adrek17 29.07.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Przedwczoraj wylalem fawy fundamentowe. Przed wylaniem latalem jak kot z pecherzem i poprawialem robote "fachowcow": wybieralem ziemie z niektorych miejsc bo na oko bylo widac ze brakuje 10-15 cm, ganialem roboli zeby zaszalowali miejsca gdzie sie ziemia osuwa, ponaprawialem co sie dalo na szybko, grucha przyjechala wylala, chlopaki wyrownali szpadlami i pojechali do domow, ja z reszta tez z najczarniejszymi myslamirano podlalem i zaoparzony w sznurek zaczalem mierzyc - o dziwo wyszlo zaskakujaco dokladnie, przynajmniej dlugosci bokowz niedorobek wychwycilem kilka rzeczy:- wzdluz dwoch law mialy isc w sumie 3 slupy, z tego co sie orientuje to powinny wychodzic w tych miejscach zbrojenia, a tych ni ma, na moje pytanie wykonawca powiedzial ze beda pozniej- w dwoch rogach jest jednak za malo wybranej ziemi gdzies na 5-10 cm- z tego co pamietam zbrojenie nie bylo idealnie proste przynajmniej na najdluzszej scianie- z uwagi na niewybrana ziemie we wspomnianych rogach podejrzewam ze skrzyzowanie zbrojenia jest niedokladnie tam gdzie powinno bycTen caly super majster zapewnial ze jak beda klasc bloczki betonowe to wszystko bedzie tip top, ale po dotychczasowym lenistwie i zlewactwie boje sie jak cholera i wezme innego kier. budowy zeby ich kontrolowal, a i jeszcze jedno: w kilku miejscach na fundamentach sa rysy, nie ida przez cala szerokosc tylko czesc, kilka rys podluznych, jak podlewam w kilku miejscach widac ze jest nizej gdzie indziej troche wyzej, tak na 0,5-1cmszczerze mowiac jestem jak we mgle:naogladalem sie zdjec fundamentow innych forumowiczow i mniej wiecej wiem jak to powinno wygladac a tak nie wyglada, potrzebuje fachowej rady jak to mozna naprawic, czy trzeba naprawic, czym to grozi?zbrojenie zrobili raczej dobrze, prety lezaly kilka cm nad piachem (a wlasnie: w projekcie mialo byc na chudym betonie a budowlancy za zgoda kier. zrobili na piachu, grunt jest gliniasty) linie pretow zachodzily na siebie z reguly z zakladembede wdzieczny za fachowe radyAdrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 29.07.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Przedwczoraj wylalem fawy fundamentowe. Przed wylaniem latalem jak kot z pecherzem i poprawialem robote "fachowcow": wybieralem ziemie z niektorych miejsc bo na oko bylo widac ze brakuje 10-15 cm, ganialem roboli zeby zaszalowali miejsca gdzie sie ziemia osuwa, ponaprawialem co sie dalo na szybko, grucha przyjechala wylala, chlopaki wyrownali szpadlami i pojechali do domow, ja z reszta tez z najczarniejszymi myslami rano podlalem i zaoparzony w sznurek zaczalem mierzyc - o dziwo wyszlo zaskakujaco dokladnie, przynajmniej dlugosci bokow z niedorobek wychwycilem kilka rzeczy: - wzdluz dwoch law mialy isc w sumie 3 slupy, z tego co sie orientuje to powinny wychodzic w tych miejscach zbrojenia, a tych ni ma, na moje pytanie wykonawca powiedzial ze beda pozniej - w dwoch rogach jest jednak za malo wybranej ziemi gdzies na 5-10 cm - z tego co pamietam zbrojenie nie bylo idealnie proste przynajmniej na najdluzszej scianie - z uwagi na niewybrana ziemie we wspomnianych rogach podejrzewam ze skrzyzowanie zbrojenia jest niedokladnie tam gdzie powinno byc Ten caly super majster zapewnial ze jak beda klasc bloczki betonowe to wszystko bedzie tip top, ale po dotychczasowym lenistwie i zlewactwie boje sie jak cholera i wezme innego kier. budowy zeby ich kontrolowal, a i jeszcze jedno: w kilku miejscach na fundamentach sa rysy, nie ida przez cala szerokosc tylko czesc, kilka rys podluznych, jak podlewam w kilku miejscach widac ze jest nizej gdzie indziej troche wyzej, tak na 0,5-1cm szczerze mowiac jestem jak we mgle: naogladalem sie zdjec fundamentow innych forumowiczow i mniej wiecej wiem jak to powinno wygladac a tak nie wyglada, potrzebuje fachowej rady jak to mozna naprawic, czy trzeba naprawic, czym to grozi? zbrojenie