Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy a sposób spalania - jeszcze raz

Recommended Posts

Witam,

Poprzeglądałem trochę archiwum, dyskusji nt kotłów gazowych w otwartą/zamknięta komorą spalania i mam pytanie do tych którzy użytkują te z zamknięta ewentualnie instalatorów którzy je montują.

Wg tego co powiedział mi przed chwilą przedstawiciel Vaillanta do kotła z zamkniętą komorą spalania mozna wykorzystać przewód 14x14 i wstawić do niego podwójną rurę, przy czym komin nie powinien przekraczać 6,7 metrów. Ponadto, żeby zaoszczędzić na drogich rurach można tylko na początek dać podwójna a potem powietrze będzie już zasysać bezpośrednio z przewodu taki jaki jest.

Teraz pytanie:

czy rzeczywiście 6,7 metrów to max długość komina - ja mam chyba coś koło 8,9 dla kotła kW24 ?

czy trzeba dawać podwójną rurę na całą długość ?

czy mogę wykorzystać wkład kwasowy, który używałem do pieca olejowego - do tego dokupić krótką rurę którą wpuszczę do komina żeby powietrze zasysało z ciągu ?

Jeśli to są takie komplikacje to chyba kupię z otwartą komorą spalania.

Dla kotłów VU/VUW TURBOmax PRP/PLUS, VUI aquaPLUS

Poziome odprowadzenie przez dach lub ścianę System 60/100

20 kW - 5m + 1 kolano

24 kW - 4,5m + 1 kolano

Pionowe odprowadzenie przez dach System 60/100

20 kW - 6m

24 kW - 5,3m

Podłączenie do szachtu kominowego z poborem powietrza z szachtu System 80/125

20 kW - 9,4m

24 kW - 9,4m

Podłaczenie do przewodu spalinowego fi 80 w szachcie, pobór powietrza zza ściany System 80/80

20 kW - 33m, max 30m w pionie

24 kW - 33m, max 30m w pionie

Możesz przeczytać o systemach powietrzno-spalinowych do kotłów Vaillant.