to wytłumaczyć tak na chłopski (babski) rozum , będę bardzo wdzięczna :)

Jeżeli kolankówka została podniesiona o daną wysokość, to należy wydłużyć cztery słupy pionowe: S1,S2,S3 (i jeszcze jakiś nie pamiętam) o tą samą wysokość oraz wydłużają się poziome jętki (na nich montuje się sufit), gdyż dla zachowania właściwej wysokości w pomieszczeniach na poddaszu należy je opuścić.

Podnosząc kolanówkę podnosimy dach do góry - dla zachowania zewnętrznej estetyki należy wydłużyć również krokwie żeby sięgały do tego samego poziomu "nad oknami" co przed podniesieniem. pozwoli to zachować ogólne proporce w wyglądzie budynku.

Przy okazji zmienia się powierzchnia dachu co tez należy uwzględnić przy ........ wydawaniu pieniędzy :evil:

Jeżeli kolankówka została podniesiona o daną wysokość, to należy wydłużyć cztery słupy pionowe: S1,S2,S3 (i jeszcze jakiś nie pamiętam) o tą samą wysokość oraz wydłużają się poziome jętki (na nich montuje się sufit), gdyż dla zachowania właściwej wysokości w pomieszczeniach na poddaszu należy je opuścić.

Można też jętki obniżyć, wtedy strych będzie sporo większy. Miejsce tam na pewno się przyda.

Myśmy to przegapili i musieliśmy robić specjalne mocowanie włazu na strych i potem dodatkowy stopień, aby dało się na stryszek dostać.

Podnosząc kolanówkę podnosimy dach do góry - dla zachowania zewnętrznej estetyki należy wydłużyć również krokwie żeby sięgały do tego samego poziomu "nad oknami" co przed podniesieniem. pozwoli to zachować ogólne proporce w wyglądzie budynku.

Przy okazji zmienia się powierzchnia dachu co tez należy uwzględnić przy ........ wydawaniu pieniędzy :evil:

Sprawny cieśla powinien sam zadbać o wszystko. Nam się taki właśnie trafił :)