zrobili raczej dobrze, prety lezaly kilka cm nad piachem (a wlasnie: w projekcie mialo byc na chudym betonie a budowlancy za zgoda kier. zrobili na piachu, grunt jest gliniasty) linie pretow zachodzily na siebie z reguly z zakladem bede wdzieczny za fachowe rady Adrek Po pierwsze dziwię się, że widząc niedoróbki nie zadzwoniłeś do betoniarni, żeby przełożyć termin zalewania ław. Rozumiem, że twój kierownik budowy olał sprawę. Zbrojenie powinno być skontrolowane na tyle wcześnie, żeby dało się wszystko ponaprawiać na czas. To, że ława ma lekkie nierówności na wierzchu (i zbiera tam się woda), to nie jest nic nadzwyczajnego, to da się łatwo wyrównać zaprawą. U mnie tez nie było chudziaka, ale wykopy były bardzo równe i daliśmy 8 cm kostki betonowe, żeby otulina była większa. A u ciebie co dali jako podkładki dystansujące? Co to znaczy, że z reguły zachodzą? Zachodzą czy nie? Zdecydowanie nie podobałyby mi się nierówności w rogach. Zbrojenie musi być ze sobą dobrze połączone, inaczej nie spełnia swojej funcji. I chyba idea tego jest taka, że ma byż na tym samym poziomie. Aha, nie łapię, o co chodzi z tymi słupami wzdłuż ław. Chodzi ci o pionowe słupki ze zbrojenia - tak zwane startery do słupów ? Jeśli tak, to one powinny być w ławie (mój kierownik mówił mi, żebym zwróciła na to uwagę, ekipa tez twierdziła, że tak ma być). Co do pęknięć - nie mam pojęcia. U mnie nie ma. Ale wiesz, ja już tak mam, że zwracam uwagę na wszystkie szczegóły. I niedoróbek nie akcepuję. Może poczekaj na wypowiedzi innych forumowiczów, zanim zaczniesz panikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrek17 29.07.2006 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 co do betoniarni masz racje - powinienem zadzwonic i odwolac, trudno stalo sie, teraz szukam rozwiazaniazbrojenie na siebie zachodzilo, nie zwiazywali na skrzyzowaniach bo kierowniczka po ich zapytaniu powiedziala ze nie muszaadrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 29.07.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Gdybyś poczytał chociaż jeden z dramatycznych wątkow Dejny udałoby ci się uniknąć błędów. Zbrojenie powinno być na skrzyżowaniu odgięte i zrobiony zaklad lub przynajmniej L-ka. Zbrojenie do slupow powinno wychodzić z ław(pewnie nawiercą lub po prostu wstawią(błąd). Piach zamiast chudziaka na glinie zagęścili go chociaż czy przyklepali szpadlem? Pęknięcia prawdopodobnie skurczowe(upał+ brak odpowiednio wczesnej pielęgnacji). Jeżeli masz tą ekipę na calość to zły początek.Kier. budowy raczej do wymiany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.07.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Może jakby kolega przeczytał to uniknął by troszkę błedów... http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1284944&highlight=#1284944 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrek17 29.07.2006 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 wydaje mi sie ze mam trzy wyjscia: - wymienic kierownika na kogos dokladnego - zaangazowac inspektora budowlanego zeby kontrolowal starego - wybrac obie opcje narazPoza tym dzieki za informacje ale czy macie rady co do naprawy zaistnialej sytuacji? Prawde mowiac przed ta cala sytuacja wychodzilem z zalozenia ze po to najalem kierownika budowy by on stwierdzil czy jest dobrze czy zle i kazal " fachowcom" naprawic, teraz zas widze ze musze miec calosciowa wiedze choc nigdy nie budowalem bo inaczej pojde z torbami, generalnie kwadratura kolaadrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 29.07.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 ....zmień kierownika i przede wszystkim ekipę budowlaną.A moze są "skoligaceni finansowo" z kierem? często tak bywa i o ile szanujacego się kierownika budowy nie przekona się finansowo do własnych pomysłów na budowanie :):) to niektórym "outsajderom prac budowlanych" to się często udaje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts