agnes 24.03.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 ilu złodziei tyle sposobów na włamanie.co komu pisane....Radzę nie panikować bo przy takiej postawie można zwariować.Zawodnośc alarmów jest wiadoma ,kraty można przepiłować a każde okno otworzyć,mozna równiez otworzyć drzwi-a o tym mowy nie było.Złodzieje kradna luksusowe auta z alarmami watpię więc aby problemem dla nich były drzwi czy pies,którego można "zagazować" Najlepiej po prostu nie afiszować się swoim "bogactwem" [ Ta wiadomość była edytowana przez: agnes dnia 2003-03-24 12:39 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 24.03.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Zastanawia mnie Skorpionko i Moniko, dlaczego kraty mają być lepszym zabezpieczeniem, niż inne bardziej "cywilizowane" zabezpieczenia.Złodziej jak zechce to i tak wejdzie (Magmi, na poddasze też - niekoniecznie po drabinie). Najważniejsze to żyć w zgodzie z sąsiadami bliższymi i dalszymi i nie dać się zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 24.03.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 No, no, nie pomyślałam, że jedyny powód napaści to milionowej wartości dom i afiszowanie się bogactwem. Ale pewnie dlatego, że mnie to nie dotyczy.Spokojnych snów.AniaWszystko można - spać spokojnie przy otwartym oknie też, ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 24.03.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 On 2003-03-24 12:38, krzyszt17 wrote: Zastanawia mnie Skorpionko i Moniko, dlaczego kraty mają być lepszym zabezpieczeniem, niż inne bardziej "cywilizowane" zabezpieczenia. Złodziej jak zechce to i tak wejdzie (Magmi, na poddasze też - niekoniecznie po drabinie). Najważniejsze to żyć w zgodzie z sąsiadami bliższymi i dalszymi i nie dać się zwariować. Popieram, najważniejsze to aby nie dać się zwariować. Oczywiście nie można kusić losu, bo to nie o to chodzi. Trzeba jednak żyć w zgodzie ze sobą. Kraty w oknach, a po co ? to żadne zabezpieczenie. Jest tyle innych metod. Np. dobry alarm i czujki kurtynowe itp. Jest ileśset sposobów aby uniknąć kratowania się w domu. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 24.03.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 "bogactwo" może być różne ,pisząc o tym nie miałam na mysli wielomilionowej fortuny ale rozrzutne zycie tzn tak jak to mają w naturze "nowobogaccy" absolutnie nikogo przy tym nie obrażając .Znam taki przypadek z własnych obserwacji .Pewni ludzie /aż tak bogaci nie byli/ale rozpowiadali co oni nie mają,na jakie wczasy to nie jeżdżą itp.A rybka przynetę połknęła i w nocy gdy ci juz spali na górze a na dole mieli pozamykane okna ,złodzieje wynieśli cały sprzęt RTV nikogo przy tym nie budząć,tacy byli cisi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukabuka 24.03.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Ja założylem system alarmowy na zewnątrz budynku, który swoim zasięgiem obejmuje pas szerokości około 5 metrów z każdej strony domu. Dzięki temu śpię spokojnie na poddaszu, a dziecko na parterze - latem przy otwartych oknach. Czasami tylko kot spowoduje alarm, ale przy najmniej wiem, że system działa. Psa nie mam, krat też nie. Dodatkowo mam lampy na narożnikach domu, które zapalają się automatycznie. Na amatorów i gówniarzy wystarczy w zupełności. A na zawodowców nie ma siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 24.03.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Lukabuka - w zupełności się z Tobą zgadzam. Odpowiednie do sytuacji i możliwości zabezpieczenia.Ale bez krat.I nie dajmy się zwariować, tak jak to ktoś już napisał.Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.03.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Żeby nieco zmienić ten beztroski nastrój: Tydzień temu miałem włamanie do domu ogrodzonego, z działającym alarmem, krzyczącymi z balkonu sąsiadami i z automatycznie włączającym się oświetleniem ogródka. Straty finansowe do wytrzymania ale teraz każdy szelest, czy zgrzyt stawia mnie na równe nogi w środku nocy. Po zamknięciu drzwi od sypialni na poddaszu, cały czas zastanawiam się co się dzieje na dole. Zazdroszczę śpiącym przy otwartych oknach - zazdroszczę w ogóle śpiącym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 24.03.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Byłem w Holandii, Szkocji, USA, Kandzie i Hiszpanii i jeszcze w wielu miejscach - nigdzie nie ma krat w oknach, nie ma okien antywłamaniowych, nie ma płotów, murów, alarmów, nie ma wściekłych psów. Spi się przy otwartym oknie. Ja na noc zamykam okno, pamiętam o zamkniętej kracie, jak wyjeżdżam na dłużej to ktoś się wprowadza, sąsiedzi mają psa. A i tak naszych sąsiadów okradli w biały dzień. Jedyny sposób to wyrżnąć wszystkich złodziei - niestety w Polsce prawo jest dla nich. Niestety nie jesteśmy bezpieczni. Prawo w Polsce jest dla bandytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 24.03.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Alternatywą dla otwartych okien jest dobrze zaprojektowana dodatkowa wentylacja mechaniczna. Może to być rozwiązanie sezonowe, działające tylko latem, które nie będzie powodowało strat ciepła zimą.W połączeniu z GWC może to być mistrzostwo świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 24.03.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Anonimku - uwierz mi, to już tak zostanie. Po jakimś czasie się wyciszysz. Ale potrzebujesz czasu i optymizmu.Ciesz się, że żyjesz.pozdrawiam Aniapsnie popadaj tylko w skrajności, staraj się utrzymać równowagę ducha. [ Ta wiadomość była edytowana przez: miła dnia 2003-03-24 14:09 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.03.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Pchelek, no dobra zgoda prawo dla bandytów ale kto go w takim razie uchwalił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 24.03.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Czyżby ciąg dalszy wątku "prysły marzenia"?????Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 24.03.2003 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 prawo może i dobre ale przepisy wykonawcze i ograniczenia proceduralne-fatalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 24.03.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 i ludzie (nie wszyscy - ale za mało), którzy znajdą zawsze usprawiedliwienie i paragrafy na korzyść bandziora.Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 24.03.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 On 2003-03-24 13:45, Anonymous wrote: Żeby nieco zmienić ten beztroski nastrój: Tydzień temu miałem włamanie do domu ogrodzonego, z działającym alarmem, krzyczącymi z balkonu sąsiadami i z automatycznie włączającym się oświetleniem ogródka. Straty finansowe do wytrzymania ale teraz każdy szelest, czy zgrzyt stawia mnie na równe nogi w środku nocy. Po zamknięciu drzwi od sypialni na poddaszu, cały czas zastanawiam się co się dzieje na dole. Zazdroszczę śpiącym przy otwartych oknach - zazdroszczę w ogóle śpiącym! Tą wypowiedź znam z innego wątku. Nie prowokuj znowu Anonimowy. Wiesz jest takie przysłowie "Jak masz pecha to i w drewnianym kościela spadnie ci cegła na głowę" . Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 24.03.2003 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Dziękuję za Wasze uwagi (może poza tymi o ułomności polskiego prawa, bo to już było, Anonimowy, było!). Smutne to, że jednak musimy wymyślać i zakładać osiem milionów zabezpieczeń, żeby można było spać spokojnie i że trzeba się zastanawiać nad projektem domu pod kątem złodziei.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.03.2003 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 My będziemy spać przy uchylonych oknach, nie całkiem otwartych ale to z powodu wlatujących komarów czy ciem. Narazie było na to za zimno, nie mogę się już doczekać ciepłych nocy Ja nie boję się mieszkać na wsi, to prawda, że nocę są tutaj czarniejsze, hałasy różnią się od tych miejskich. Nie mamy alarmu, nie mamy krat, pies pewnie się pojawi, ale nie z ras zabójców Na wsi ludzie się znają, każdy obcy jest zauważony. Ja w moim domu, ogrodzie, na spacerze w lesie - czuję się bezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 24.03.2003 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Chcę myśleć pozytywnie! I tak trzymaj Też staram się ze wszystkich sił nie wpadać w paranoję. I też czekam z utęsknieniem na ciepłe noce, kiedy będzie można spać przy uchylonym oknie, oddychać fajnym powietrzem, słuchać słowików i nnego ptactwa (żal jest wtedy zasypiać), a rano być budzonym przez kukułkę i koguta sąsiadki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.03.2003 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Nie wpadajcie w panikę. Wyciszcie się, wsłuchajcie się w siebie, w odgłosy natury. Nie spieszcie się, oddychajcie wolno, spokojnie. Słychać szmer strumyka, lecącą sowę, bzykającego komara /plask - upolowany/, coś szeleści, może to myszka, może kuna pojawiła się na poddaszu, cichy trzask - to nie złodziej, tylko odgłosy stygnącego dachu..... Teraz w zimie mieszkałam przez 3 tygodnie sama w wielkim domu /reszta rodziny pojechała na ferie/. Czasami się bałam , ale to jeszcze pozostałości miejskie, pomału się z nich wyleczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts