Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dach dwuspadowy zalicza się do dachów wielospadowych?

Recommended Posts

Uff...

Gdy dostałam te warunki, to logiczne wydało mi się, że dwuspadowy zalicza się do wielospadowych. Dziś jednak podczas spacerku po okolicy i obserwacji domów i ich dachów zaniepokoiło mnie to, no to wpadłam do domu i się Was zapytałam... :wink:

W późniejszych postach obiecuję zadawać bardziej błyskotliwe pytania.

Mnie się wydaje że jednak będzie sprzeciw gminy. W wielu MPZP umieszcza się zapis typu: "dach dwu- lub wielopołaciowy" jeśli chce się dopuścić dachy dwupołaciowe. I definicja:

DACH WIELOPOŁACIOWY

Inaczej WIELOSPADOWY. Dach o krzyżujących się połaciach. Utworzony jest poprzez skrzyżowanie się dwu lub więcej dachów o różnym rozwiązaniu (trapezowych, trójkątnych), które łączą się ze sobą wzdłuż krawędzi poziomych (w kalenicach) i ukośnych, gdzie umieszcza się ukośne krokwie.

No to przeszedł mnie dreszcz...

Naprawdę zależy mi na TYM właśnie projekcie. Zresztą nie mam dużego wyboru - działka ma 15,5 m. szerokości - TO MUSI BYĆ TEN.

A jeżeli w warunkach zabudowy napisane jest "geometria dachu: dach wielospadowy, kąt nachylenia 35-50 st., kalenica główna prostopadła do ulicy ...",

czy słowa "kalenica główna prostopadła do ulicy" nie podpowiada, że jednak może również to być dach dwuspadowy???

Proszę, niech ktoś jeszcze napisze co o tym sądzi. Jest sobota wieczór, zanim przejdę się do Urzędu, będzie poniedziałek. Czeka mnie więc półtora dnia zastanawiania się - w tę, czy we wtę...

mimo wszystko wydaje mi się ze dach dwuspadowy jest jednym z rodzajów dachów wielospadowych, dla mnie jest to logiczne i oczywiste i nawet sie nad tym wczeœniej nie zastanawiałam...

też mi się tak wydaje, ale czy nie prościej pójść do gminy i poprostu sie spytać bo może oni inaczej to interpretują :lol: